Home / Sanatate / „Zilele Inimii” aduc al cincilea transplant de cord din acest an la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

„Zilele Inimii” aduc al cincilea transplant de cord din acest an la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Distribuie

jO echipă coordonată de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a efectuat cu succes, vineri, 2 octombrie, un transplant de cord unui bărbat, în vârstă de 38 de ani, din județul Arad, care se afla în evidența clinicii de pe peste un an de zile, cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă valvulară.

Cordul transplantat a fost prevelat de la un bărbat, în vârstă de 28 de ani, din județul Cluj, și transportat cu un elicopter SMURD ajuns în Târgu-Mureș în jurul orei 08,30, iar intervenția s-a încheiat aproximativ la ora 12,30. Transplantul de vineri este al cincilea transplant efectuat, anul acesta, la Institut, o cifră care nu se apropie de dorințele medicilor de aici, care și-ar dori să opereze anual 10 – 12 cazuri. În prezent, pe lista de așteptare se află 27 de pacienți care așteaptă să bată și pentru ei o inimă. Mai mult decât atât, transplantul cu numărul 5 are loc chiar în zi de sărbătoare la Institut, în cadrul evenimentului „Zilele Inimii”.

„În cursul zilei de astăzi, am efectuat o intervenție de transplant cardiac la un pacient în vârstă de 38 de ani, din județul Arad, care era în evidența clinicii noastre de pe peste un an de zile, cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă valvulară. Este un pacient care a suferit o intervenție chirurgicală pe cord în urmă cu 4 ani la Institutul din Timișoara, dar la care s-a deteriorat, pe parcurs, funcția cardiacă, astfel încât a necesitat internări repetate pentru fenomene de decompensare cadiacă. El a fost luat în evidența clinicii noastre și propus pentru transplant ca și singura soluție pentru rezolvarea acestei situații. Așadar, pacientul era la capătul resurselor biologice, un pacient într-o stare clinică foarte sever alterată. Supraviețuirea lui pe termen scurt era pusă serios sub semnul întrebării. Din fericire, a fost posibilă efectuarea acestui transplant datorită unui donator aflat în moarte cerebrală, aflat în Clinica Neurochirurgie din Cluj-Napoca, locul de unde s-a efectuat și prelevarea în cursul nopții. O echipă de medici din Institutul nostru condusă de dr. Marius Matei, medic specialist, a prelevat cordul în cursul nopții de la acest pacient, în vârstă de 28 de ani, din județul Cluj. Cordul a fost transportat pe calea aerului cu un elicopter SMURD ajuns în Târgu-Mureș în jurul orei 08,30, iar intervenția s-a încheiat aproximativ la ora 12,30”, a declarat, vineri, prof. dr. Horațiu Suciu.

Pacientul, la a doua intervenție
Potrivit medicului, pacientul s-a aflat la a doua intervenție, după ce, în urmă cu 4 ani, a suferit o intervenție chirurgicală pe cord la Institutul din Timișoara. Acum, acesta are o evoluție favorabilă. „Particularitatea intervenției a fost faptul că a fost o reintervenție și această situație implică niște proceduri un mai laborioase și riscuri mai mari din punct de vedere al evoluției postoperatorii. Operația a decurs bine și suntem foarte mulțumiți de evoluția pacientului și considerăm că în acest moment vom obține o evoluție favorabilă”, a arătat prof. dr. Horațiu Suciu.

Donatorii, în continuare o problemă
Prof. dr. Horațiu Suciu a explicat că din anul 1999 și până în prezent s-au efectuat, la Institutul Inimii, 60 de transplanturi, ceea ce înseamnă că este o intervenție consacrată, cu rezultate foarte bune. Problema rămâne, însă, numărul donatorilor. „Anul acesta este primul an în care am ajuns, iată, la cifra de 5 transplanturi și după o perioadă în care numărul acestor intervenții era relativ redus, cred că este totuși un lucru pozitiv ce s-a întâmplat. Noi am fi foarte mulțumiți dacă în cursul unui an am reuși să operăm 10 -12 cazuri. Ar fi o activitate care s-ar apropia de ceea ce ar fi nevoie. Lista de așteptare este în permanentă schimbare. Sunt 27 de pacienți care astăzi au nevoie de transplant, dar există și o listă mai largă de pacienți care vor ajunge inevitabil la transplant. În continuare, donatorii reprezintă o problemă. Noi ne-am dorit să facem mai multe transplanturi. Din păcate, numărul nu este la nivelul așteptărilor noastre. Există în continuare numeroși pacienți pe lista de așteptare, care pot să beneficieze de transplant și încă o dată s-a dovenit că transplantul cardiac este o variantă bine consacrată și cu rezultate foarte bune. Practic, în acest moment putem spune că avem supraviețuri de peste 15 ani la pacienți la care se punea problema supraviețuirii de ordinul săptămânilor sau lunilor. Prin activitatea noastră de aproape 60 de transplaturi din anul 1999, am dovedit că transplantul cardiac a depășit de mult timp stadiul de operație experimentală. Este o intervenție consacrată, cu rezultate foarte bune, dar, din păcate, este vorba în continuare de o discrepanță mare între cererea de organe și numărul de donări, care este în continuare redus față de aceste cereri”, a afirmat prof. dr. Horațiu Suciu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.