Home / Social / Mureșenii fără experiență își vor găsi mai ușor de lucru

Mureșenii fără experiență își vor găsi mai ușor de lucru

Distribuie

news_image_218784_15319

Angajatorii vor primi lunar bani de la stat pentru a încadra în muncă tineri lipsiți de experiență profesională, se arată într-o propunere legislativă adoptată în Senat. În plus, aceștia vor fi scutiți de plata contribuțiilor sociale datorate pentru respectivii salariați.

Potrivit documentului, angajatorii vor fi stimulați să încadreze în muncă tineri fără experiență profesională cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani. Mai exact, timp de un an si jumătate, aceștia vor primi de la stat, în fiecare lună, o sumă egală cu salariul minim brut și vor fi scutiți de plata contribuțiilor sociale datorate pentru noii angajați. Condiția este ca noii salariați să fie păstrați cel puțin trei ani.

Sumele vor fi acordate la cerere doar angajatorilor care n-au datorii la plata contribuțiilor sociale și vor fi achitate în termen de 90 de zile de la aprobarea solicitării. În acest sens, va fi necesară încheierea unei convenții cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au sediul. Atât banii, cât și scutirea nu vor fi acordate în perioadele de suspendare.

” Conform proiectului de lege, reglementările propuse vor duce la reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor, stimularea angajării acestora și asigurarea unei tranziții rapide de la școală la piața muncii. Oficial, încă nu am primit nimic, dar este prevăzut ca documentul să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016” precizează Gheorghe Ștef, director executiv Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Mureș.

În situația în care raporturile de muncă ale tinerilor vor înceta din inițiativa angajatorilor înainte de trecerea perioadei de trei ani de la încheierea contractului, aceștia vor fi nevoiți să dea înapoi banii primiți de la stat, la care se va adăuga și o dobândă și nu vor mai putea să beneficieze, pentru același loc de muncă, de o altă măsură de stimulare a ocupării forței de muncă, prevăzută în legislație. Dacă angajatorii vor înceta contractele de muncă înainte de trecerea primelor 18 luni, tinerii vor avea posibilitatea să se încadreze cu normă întreagă la alți angajatori. Astfel, noii angajatori vor putea să ceară bani și scutirea de la plata contribuțiilor pentru perioada rămasă din cele 18 luni, dar vor trebui să păstreze salariații în cauză cel puțin o perioadă egală cu cea pentru care au beneficiat de măsurile de stimulare.

Propunerea legislativă privind Primul loc de muncă” a trecut marți, 6 octombrie, de Senat. Pentru a se aplica, mai are nevoie doar de votul final al Camerei Deputaților și de semnătura președintelui țării.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.