Home / Social / Benjamin Varga ” În război, moartea se împărțea gratis

Benjamin Varga ” În război, moartea se împărțea gratis

Distribuie

DSC_4436

Potrivit unei vechi vorbe din popor, există trei mari surse de rost pe lumea asta mare, respectiv bătrânii, pământul și credința. Mult prea adânciți în treburile noastre de zi cu zi, ne-am obișnuit să traversăm străzi şi cartiere în mare viteză, trecem de-a valma fără să ne observăm unii pe alții, câteodată nu avem ochi să vedem sau inimă să credem. Sau poate totul ține de șansă. ” Meseria de jurnalist e tare frumoasă, mi-ar fi plăcut să o fac și eu, o lume întreagă citește și ascultă ce spune un jurnalist. În plus, cunoști foarte mulți oameni noi” mi-a spus Benjamin Varga. Așa am avut onoarea îl cunosc.

DSC_4414

Născut în orașul Petroșani, în anul 1911, 7 octombrie, la ora 8.00 seara, după cum perfect își amintește că i-a spus mama lui, pictor și artist fotograf, veteranul și-a descoperit talentul pentru desen încă din copilărie și de atunci nu a încetat să deseneze și să picteze. A luptat în cel de-al doilea Război Mondial, unde a fost rănit grav și credea că nu va scăpa cu viață, dar bucăți din inimă, gândul și munca l-au determinat să meargă înainte. În spatele desenelor înghesuite în capitole de manual, s-au petrecut mari drame, despre care vorbesc și le confirmă documente și puținii oameni care au luptat pe front și mai sunt încă în viață, care te uimesc, te impresionează până la lacrimi, prin experiența lor, curajul și spiritul lor de sacrificiu: veteranii de război, depozitarii înțelepciunilor de care societatea are nevoie, fără de care trăim într-o lume dezechilibrată care își pierde sensul și, uneori, rostul.

De undeva, se auzea Katiușa…

” Războiul e cu mult mai urât decât se vede la cinematografie, oamenii mor zvârcolindu-se, nu mor elegant ca în filme, ci smulgând cămașa de pe tine de durere. Moartea se împărțea gratis, în război. Ploua cu bombe, iar la un moment dat, una a explodat lângă mine și m-a rănit grav la picior, moment în care mi-am zis: No, ai terminat războiul, Varga…până aici ți-a fost.  Nu mai puteam merge, mă cățăram în patru labe dintr-un crater de grenadă în celălalt. Citisem în  romanul ”Nimic nou pe front de vest” de  Remarque, că cel mai sigur adăpost este craterul bombelor, și așa mă cățăram din crater în crater, ca să ajung la punctul sanitar” își amintește veteranul. Când s-au retras rușii, se afla într-un orășel rămas ruină, numai case dărâmate, dar de undeva, un megafon funcționa, cânta un cântec de cătănie al soldaţilor ruşi, „Katiușa”. ” Când ieșeam din oraș, am văzut un șir lung de cadavre întinse pe jos și o santinelă, probabil stătea acolo până îi strângea pe toți. Noi ne miram de ce cadavrele aveau capul mare, foarte mare, iar santinela ne-a explicat că era din cauza căldurii. Unul din cadavre avea o carte poștală de front în buzunar și îmi era milă de el, gândindu-mă că a scris familiei și nu a mai apucat să o trimită”.

DSC_4395

La 22 iunie 1941, România intra în război de partea Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice. În acel an, Benjamin Varga a luptat în zona de conflict, Transnistria,  teritoriul dintre râurile Nistru și Bug care a fost administrat de România în perioada 19 august 1941 – 29 ianuarie 1944.

DSC_4391

După război, veteranul a lucrat într-o societate minieră la Lupeni, dar talentul l-a îndreptat spre meseria de fotograf, pe care a practicat-o în tinerețe, ca profesionist, participând cu succes la numeroase expozitii. Mai târziu, a lucrat la Studioul de Desene Animate București, ca și director. Aici a cunoscut 9 regizori de renume, care l-au influențat și i-au menținut interesul pentru artă, a avut un foarte bun parteneriat cu marele geniu al cinematografiei româneşti Ion Popescu Gopo, împreună cu care a câştigat la 17 mai 1957, la Cannes, marele premiu „Palm d’Or”, primul pentru România, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie”. Filmul acumulează în zece minute idei politice, într-o povestire umoristică plină de ritm şi de imaginaţie. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici şcolii cehoslovace, nici celei sovietice. ” Pentru o secundă de animație e nevoie de 24 de imagini fotografiate, pentru a avea cursivitate.

DSC_4421

Are doi copii și patru nepoți de care e mândru. ” Am avut o viață frumoasă și m-am bucurat tot timpul de natură, de munți, de mare, de culorile ei. Poate ăsta e secretul longevității mele. În viață trebuie să ai un plan, iar apoi să te strădui să-l urmezi” ne spune Benjamin Varga. Pensionarea nu a fost un capăt de linie,  având mai mult timp liber, a început să picteze constant, lucrările sale fiind o dovadă a dragostei pentru natură. Fără să se alinieze la vreun curent anume, și-a păstrat optica proprie în găsirea și prezentarea emoțiilor personale. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2005, are peste 300 de lucrări de pictură și a participat la expoziții de grup și colective în Sala de expoziții „Unirea”.

DSC_4438

Cu ocazia împlinirii vârstei de 104 ani, Benjamin Varga a primit vizite și atenții din partea autorităților locale. Din partea Consiliului Județean Mureș, președintele Ciprian Dobre i-a acordat o Diplomă de Onoare pentru curajul și devotamentul față de țară, pentru respectul purtat Armatei Române și simbolurilor naționale. O diplomă jubiliară i-a fost acordată din partea președintelui Asociației Naționale a Veteranilor de Război, general în retragere, Marin Badea Dragnea. Din partea Centrului Militar Județean, col.ing. Sorin Mare i-a înmânat o diplomă de apreciere pentru faptele și conduita în societate, acordată din partea Secretarului de Stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, Otilia Sava.

DSC_4411

I-au fost alături de ziua lui, prefectul dr. Lucian Goga, viceprimarul Claudiu Maior, şeful de stat major al Brigăzii 6 operaţii speciale din Târgu-Mureş, colonelul Valentin Iacob, locotenent colonel Dorel Danciu,  Inspectorul șef al ISU ”Horea” Mureș, col. Dorin Oltean șefului Poliției Locale Târgu Mureș, Valentin Bretfelean și  preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureș, general maior în rezervă Gheorghe Popa.

DSC_4424

Vizita face parte dintre activităţile înscrise în proiectul ”Cinstire eroilor mureșeni”, iniţiat de Garnizoana Târgu Mureş cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. În anul 2015, declarat ANUL VETERANILOR DE RĂZBOI”, militari din Garnizoana Târgu Mureş şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliului Judeţean Mureş şi Primăriei Municipiului Tîrgu Mureş au desfăşurat activităţi care să exprime recunoştinţa faţă de veteranii mureşeni. Astfel, sunt vizitaţi la domiciliu veteranii care împlinesc în lunile septembrie – decembrie 2015 vîrsta de 90 de ani sau mai mult.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.