Proiectul Cordisped, aproape de final. Câți specialiști au fost formați Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Proiectul Cordisped, aproape de final. Câți specialiști au fost formați

coDirectorul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș și managerul proiectului „Cordisped: Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică”, prof. dr. Klara Brînzaniuc, a declarat, zilele trecute, într-o conferință de presă, că în cadrul proiectului, ce urmează să se finalizeze în luna decembrie a acestui an, au fost pregătiți 270 de medici și asistenți medicali din toate regiunile țării, proiectul aflându-se în prezent în etapa de derulare a mobilităților internaționale.

„În cadrul proiectului POSDRU pe care îl derulăm în perioada februarie – decembrie 2015, Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică – Cordisped, 270 de medici și asistenți medicali au beneficiat de pregătire, din parte patru regiuni de dezvoltare. Sunt din regiunea centru, din București, e vorba de Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Pe cardiologie pediatrică, avem din 11 județe, deci din toate centrele. Suntem în etapă de derulare a mobilităților internaționale, deci foarte mulți medici și asistenți medicali sunt în prezent la Centrul Inimii din Munchen. Alții sunt la Praga, iar alții vor pleca în Croația și Londra peste câteva zile. Ei deja se formează. Noi facem electrofiziologie, avem specialiști rezidenți care au acceptat un curs intensiv de formare”, a declarat prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Centru de cercetări și de diagnostic al patologiilor cardiovasculare
Aceasta a anunțat că Institutul împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări și de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare. „Acum, s-a încheiat licitația într-un alt proiect, unde institutul este partener și în care vom primi un angiograf biplan, cel care asigură diagnosticul malformațiilor congenitale la copii. La nivel mondial, este cel mai bun în acest moment. De asemenea, prin acest proiect este foarte posibil să primim și un ecograf foarte performant. Dorim să depunem, la anul, împreună cu UMF Târgu-Mureș, un proiect pe fostul POSCCE, actualul POC, unde să facem un centru de cercetări și de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare, unde să asigurăm toate spațiile, pentru că institutul are o mare problemă. Ca să instalezi acest angiograf ar trebui să dezafectezi altul. Dorim să asigurăm spațiile pentru un centru de diagnostic performant pentru acest domeniu. Este următorul pas pe care l-am conceput, împreună cu domnul rector, ca și dorință de aplicare a unui proiect pe această idee”, a explicat prof. dr. Klara Brînzaniuc.
Formarea specialiștilor în chirurgie cardiovasculară și cardiologie pediatrică
Rectorul UMF Târgu-Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că prin intermediul proiectului Cordisped s-a încercat creșterea nivelului formării specialiștilor în chirurgie cardiovasculară și cardiologie pediatrică în România. „Un proiect extrem de ambițios, dificil în esență prin complexitatea lui și prin marea resursă umană care a fost mobilizată, Cordisped, un proiect prin care s-a încercat creșterea nivelului formării specialiștilor în chirurgie cardiovasculară și cardiologie pediatrică în România. E un proiect care s-a derulat pe parcursul întregului an 2015, se va încheia la sfârșitul acestui an și a însemnat de-a lungul timpului numeroase sesiuni de formare profesională adresate diverselor categorii: medici, asistente medicale, dar în egală măsură diverselor specialități din interiorul medicinei și vorbim aici atât despre chirurgia cardiacă la copii, cât și despre specializările conexe chirurgiei cardiace: cardiologie intervențională, pediatrică, module de imagistică, de anestezie terapie intensivă. Împreună, acestea fac ca din cei 1.000 de copii care se nasc anual în România cu malformații cardiace o bună poate dintre ei să poată fi rezolvați cu succes”, a precizat rectorul UMF Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE