Vârstnicii demarează campania ” Nu uita să-ți suni B-UNICII!” Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Vârstnicii demarează campania ” Nu uita să-ți suni B-UNICII!”

poza 7

Dragoste, încredere, simplitate și generozitate la Căminul pentru persoane vârstnice din Târgu Mureș. Așa ne-au întâmpinat cei 69 de benenficiari ai Căminului, în ziua de marți, 29 septembrie, la ora 12.00, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu prilejul lansării Campaniei ” Nu uita să-ți suni B-unicii”, în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș. Bătrânii sunt grija şi bucuria noastră, ei ne oferă sfaturi şi poveţe bune şi mereu reprezintă nişte exemple de succes care spun că dragoste adevărată poate trece prin timp. Proverbul românesc „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere“, remarcă nevoia firească de bătrâni a oricărei societăţi, respectul pe care această categorie de vârstă o impune.

DSC_4193

“Când mă gândesc la vârstnici, inevitabil mă gândesc la bunici, care îmi dau nostalgia copilăriei. „Bunici” este termenul cu care mă adresez rezidenților din Căminul pentru persoane vârstnice Tîrgu Mureș. Puteți observa că în alocuțiunile mele anterioare, niciodată nu am folosit termenul de bătrân, asistat etc. În mintea și în sufletul meu toți acești bunici poartă un loc aparte. Frumusețea lor se naște din faptul că “ trăiesc în prezent”, iar venirea lor în Căminul pentru persoane vârstnice Târgu Mureș nu reprezintă un ”punct terminus”, a declarat dr. Anca Florea Mariela, Directorul Căminului pentru persoane vârstnice Târgu Mureș.

Omagiu la nivel mondial

Organizația Națiunilor Unite a considerat în anul 1990 că este necesar ca statele lumii să omagieze generațiile vârstnice pentru contribuția adusă de ei la dezvoltarea societății. Unul din aceste documente este Rezoluția numãrul 45/106 din 14 decembrie 1990, prin care ONU a stabilit ca ziua de 1 octombrie sã fie înscrisã în calendarul lumii ca Zi Internaționalã a Persoanelor Vârstnice. Un an mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adoptat rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine ”. Este vorba de 18 principii regrupate în cinci cuvinte: independenţă, participare, îngrijire, realizare personală, demnitate.

În anul 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul Internațional de Acțiuni privind Îmbătrânirea, pentru a răspunde oportunităților și provocărilor cu care se va confrunta populația în vârstă în secolul 21, și , totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăți pentru toate vârstele.

Printr-o serie de rezoluții ulterioare, Adunarea Generală a ONU și Consiliul Economic și Social (ECOSOC) au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înființate departamente specializate pe acest gen de probleme.

 DSC_4192

 Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, prezent în mijlocul rezidenților, viceprimarul Claudiu Maior a dăruit câte o floare bunicuțelor și a urat tuturor mulți ani fericiți de-acum încolo și multă sănătate. ” Când lucrezi într-o instituție publică, cel mai important segment sunt oamenii, iar Primăria orașului este, și va fi întotdeauna alături de dumneavoastră” a mai adăugat acesta.

În zilele de odinioară, bunicii erau piatra de temelie a vieţii de familie, dar vremurile s-au schimbat, tinerii se interesează de bunici din ce în ce mai rar și nu pot concepe că și ei ar putea înţelege presiunile şi problemele cu care se confruntă ei în zilele noastre și chiar i-ar putea ajuta.

Un videoclip ”happy”

Campania ” Nu uita să-ți suni B-UNICII” se desfășoară online, pe facebook și pe site-ul www.caminmures.ro , iar în data de 1 octombrie va avea loc o campanie stradală cu multe surprize, la Ceasul Floral din centrul municipiului Târgu Mureș, începând cu ora 12.00.

” Conceptul a plecat de la B-UNICI, care pentru fiecare înseamnă o persoană inegalabilă. Această campanie se adresează tinerilor, este o invitație la comunicare între generații, ca fiecare tânăr să-și amintească de bunicii lor, să-I sune cât mai des, să aibă răbdare cu ei, să le asculte poveștile, chiar dacă ele sunt repetate a zecea sau a suta oară” a mai adăugat dr. Anca Florea.

Organizatorii doresc să schimbe percepția românilor conform căreia, persoanele vârstnice din cămine sunt inactive, motiv pentru care au conceput un videoclip antrenant și plin de energie, făcut pe melodia ”Because I’m happy” interpretată de Pharrell Williams, a cărei veselie e virală și demontează orice clișeu. Proiectul este susținut și promovat de Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, Primăria Municipiului Târgu Mureș și MedFarm Events.

hortensia ilea

” Am 71 de ani și sunt de 4 ani aici, din cauză că m-am îmbolnăvit și am avut nevoie de îngrijiri și tratament. Aici mă simt foarte bine, îmi place să scriu, o dată pe an scriu și la ziar câte un articol, mă uit la filme, avem activități diferite, la bucătărie sau lucru manual, participăm la spectacole cu artiști renumiți organizate aici, la sediu, sau mergem noi la spectacole de teatru sau de muzică, vizităm obiective turistice din orașul nostru, toate acestea ne bucură și ne deschide sufletul. Fiul meu lucrează la Penitenciar, are și motocicletă și e destul de ocupat cu treburile de zi cu zi, dar aici mă simt acasă” ne povestește Hortensia Ilea.

Rozalia Magyorasi.

”La cei 71 de ani ai mei, având mult timp liber, am învățat și exersat mult să croșetez, iar acum dacă îmi vine în  minte ceva, mă apuc de treabă, papuci de casă, gentuțe, broșe, orice. Dra, văr tog, serviți prăjituri făcute de bunicuțe, serviți, vă rog” ne îndeamnă Rozalia Magyorasi.

edita ion

” De ziua vârstnicilor, transmit un mesaj nepoților din lumea întreagă și îi rog să-și sune bunicii. Să-i sune, nu doar de Crăciun și de Paști, ci mai des, pentru că ei se simt cei mai fericiți în acele momente. Ce vârstă am?! Asta nu vă spun. E secret” ne spune zâmbind Edita Ion, un zâmbet ce o ajută să se mențină tânără și să își ascundă vârsta care, de altfel, nici nu contează.

petru tolan

” Este important să fim voioși, să ne păstrăm optimismul, asta ne menține tinerețea. Eu vă doresc multă sănătate, fericire și numai bine” a declarat Petru Tolan.

paulina roznean

”Majoritatea oamenilor  cred că o persoană poate fi fericită numai când e tânără și beneficiază din plin de toate avantajele tinereții, sănătate, frumusețe, bani, distracții, împlinire profesională și familială. Într-un anumit sens, ei au dreptate, de aceea nici unul dintre noi nu am fi vrută să pierdem aceste avantaje. Dar, în fiecare etapă a vieții noastre ne putem găsi fericirea, putem vedea viitorul ca pe o nouă experiență în care avem de învățat lucruri noi și ne putem modela” ne spune Paulina Roznean.

ioana caras

” Aici e foarte frumos, mâncarea e excelentă, nu sunt eu foarte pofticioasă, dar de aia bag orice. Avem și biciclete, ni se face masaj de relaxare, toate condițiile le avem. Recunosc, prima oară m-am întristat când am ajuns aici dar, acum așa de mult mă bucur, de nu vă pot povesti. Am 74 de ani, de-a lungul anilor eu mi-am făcut datoria de mamă, am crescut nepoții și fiecare s-a dus pe drumul lui” Ioana Caraș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE