Home / Cultură / FOTO: Biserica Evanghelică din Ideciu resfinţită de Sărbătoarea Recoltei

FOTO: Biserica Evanghelică din Ideciu resfinţită de Sărbătoarea Recoltei

Distribuie

DSC_1254Comunitatea săsească din Ideciu de Jos a trăit duminică, 4 octombrie un moment de sărbătoare prilejuit de Erntedankfest, sau Sărbătoarea Recoltei, eveniment de tradiţie al saşilor prin care cinstesc ziua mulțumirii pentru recoltă, moment integrat slujbei bisericești din prima duminică a lunii octombrie.

Oaspeţi din Germania şi Sibiu

DSC_1193Sărbătoarea de duminică a marcat un alt moment special, resfinţirea bisericii evanghelice din Ideciu de Jos în prezenţa preotului Johan Zey, actualul paroh al Bisericii Evanghelice din Reghin, părintelui Wolfgang Rehner, fost paroh al Bisericii Evanghelice din Reghin, curatorului Episcopiei Evanghelice din Sibiu prof. Friedrich Philippi şi a părintelui Friedhelm Rüb din Germaania.

DSC_1234„Este sărbătoare de mulţumire pentru recoltă, un obicei foarte vechi al saşilor din Transilvania. După obiceiul nostru săsesc, se împodobeşte biserica cu fructe şi legume, în această primă duminică de octombrie. Am pus laolaltă cu această sărbătoare şi resfinţirea Bisericii Evanghelice din Ideciu de Jos . Am zugrăvit-o vara trecută, am schimbat geamurile şi o dată cu serbarea recoltei am făcut şi resfinţirea ei. Ne-am întâlnit toate parohiile evanghelice din Ţinutul Reghinului, opt parohii unde mai avem saşi. A fost o slujbă festivă frumoasă, cu oaspeţi din partea Episcopiei din Sibiu prof. Friedrich Philippi, partenerii noştri din Germania părintele Friedhelm Rüb, preşedintele ,Fundaţiei “Rumänienhilfe Pohlheim” din Pohleim, landul Hessa, părintele Wolfgang Rehner care a slujit 10 ani de zile la Biserica Evanghelică din Reghin. Dânsul este acum în pensie, şi trăieşte în Sibiu. Anul trecut de această sărbătoare de mulţumire a recoltei am avut de asemenea o resfinţire de biserică, cea de la Reghin cu ocazia lucrărilor de restaurare a exteriorului. Aşa a fost să fie să avem de această săbătoare două resfinţiri de biserică, momente în care ne adunăm cu toţii şi ne bucurăm de aceste momente”, ne-a declarat părintele Johann Zey.

Mândru că am rămas aici în Ideciu”

DSC_1264Printre saşii prezenţi la sărbătoarea de la Ideciu de Jos s-a numărat şi Coos-Kasper Edmund, printre puţinii saşi care mai trăiesc în comună, alături  de întreaga familie,  părtaşi la frumoasa sărbătoare Erntedankfest. „Este foarte important pentru noi această sfinţire a bisericii evanghelice din Ideciu de Jos. Este de fapt a doua sfinţire, mai exact în 1993, când s-a renovat biserica în exterior şi interior. În urma ploilor care au urmat biserica s-a deteriorat aproape în întregime în partea de interior. Acum s-a renovat interiorul bisericii, și am decis să serbăm acest moment prin această resfințire. Pentru noi este foarte important să ne întâlnim după atâția ani, sașii care au fost refugiați în 1944 și care acum s-au reîntors în Ideciu de Jos. Sunt foarte, foarte mândru că am rămas aici în Ideciu. Sunt etnic german din Ideciu de Jos, născut şi crescut în această comună de care sunt tare mândru, alături de români, de unguri şi rromi. În sat mai suntem cam aproximativ 15 familii, mischlinge cum le spunem noi, adică familii mixte, familii care locuiesc în Ideciu de Jos. Printre acestea se numără şi familia mea cu care am venit la această frumoasa sărbătoare, respectiv băiatul meu Edmund Kasper Jürgen, fiica mea Anabella, educatoare la secţia germană la Reghin, nepoţelele Andreea şi Maria şi soţia mea Tatiana”, a precizat Coos-Kasper Edmund.

[zizigallery id=1791]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.