Share

Home / Recomadări zi de zi / Vasile Marini, eroul din Hădăreni

Vasile Marini, eroul din Hădăreni

111Ofiţeri din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Târgu-Mureş împreună cu reprezentanţi ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale, viceprimarul comunei Cheţani, prşedintele Subfilialei Luduş a Veteranilor de Război şi un cronicar istoric, fost profesor de istorie, s-au deplasat marţi, 6 octombrie, în localitatea Hădăreni, într-o vizită de onoare la cel care a fost şi este în continuare, eroul Vasile Marini, un veteran de război care la frumoasa vârstă de 92 ani a rememorat, în imagini documentare demne de un istoric militar, scene din lupta pentru eliberarea României, la care a participat încă din primele zile de după 23 august 1944.

Oră de istorie emoţionantă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureş, cpt. Ciprian Căluşer, din respect pentru păstrarea unei frânturi, a unei istorii controversate, ofiţerii au avut onoarea să-i înmâneze veteranului de război o Diplomă de Onoare din partea conducerii unităţii militare de Jandarmi, alături de un buchet de flori şi o sticlă de şampanie aniversară cu mesajul: „La Mulţi Ani!”. „Surpriza a fost una uriaşă, plină de emoţii atât din partea veteranului cât şi din partea familiei, fiindcă nu s-au aşteptat la prezenţa atâtor persoane, fie militari, fie civili. Timp de o oră, parcă am trăit timpurile lui 1944 unde plt.(r.) Marini Vasile ne-a reţinut atenţia cu momente din războiul pentru eliberarea şi reîntregirea României, unde domnul profesor Mircea Gheborean a mai făcut completări cu privire la poziţia companiilor I şi II care au ţinut piept gloanţelor nemiloase din zona Oarba de Mureş, unde istoria a consemnat moartea a 11.500 de soldaţi români. Totodată, fiul veteranului de război, fostul profesor de limba şi literatura română, Marini Ioan ne-a încântat cu o poezie compusă de dumnealui şi un cântec istoric, pe acorduri de chitară, dedicat bravilor soldaţi care şi-au vărsat sângele pe câmpul de luptă de la Oarba. Colonel (r.) Sever Popovici, preşedintele Veteranilor de Război, Subfiliala Luduş a ţinut şi dânsul să precizeze câteva date istorice din Primul şi al Doilea Război Mondial. Toate adunate, am reuşit să adunăm o oră de istorie controversată care a marcat implicarea României în cele două conflagraţii mondiale cu vărsare de mult sânge şi cu multă suferinţă pentru care nu ne rămâne să spunem decât: „Mulţumire şi respect pentru toţi eroii Patriei”, a precizat cpt. Ciprian Căluşer.

„Cinstire eroilor mureşeni”

Activitatea a făcut parte din ciclul de manifestări dedicate „Anului Veteranilor de Război”, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, în marile garnizoane din ţară, la 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. “Pentru exprimarea sentimentului de respect şi recunoştinţă, MApN a desfăşurat ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, evenimente în unităţi militare, spectacole şi expoziţii cu imagini de arhivă, activităţi de îngrijire a monumentelor şi a mormintelor eroilor. Ca atare şi Garnizoana Târgu-Mureş în colaborare cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Mureş şi primăriile Cheţani, Luduş, Bogata şi Cristeşti, în ziua de 30 septembrie 2015 au fost desfăşurate activităţi de aniversare a celor 70 de ani de la încheierea celui de – Al Doilea Război Mondial, incluse în proiectul major denumit „Cinstire eroilor mureşeni”, a subliniat cpt. Ciprian Căluşer.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Teroare în Târgu Mureş! Vezi detaliile!

Exit Masters organizează sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11.00, un joc transpus în viața …

Share
Share