Cristian Bățagă, campion absolut la gimnastică Sport
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 449 Vizualizări

Cristian Bățagă, campion absolut la gimnastică

bataga campionTârgumureșeanul Cristian Bățagă a cucerit pentru a doua oară tilul la individual compus la Campionatul Național de gimnastică artistică, competiție desfășurată la sfârșitul săptămânii în Sala Polivalentă din București. Sportivul care a făcut primii pași în gimnastică la Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert” din Târgu-Mureș este legitimat în prezent la CSM Bistrița. A început să practice gimnastica de la 5 ani, urmându-şi fratele mai mare, Luchian, care deja practica acest sport. La Târgu-Mureș, primul antrenor i-a fost Ioan Olah, apoi s-a pregătit patru ani cu Fazakas Csaba, după care a continuat cu Panczel Rudolf, până în clasa a VIII-a.
Sol-Bara-GAM1La Naționalele din acest an a recucerit titlul care și-l împarte de patru ani cu dinamovistul bucureștean Andrei Muntean. Acesta a câștigat prima dată în 2012, după care Cristian l-a învins în finala de acum doi ani și a redevenit campion absolut anul trecut.
Titlul a fost decis pe ultimul aparat, atunci când Andrei Muntean a ratat evoluția la cal, permițându-i lui Cristian Bățagă să se detașeze, profitând și de faptul că Marian Drăgulescu, până după primele rotații în dispută pentru podium, n-a făcut decât 5 din cele 6 aparate (nu a intrat la inele). Astfel, mureșeanul avea un total de 88.450 și a depășit trio-ul dinamovist alcătuit din Andrei Muntean (88.450), Andrei Ursache (85.700) și Robert Ghiuzan (75.650). Proba pe echipe a revenit echipei Dinamo, urmată pe podium de CSM Bistrița și Steaua. Concursul a reprezentat totodată un test important înaintea participării la Campionatele Mondiale de la Glasgow, care vor avea loc în perioada 23 octombrie-1 noiembrie, acolo unde se vor decide primele calificări pentru Jocurile Olmpice de la Rio 2016.

bataga_ineleSingurul medaliat la toate aparatele
Pentru finalele pe aparate, Bățagă s-a dovedit cel mai complet gimnast din lotul României. El a câștigat întrecerea preliminară pentru calificarea în cele șase finale la cal cu mânere, a fost al doilea la patru aparate (sol, paralele, inele și bară) și al treilea la sărituri. Dinamovistul Andrei Muntean a câștigat cu exercițiile de la inele, sărituri și bară, Marian Drăgulescu la sol și stelistul Marius Berbecar la paralele.
În întrecerile pe aparate, deși nu a mai obținut niciun titlu în finale, Cristian Bățagă a confirmat rezultatele din calificările pentru finale. A fost singurul care a urcat pe podium la toate cele șase aparate, justificând astfel titlul la individual compus. Marian Drăgulescu a fost performerul finalelor, cu trei titluri. Acesta s-a impus la sol, sărituri şi bară fixă, celelalte medalii de aur revenind sportivilor Andrei Muntean, la inele şi paralele, respectiv Andrei Ursache, la cal cu mânere. La sol, Bățagă s-a clasat pe locul 3, după Muntean, la cal cu mânere l-a urmat pe Ursache, dar l-a devansat pe Marian Drăgulescu, la inele a fost al doilea pe podium, între Muntean și Ursache. Tot al doilea a fost și la sărituri, după Drăgulescu și înaintea lui Muntean, la paralele și-a împărțit medalia de bronz cu Ursache, după Muntean și Berbecar, iar la bară s-a clasat tot pe 3, după Drăgulescu și Muntean. Urmărind rezultatele principalilor adversari, colegi totodată la lotul reprezentativ al României, acestea pot fi considerate superioare valoric în finalele pe aparate, dar fiecare a ratat cel puțin câte un aparat. Bilanțul general al lui Cristian Bățagă în cele șase finale este așadar de trei medalii de argint (cal, inele și sărituri) și 3 de bronz (sol, paralele și bară), la care se adaugă aurul de la individual compus și argintul cu echipa.

„S-a dovedit încă o dată cel mai complet gimnast”
Prezent la competiție în calitate de arbitru, ultimul său antrenor din perioada când se pregătea la Târgu-Mureș, Panczel Rudolf a avut motive de mândrie și satisfacție urmărindu-și fostul elev. „Cristi a avut o evoluție foarte bună și am fost mândru să-l urmăresc, arbitrându-l la trei aparate în finale și la unul în proba pe echipe. Cu aceste rezultate a dovedit încă o dată că este cel mai complet gimnast din țară. Păcat că nu a luat aurul la nicio finală pe aparate, deși mă așteptam, în special la cal cu mânere și inele să reușească acest lucru”, a declarat fostul său antrenor.

bataga-cal„Întotdeauna este loc de mai bine”
Cu cele opt medalii cucerite, gimnastul are sentimentele amestecate, cele de satisfacție, cu o mică dezamăgire. „Sunt mulțumit de rezultate, de evoluțiile mele, de faptul că nu am avut nicio ratare, deși am avut recent o mică accidentare la picior. Am muncit mult pentru ele, dar așa cum se spune, întotdeauna este loc și de mai bine. Pe lângă satisfacție, am și o mică dezamăgire pentru că nu am câștigat la niciun aparat finala. Sincer, speram să câștig măcar la unul, în special la cal cu mânere, dar speranțe aveam și la sol sau inele. Acum ne pregătim pentru Campionatul Mondial, unde sper într-o calificare cu echipa. Personal îmi doresc intrarea în primii 24 la individual compus și cel puțin o finală, în special la cal”, sunt impresiile gimnastului mureșean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE