Home / Agricultura / Produse ecologice 100%, la Ferma Ecologică Ţopa

Produse ecologice 100%, la Ferma Ecologică Ţopa

Distribuie

B ferma topaPrezent la ediţia din acest an a Târgului de artă meşteşugărească şi al produselor tradiţionale, organizat în perioada 1-4 octombrie, în Piaţa Trandafirilor din Târgu-Mureş, Dan Cişmaş, administratorul Fermei Ecologice Ţopa din comuna Albeşti, a acordat un interviu publicaţiei noastre, în care a vorbit atâ despre conceptul de produse ecologice, cât şi despre perspectivele de dezvoltare a afacerii pe care o conduce alături de familia sa.

Reporter: Prezentaţi, vă rog, produsele pe care le comercializaţi.

Dan Cişmaş: Ferma noastră este certificată ecologic, avem o gamă diversificiată de produse, de la brânzeturi, caşcaval, brânză de vacă, telemea, la legume, roşii, gemuri, siropuri şi plante medicinale…

Rep.: Ce înseamnă conceptul de fermă ecologică?

D.C.: Ferma ecologică deţine un certificat, un atestat de produs ecologic, care presupune să foloseşti la pământ doar produsele care sunt permise, adică îngrăşăminte organice sau în cazul tratamentelor doar produse care sunt permise în agricultura ecologică. Este şi o altă abordare a agriculturii, puţin holistic, văzut în ansamblu, un parteneriat între om, pământ şi societate. Noi am intrat în acest proces de agricultură ecologică de şapte ani. La început am avut o perioadă de conversie, de trei ani, timp în care am folosit doar îngrăşăminte organice, nu din cele de sinteză chimică.

A ferma topa

Rep.: Unde vă vindeţi produsele?

D.C.: O parte din produsele noastre le vindem direct de la fermă, avem clienţi şi ne cunoaşte deja destul de multă lume. Avem un magazin mic la Sibiu, BioCoop, un magazin tip cooperativă unde suntem parteneri cu şapte membri. De asemenea, participăm la diferite evenimente, pieţe, târguri, organizate în diferite locuri, iar la Sighişoara produsele noastre se află în câteva magazine.

Rep.: Aveţi solicitări şi din alte ţări, poate din Marea Britanie?

D.C.: Prinţul Charles promovează foarte mult zona, în special prin Fundaţia Adept de la Saschiz. Deocamdată nu exportăm, dar sunt foarte mulţi turişti străini aflaţi în zonă care vin şi achiziţionează produsele noastre. Exportăm, indirect, prin turiştii care vin la ferma noastră. Ideea este de a forma o piaţă locală. Deocamdată ne interesează să ne consolidăm piaţa locală.

Rep.: Care este raportul dintre preţ şi calitate în cazul produselor de la Ferma Ecologică Ţopa?

D.C.: Există o tendinţă a oamenilor de a cumpăra mult şi ieftin. Acum nu spun că produsele noastre sunt mai scumpe, dar cred că avem o corelaţie mai bună între preţ şi calitate. Preţul mic ascunde foarte multe deficienţe de sistem, noi încercăm să oferim prin produsele noastre acea siguranţă că banii de la cumpărători ajung în comunitate, în locul în care e nevoie de ei. Preţurile mici înseamnă şi o investiţie mare în tehnologie, bani care nu se reflectă neaparat în locul de unde provine produsul, ci mai degrabă merg în alte ţări.

C ferma topa

Rep.: Câte persoane îşi desfăşoară activitatea la fermă?

D.C.: Suntem familia noastră, dar avem şi foarte mulţi voluntari care ne ajută, avem şi angajaţi. În general pe sezon suntem cam 10-12 persoane care contribuie la fermă.

Rep.: Rentează afacerea, atunci când trageţi linie la sfârşit de an?

D.C.: Dimensiunea economică este importantă, însă nu ne-am propus să ne îmbogăţim din asta. Poate că viaţa ne va demonstra dacă este bine sau nu… Când tragem linie e un echilibru în care nu neaparat acumulăm capital, ci suntem într-o fază de consolidare a ceea ce am făcut şi cred că pe viitor am putea să ne gândim să ne dezvoltăm. Există multe şanse prin proiecte care s-ar putea face şi ar putea fi o oportunitate. Dacă punem însă în balanţă sănătatea produselor şi faptul că mulţi spun că dacă eşti sănătos eşti şi bogat, atunci putem vorbi despre o altfel de bogăţie…


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție tradițională de animale într-o comună mureșeană

Distribuie Consilierii județeni au aprobat marți, 27 februarie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.