Home / Sanatate / Sărbătoare la Institutul Inimii din Târgu-Mureș. Cum se marchează Zilele Inimii

Sărbătoare la Institutul Inimii din Târgu-Mureș. Cum se marchează Zilele Inimii

Distribuie

DSC_0007Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, organizează, în perioada 1 – 4 octombrie, în cadrul proiectului Cordisped – competitivitate pentru inima copiilor, Zilele Inimii și Ziua Porților Deschise la IUBCvT, un prilej bun pentru mureșeni de a se gândi la inimile lor așa cum ar trebui. Astfel, se pune iarăși un accent deosebit pe partea de prevenție. Sloganul sub care au loc evenimentele este „Adoptă o inimă de copil”, pentru că din cei 1.000 de copii cu malformații cardiace născuți anual, 900 necesită intervenții până la împlinirea vârstei de un an.

Managerul IUBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Klara Brînzaniuc, a declarat, joi, 1 octombrie, într-o conferință de presă, că prin acest slogan s-a dorit sensibilizarea întregii societăți românești cu privire la importanța și dificultatea problemei la nivel național a acestor copii. „În contextul Porților Deschise ale Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș lansăm campania „Adoptă o inimă de copil”. Noi am lansat un slogan cu același nume, deoarece vrem să sensibilizăm întreaga societate românească asupra importanței și dificultății soluționării problemei la nivel național al acestor copii. Din statisticile noastre și din registrul pe care noi îl implementăm acum, din cei 1.000 de copii care se nasc anual cu probleme cardiovasculare, 900 au nevoie de intervenții. Până acum, peste tot în materiale era trecut că au nevoie de operații. Noi, la Târgu-Mureș, demonstrăm că o bună parte din aceste cazuri să le rezolvăm și prin metode neinvazive, prin cardiologie intervențională. Activitatea unui centru recunoscut, care are deja 10 ani vechime în România, trebuie să se dezvolte, nu numai să dezvoltăm noi alți colegi și alte centre, ci profitând de acest proiect să ne dezvoltăm și să creștem capacitatea noastră de intervenție și rezvolvare a cazurilor”, a declarat prof. dr. Klara Brînzaniuc.

„Adoptă o inimă de copil” înseamnă să luăm acel copil în viața noastră”
Copiii, studenții și mureșenii sunt așteptați să ia parte la activități, ateliere și la vizite la secțiile de cardiologie, chirurgie, ATI și neonatologie. Peste 50 de voluntari studenți se vor implica în aceste zile, iar liceenii vor putea lua parte la cursuri de prim ajutor. Un moment special și emoționant va fi acela în care părinții copiilor care au fost cândva pacienți vor povesti, în cadrul unei mese rotunde, cum cum integrează mai departe copiii în societate și în viața de zi cu zi. „Campania „Adoptă o inimă de copil” va avea sâmbătă o derulare foarte generoasă, în colaborare cu multe unități de învățământ din Târgu-Mureș. Copii pe diverse grupe de vârstă sunt implicați în activități specifice și vor putea vizita anumite secții ale institutului. Cei mai mici, până la 12 ani, vor avea activități interactive și jocuri. Avem peste 50 de voluntari studenți, care ne sprijină în toate aceste activități și unii dintre ei vor fi implicați și în activitățile specifice acestor campanii. Liceenii și studenții vor avea posibilitatea să facă cursuri de prim ajutor. Unii vor vizita secțiile de cardiologie, alții vor putea în chirurgie, în ATI și neonatologie. Avem șansa de a fi sprijiniți de mulți părinți care au avut copii ca pacienți în institut, care vin la aceste mese rotunde și își prezintă experiența lor ca părinți și prin ce au trecut până și-au rezolvat problemele propriului copil, cum se integrează mai departe acest copil în societate și în viața de zi cu zi. „Adoptă o inimă de copil” înseamnă să luăm acel copil în viața noastră, chiar dacă a avut o malformație ce putea să fie incompatibilă cu viața și care a fost rezolvată de specialiști”, a explicat prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Oaspeți de seamă, la Târgu-Mureș
Potrivit acesteia, activitățile sunt sprijnite și de Societatea Națională de Cardiologie, fiind prezent atât prof. dr. Gabriel Tatu Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, cât și conf. dr. Ioan Mircea Coman, președintele Fundației Române a Inimii. Sunt prezenți specialiști din școli de sănătate publică din țară și din străinătate, iar cei 270 de medici și asistenți medicali instruiți în cadrul proiectului vor susține o serie de activități de formare și conferințe.

„În cadrul proiectului POSDRU pe care îl derulăm în perioada februarie – decembrie 2015, Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică – Cordisped, avem câteva activități mai speciale și mai delicate. Le începem astăzi și le vom termina duminică. Ele sunt structurate pe două paliere foarte importante: primul palier este cel care ține de proiectul în derulare, unde grupul nostru țintă de 270 de medici și asistenți medicali vor susține mai multe activități de formare, conferințe, cu participare națională și internațională, organizate pe toate cele șase domenii ale proiectului. În contextul acestor evenimente, activitățile se vor derula în paralel: o parte vor fi destinate numai grupului țintă și specialiștilor, care se derulează în sălile de operație, în sălile de cateterism intervențional, în secțiile clinice ale institutului, iar o parte se preocupă de ceea ce ar trebui să facem în fiecare zi, de sănătatea inimii noastre, unde avem activități deschise pentru toți cei care sunt interesați și vor să participe sau să ne sprijine. Marcăm, împreună cu UMF Târgu-Mureș, Ziua Mondială a Inimii printr-un ciclu de activități care presupun conferințe cu scopul de a promova sănătatea noastră și menținerea sănătății inimii”, a mai arătat prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Centru de excelență în chirurgia cardiacă
Rectorul UMF Târgu-Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a precizat că vin, în aceste zile, în centrul medical și universitar Târgu-Mureș, specialiști reputați din țară și din străinătate, care vor ține conferințe, vor face demonstrații clinice, fiind așadar un bun prilej pentru participanți de a putea beneficia de experiența altor centre universitare din Europa. „Am spus întotdeauna că în Târgu-Mureș există un centru de excelență pe chirurgia cardiacă. Evenimentul acesta va confirma acest lucru din mai multe puncte de vedere. O întâlnire intitulată „Zilele Inimii” are un specific aparte. Are cel puțin două părți din care trebuie văzută această manifestare deosebită. Pe de-o parte, este partea profesională și științifică. Dincolo de acțiunile cotidiene, care rămân anonime uneori, din când în când se întâmplă și lucruri care au un răsunet dincolo de zidurile spitalului și în cadrul acestui eveniment colegii noștri, specialiști reputați din Târgu-Mureș, se reunesc cu specialiști de mare prestigiu internațional european, care vor veni la Târgu-Mureș în aceste zile, vor ține conferințe, vor face demonstrații clinice, astfel încât cursurile și toate aceste activități de formare profesională pe care le facem să nu fie doar niște cursuri cu circuit închis, ci participanții să poată beneficia de experiența altor centre universitare din Europa”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei.

Deschidere spre oameni
Rectorul UMF a afirmat că la evenimente sunt așteptați să ia parte pacienți, foști pacienți, care vor putea vedea ce se întâmplă în IUBCvT, care sunt facilitățile pe care le oferă, dar și ce posibilități de tratament există. „Pata de culoare a acestor zile reprezintă o deschidere a noastră spre oameni, spre zona de neprofesioniști în domeniul medical, dar ei sunt până la urmă cei care beneficiază în mod direct de activitatea noastră. Veți vedea că sunt programate acțiuni sub egida Zilelor Porților Deschise, în care cetățeni din Târgu-Mureș și din împrejurimi, în care pacienți, foști pacienți și părinți vor avea ocazia de a vedea live, în măsura în care permit și regulile medicale, ce se întâmplă în IUBCvT, care sunt facilitățile pe care le oferă, ce posibilități de tratament există, păstrând farmecul și mitul pe care le creează operația pe inimă. Fiecare trebuie să știe că și acolo lucrează oameni care nu au doar mână și creier, ci și inimă și că împreună simțim și gândim la fel”, a transmis rectorul UMF Târgu-Mureș.

Prevenția – un element important
La final, copiii și părinții vor putea vizita campusul UMF Târgu-Mureș, Grădina Botanică, sala de sport și astfel organizatorii doresc să le transmită participanților sentimentul că la Târgu-Mureș se face medicină de maximă performanță pe zona de cardiologie și nu numai. „Fiind un proiect comun al UMF-ului cu IUBCvT, se vor crea activități care se vor desfășura în interiorul Universității de Medicină și Farmacie, pentru că un motto important este faptul că prevenția reprezintă un element important, mai ales în patologia cardiovasculară. Copiii și părinții vor avea ocazia să se întâlnească în campusul UMF Târgu-Mureș cu colegi de-ai noștri, cu studenții, vor putea vizita campusul, vor avea activități specifice, potrivite cu fiecare inel de vârstă, fie la Grădina Botanică, fie în sala de sport, astfel încât punând laolaltă aceste două forțe puternice și complementare, și anume UMF Târgu-Mureș și IUBCvT Târgu-Mureș, să creăm celor de lângă noi sentimentul că se află în siguranță din punct de vedere medical în Târgu-Mureș și că aici se face medicină de maximă performanță, cel puțin pe zona de cardiologie și nu numai”, a arătat prof. dr. Leonard Azamfirei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.