”Cântecul lebedei”,  cu Iulia Merca la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1246 Vizualizări

”Cântecul lebedei”, cu Iulia Merca la Reghin

Iulia MercaAșchia nu sare departe de trunchi, sau ce naște din muzician, tot muzică va îndrăgi. Este și cazul solistei Operei Române din Cluj Iulia Merca, fiica regretatului Iuliu Merca, sufletul formației Semnal M. Iulia va poposi în această seară (ora 18:00) la Casa de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin, alături de pianistul Lucian Gheju pentru un recital de lieduri Franz Schubert. Până la primele acorduri, Iulia a acceptat cu amabilitate să ne răspundă la câteva întrebări legate de activitatea și pasiunea ei pentru muzică.

Reporter : Ce mai face Iulia Merca ?

Iulia Merca : Povestea mea e simplă. Sunt solistă a Operei Române din Cluj din anul 2009, oraș în care am urmat și cursurile de perfecționare, la Liceul de Muzică Sigismund Toduță și mai apoi cursuri de licență și master la Academia de Muzică Gheorghe Dima. Am studiat arta vocală cu mai multe personalități atât din țară cum ar fi Carmen Negulescu, Gheorghe Roșu, Niculina Mirea, cât și din străinătate: Sonia Ghazarian (Viena), Diane Soveiro (New York), Stephano Gibellato (Venezia) și alții. În ultima perioadă m-a bucurat de o colaborare extraordinară cu distinsa și marea doamnă a scenei Viorica Cortez, unul dintre cele mai sonore nume românești, care s-a bucurat de mari succese în marile teatre de operă din întreaga lume. Împreună am pregătit debutul în rolul Charlotte din opera Werther de J. Massenet, pentru premiera care a avut la loc pe scena Operei Române din Cluj în urmă cu câteva zile (4 octombrie 2015). De asemenea, în cursul timpului, am avut deosebita plăcere de a cânta pe scenă alături de câțiva artiști aflați în plin avânt al carierei, din care amintesc doar câțiva pe care îi admir și îmi doresc mereu să îi reîntâlnesc: Irina Iordăchescu și Teodor Ilincăi, amândoi soliști ai Operei din București, Tiberiu Soare, dirijor al Orchestrei Naționale Radio. De curând am avut deosebita plăcere de a face parte dintr-o producție cu opera Carmen de G. Bizet, în rolul titular, desfășurată la Bergen, în Norvegia, unde am lucrat alături de directorul Operei din Ljubliana, pe numele său de scenă Rocc, regizor de operă cu o viziune artistică impresionantă.

Reporter : Cine sunt vinovații care te-au făcut să alegi muzica?

Iulia Merca : Pe lângă influența directă și evidentă a lumii muzicale care gravita în jurul tatălui meu, Iuliu Merca, în acele vremuri lider al formației Semnal M, sunt câteva persoane cărora nu voi putea niciodată să le mulțumesc îndeajuns, de multe ori chiar și pentru câteva cuvinte spuse cu tonul potrivit, la momentul potrivit… Este vorba despre profesorii de specialitate (pian și canto) pe care i-am avut în școala generală și în liceu, profesori care m-au însoțit și m-au sfătuit de fiecare dată cu o mare emoție părintească. Și ar mai fi Maria Callas… Tatăl meu m-a încurajat mereu să urmez drumul muzicii clasice, de multe ori în detrimentul muzicii ușoare de care a încercat mereu să mă ferească. Dar nu a fost niciodată o alegere. Din totdeauna am cântat cu vocea, orice auzeam și rețineam, iar pentru operă am avut mereu o pasiune care mă conducea din interior. Am fost foarte dezamăgită când am aflat că la liceul de muzică nu exista, atunci, secție de canto decât din clasa a XI – a! Cu toate acestea, cursurile de pian pe care le-am urmat în primii doi ani de liceu au avut o importanță majoră în dezvoltarea mea muzicală și artistică și sunt foarte bucuroasă, acum, că s-a întâmplat așa. E mult mai bine.

Reporter : Poposeşti la Reghin. Te leagă ceva de acest oraş ?

Iulia Merca : Numele orașului Reghin îmi este cunoscut din copilărie. Cred că tatăl meu poposea pe aici destul de des. Personal, anul acesta m-am bucurat să îl cunosc pe unul dintre lutierii din acest oraș, la care apelează mulți dintre colegii din orchestra operei. În calitate de artist însă, este prima dată când vizitez acest oraș și sper să nu fie și ultima dată.

Reporter : Nu vi singură, îl ai alături pe Lucian Gheju

lucian fotoIulia Merca : Lucian și cu mine am fost colegi în anii de facultate, și mai apoi la catedra de canto a Academiei de Muzică unde, pentru un timp, am activat ca și preparator universitar. Este pentru prima dată când colaborăm într-un proiect și sunt foarte emoționată. Este un muzician meticulos, perseverent, deosebit de atent cu muzica pe care o studiază. Călătoria noastră printre partiturile compuse de Schubert a fost foarte roditoare și alimentează mereu bucuria de a cânta împreună.

Reporter : Aduceţi publicului reghinean ciclul de lieduri Schwanengesang semnate de marele Franz Schubert. Ce au special aceste lieduri ?

Iulia Merca : Literatura muzicală ce cuprinde partiturile pentru voce și pian este foarte bogată. Acest ciclu de lieduri ne-a stârnit interesul nu doar din punct de vedere muzical sau poetic, cât și datorită construcției dramaturgice, care s-a dovedit a fi o probă destul de dificilă atât tehnic cât și psihologic. Poemele descriu tablouri contrastante ale naturii, sau ale psihicului uman, dar și unele peisaje ireale, de multe ori neverosimile. Mi se pare extraordinar faptul că muzica pe care a scris-o Schubert poate fi atât de plastică, atât de sugestivă și extrem de expresivă, fiind un companion de mare nădejde, în transmiterea emoției. Compozitorul german Franz Schubert, este cunoscut în istoria muzicii universale ca și creatorul liedului, în limba română cântec, muzica lui fiind foarte apreciată tocmai pentru forța expresivă concretă, simplă și transparentă, cu care sunetul pianului învăluie linia melodică a textului. Am ales să interpretăm aceste lieduri în limba germană pentru a onora partitura originală dar, impulsionați de atmosfera de prietenie și intimitate în care aceste compoziții minunate s-au născut, ne-am hotărât să încercăm să ne apropiem de cei care vor fi în sală, în aceeași manieră.

Reporter : O invitaţie pentru publicul reghinean să vină la concertul vostru

Iulia Merca : Vă invit cu drag, să aflați ultima poveste compusă de Schubert, intitulată Cântecul lebedei!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE