Home / Sanatate / Elevii mureșeni au acordat primul ajutor încurajați de artiști

Elevii mureșeni au acordat primul ajutor încurajați de artiști

Distribuie

1Ziua Internațională a Acordării Primului Ajutor a fost marcată, marți, 29 septembrie, la Târgu-Mureș, printr-un flashmob organizat de Asociația Samaritenilor, la care au participat 250 de elevi și printr-o paradă a baloanelor, care au fost lansate spre cer în memoria celor care și-au pierdut viața încercând să salveze alte vieți.

Coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus din Târgu-Mureş și directorul Asociației Samaritenilor din România, Zsigmond Varga, a transmis că evenimentul s-a petrecut simultan în 16 țări, iar cei 250 de elevi implicați în acțiune au învățat tehnici elementare de acordare a primului ajutor.„Aniversăm Ziua Internațională a Acordării Primului Ajutor. Sunt 250 de elevi prezenți care învață să acorde primul ajutor. Evenimentul se celebrează printr-un flashmob. Avem invitați de seamă: soprana Amelia Antoniu, baritonul Cătălin Petrescu şi intrepretul Vizi Imre. Ei sunt implicați ca voluntari în acest proiect. La sfârșit, îi omagiem pe cei care și-au pierdut viața acordând primul ajutor vrând să salveze viața altora. Astfel, lansăm baloane în aer. În fiecare atelier, se face o etapă din protocoalele de acordare a primului ajutor, respectiv traumă, poziția laterală de siguranță, curățarea unei plăgi și resuscitarea cardiopulmonară. Este un eveniment care se petrece simultan în 16 țări”, a declarat Zsigmond Varga.

4„Se vede evoluția de la un an la altul”
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan, a explicat că din acest proiect elevii au foarte multe lucruri de învățat, drept pentru care încurajează și susține continuarea acestuia. „Când am fost elev eu nu am învățat astfel de tehnici. Existau activități practice de prim ajutor și pe vremea aceea. Evident, nu erau atâtea materiale cu care să se facă demonstrații, iar acum, prin parteneriatul cu Asociația Samaritenilor, se face ceva în plus, ceva mai deosebit și din care copiii au de învățat. Se vede o evoluție de un an, pentru că suntem în anul al doilea de parteneriat. Anul trecut, s-a format cel mai lung lanț uman realizat de copii în cadrul proiectului. Eu cred că din acest proiect are toată lumea de câștigat”, a precizat Ștefan Someșan.

3„Primul ajutor e cel mai important lucru în cazul unei calamități”
Prezent la eveniment, cunoscutul și îndrăgitul artist mureșean Vizi Imre a transmis că nu este pentru prima oară când se implică în acțiuni și proiecte caritabile și a subliniat importanța acordării primului ajutor. „Nu este pentru prima oară când particip la acțiuni caritabile și nu va fi nici ultima oară. Fac acest lucru deoarece cred că dacă am un nume și se pot folosi oamenii de el pentru binefacere, cum ar fi primul ajutor și inițiativa de a-i învăța pe copii să învețe tehnici de prim de ajutor în școli, atunci e foarte bine. Primul ajutor e cel mai important lucru în cazul unei calamități. Cel mai mare ajutor pe care l-am putut oferi e ca am sunat la 112. Era pe strada Bolyai, într-o dimineață, un bătrân culcat pe stradă. L-am întrebat dacă e bine și nu mi-a răspuns, iar atunci am sunat la 112”, a transmis Vizi Imre.

6„Mi se pare o acțiune absolut deosebită”
Prim-solista Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, soprana Amelia Antoniu, și-a amintit de clipele grele prin care a trecut în urmă cu cinci ani, când a fost la un pas de moarte. Aceasta le-a transmis copiilor că nu trebuie să se sperie atunci când văd o persoană căzută la pământ, ci, dimpotrivă, să se mobilizeze pentru a-i acorda primul ajutor. „Sunt foarte emoționată, pentru că pe unul din baloane am scris numele unui medic care a murit în timp ce salva vieți sau care mergea să salveze vieți. În aceste momente, îmi dau seama cât este de important să știi și să fii acolo în momentul în care cineva are nevoie de tine. Mi se pare o acțiune absolut deosebită, o idee salutară și poate dă Dumnezeu ca prin acest gen de acțiuni să atragem atenția și să tragem semnale de alarmă și poate la un moment se vor putea integra în spațiul școlar anumite cursuri de acordare a primului ajutor. Copiii nu trebuie să se sperie dacă cineva a căzut lângă ei, să știe ce anume au de făcut, pornind chiar de la o simplă curățare de rană, la punerea unei atele sau a unui leucoplast și până la a ști să realizeze un masaj cardiac și, de ce nu, chiar să salveze viața cuiva la un moment dat”, a precizat soprana Amelia Antoniu.

8
La rândul său, baritonul Cătălin Petrescu a transmis că speră ca această acțiune să ia amploare în țară. „Țin să mulțumesc foarte mult organizatorilor că s-au gândit la noi. Am venit împreună cu colega mea, cu Amelia Antoniu, și mi-am adus aminte că în acele momente ale ei, de grea suferință, eu chiar mă aflam în drum spre Târgu-Mureș. Nimic întâmplător. Astăzi, la cinci ani, suntem din nou împreună aici, la Târgu-Mureș, făcând un gest caritabil și sper că va fi o acțiune de viitor și care să se concretizeze până la urmă nu atât la nivel de Târgu-Mureș, cât la nivel de țară”, a transmis baritonul Cătălin Petrescu.

9Ce au învățat elevii
Elevii au învățat tehnici de bază de acordare a primului ajutor și au plecat acasă cu gândul că nu trebuie să se sperie în momentul în care văd în jurul lor oameni care au nevoie de ajutor. „Am învățat să acord primul ajutor. În momentul în care un om leșină sau îl văd căzut pe stradă, nu mă sperii și încerc să-i acord primul ajutor înainte de a chema Salvarea. Verificăm dacă trăiește, îi luăm pulsul”, a spus Diana, elevă în clasa a VI-a.
„Dacă vedem că sunt oameni care au nevoie de ajutor îi ajutăm, nu fugim. Am învățat, astăzi, cum procedez în situația în care un om se îneacă cu o măslină și am învățat cum să o scot. Consider că este foarte important să cunosc tehnicile de prim ajutor, pentru că nu se știe niciodată când poți ajuta o persoană”, a explicat Ciprian, elev în clasa a VI-a.

grup


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.