Tânăra generaţie de arhitecţi premiată la „Anuală” Social
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 1432 Vizualizări

Tânăra generaţie de arhitecţi premiată la „Anuală”

Klaus Birthler explicaCase cu consum redus de energie, spaţii de producţie eficiente, arhitectură pentru comunitate precum şi arhitectura tânără. 32 de proiecte au participat la Anuala de Arhitectură Mureş 2015, organizată de către filiala Mureş a Ordinului Arhitecţilor din România. Proiectele participante au fost expuse în cadrul unei expoziţii vernisate sâmbătă, 3 octombrie, la Galeriile „Luxor”.

Cele mai bune proiecte 32 de proiecte, 4 premiate

Juriul compus din vicepreşedinta Ordinului Arhitecţilor din România, Ana Maria Zahariade, arhitectul şef al municipiului Bucureşti, Gheorghe Pătraşcu, arhitecţii Kim Attila şi Zolcsák Péter, cărora li s-a adăugat pentru o părere din exterior Gáspárik Attila, directorul Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, au avut o misiune nu tocmai uşoară, dată fiind valoarea lucrărilor propuse. În urma jurizării, câştigătorul categoriei „Arhitectura locuinţei” a fost desemnat Klaus Birthler, nominalizat fiind şi proiectul lui Florin Dascăl. Secţiunea „Arhitectura dotărilor comunitare şi activităţilor economice” a fost câştigată de către Ionel Pascu, pentru proiectul „Fabrică, spaţiu de producţie şi administrativ”. Categoria „Arhitectura pentru comunitate, spaţiu public şi a spaţiului construit” a fost adjudecată de către acelaşi Ionel Pascu împreună cu Robert Marin pentru proiectul reamenajării interioare a spaţiului interior al Aeroportului Otopeni, nominalizat fiind şi proiectul „Amenajare interioară şi extindere casă de locuit” realizat de către Leszai Bendeguz. La categoria „Arhitectura tânără” câştigător a fost declarat proiectul „XO cărare de explorare şi ocrotire”, realizat de către tânăra arhitectă Anamaria Felvinczi.

Prima clădire cu acoperiş înierbat

Prin astfel de acţiuni, Ordinul Arhitecţilor din România îşi propune să deschidă domeniul arhitecturii spre societatea utilizatoare, să favorizeze dialogul dintre specialist şi beneficiar. Un astfel de dialog a fost şi cel dintre câştigătorul categoriei „Arhitectura locuinţei”, Klaus Birthler. „Este vorba despre o clădire cu consum redus de energie, prima clădire cu acoperiş verde, înierbat din Reghin”,a explicat arhitectul reghinean. În elaborarea proiectului, acesta a folosit inclusiv trucuri din construcţia unei viori, respectiv rapoartele armonice. „Asta pentru că proprietarul este un lutier. Ne-am străduit şi să folosim materiale locale. Important însă este faptul că forma ei este concepută astfel încât să fie cât mai eficientă termic. Energia este un punct de vedere foarte important la o casă, mai ales că până în anul 2020 toate clădirile noi trebuie să consume aproximativ 0. O provocare mare atât pentru România cât şi pentru arhitecţi în general”, a subliniat Birthler.

Gheorghe PatrascuNevoie de implicare şi vizibilitate

Deşi au fost voci care au pus sub semnul întrebării viitorul arhitectului în România, printre altele şi datorită informatizării accentuate a societăţii, Anuala a demonstrat că este nevoie de arhitecţi cu viziune şi implicaţi social. Deşi a susţinut la un moment dat că meseria de arhitect este în mare pericol, analizând trecutul recent al României, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, a subliniat că este nevoie de o abordare pragmatică. „Abordarea doar la nivel academic, fără a avea penetraţie în sfera politicului şi al administraţiei este un fel de a ne complace în cercul nostru select, în turnul de fildeş”, a arătat Pătraşcu. Acesta este motivul pentru care Angela Kovacs, preşedinta filialei Mureş a Ordinului, promite o mai mare implicare. „O să ne străduim să fim mai vizibili. Mai bătăioşi dacă e cazul. Ne bucurăm însă că acest juriu de o valoare incontestabilă a premiat copiii. Ei sunt viitorul profesiei”, a punctat Angela Kovacs. Expoziţia va fi una itinerantă, după câteva zile în incinta Galeriilor „Luxor” aceasta va putea fi vizitată şi în Sighişoara, Târnăveni, Luduş şi Iernut. Expuse sunt cele mai bune proiecte realizate în ultimii doi ani în cadrul filialei Mureş a Ordinului.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE