Home / Sanatate / Cum arată viața pacienților cu boli incurabile

Cum arată viața pacienților cu boli incurabile

mPreședintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, Mălina Dumitrescu, a declarat joi, 8 octombrie, în cadrul celei de-a VXI-a ediții a Conferinței Naționale de Îngrijiri Paliative, că potrivit noului catalog al serviciilor de îngrijiri paliative din România, ce a fost lansat în cadrul manifestării, există, în țară, o acoperire de doar 7,9% a acestor servicii, „o ușoară creștere față de acum doi ani, dar totuși un demers care are nevoie în continuare de susținere”. În prezent, 18 județe nu au încă deloc servicii de îngrijiri paliative, iar anual ar avea nevoie de îngrijiri paliative 150.000 de pacienți.

„Există o legislație care permite controlul durerii în bună măsură și asigurarea medicației în acest scop. Ceea ce nu este foarte bine delimitat este modul în care aceste servicii s-ar dezvolta la nivel coerent de țară, pentru că fiind lăsate la latitudinea celor care au aceste inițiative suntem încă în situația în care 18 județe nu au încă deloc servicii de îngrijiri paliative. Ne bucurăm că suntem pentru prima dată cu această conferință națională la Târgu-Mureș. Îngrijirea paliativă e un domeniu nou în România. El există din 1992 încoace, dar dezvoltarea lui este încă lentă și insuficientă pentru a acoperi nevoile naționale. Vorbim de o îngrijire complexă care se adresează pacientului în complexitatea lui, nu doar bolii în sine. Vorbim de bolnavi care suferă de boli cronice progresive, boli incurabile, și pentru care îngrijirea se concentrează pe asigurarea calității vieții pacientului și pe suportul acordat familiei, pentru că vorbim de peste 150.000 de pacienți care avea anual nevoie de îngrijiri paliative și despre o repercusiune mult mai largă asupra familiei și mediului social atunci când se confruntă cu existența în familie a unui bolnav incurabil”, a explicat Mălina Dumitrescu.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat primul studiu global pe această temă, exprimându-și regretul că „numai o singură persoană din zece” din lume, dintre cele care „au nevoie de îngrijiri paliative pentru a-i calma durerea, beneficiază de această posibilitate”. Potrivit organizației, în fiecare an în lume sunt aproape 20 de milioane de pacienți la sfârșitul vieții care au nevoie de îngrijiri paliative.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Decese COVID-19 în ultimele 24 de ore, în spitalele mureșene

De la debutul pandemiei de COVID-19, 1.084 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au …