FOTO: Crescătorii de animale şi-au etalat exemplarele la Acăţari Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 720 Vizualizări

FOTO: Crescătorii de animale şi-au etalat exemplarele la Acăţari

DSC_1474În cortul destinat animalelor din cadrul Expoziţiei Agricole Acăţari 2015 au fost şi crescătorii de cabaline, care şi-au expus frumoasele exemplare, care au făcut deliciul vizitatorilor precum şi organizaorilor care i-au premiat pe cei mai destoinici crescători.

Eu sub cal m-am născut„

DSC_1482Printre cei evidenţiaţi s-a numărat şi Labanc Emil, crescător de cai din localitatea Roteni, comuna Acăţari, prezent în expoziţie cu iapa Szelö şi mânzul Csila. „Cresc cai de când m-am născut, practic eu sub cal m-am născut în urmă cu 66 de ani. Fără cai eu nu pot să trăiesc. Această dragoste pentru animale am transmis-o şi nepotului meu, Labanc Bothy Zsolt, în vârstă de 21 de ani. Din păcate băiatul meu nu are această dragoste pentru animale, doar nepotul. El iubeşte caii, îi place să muncească, şi deţine o pereche de armăsari cum nu mai are nimeni în zona noastră”, ne-a declarat Labanc Emil.

Kovacs Sandor, cel mai destoinic oier

DSC_1511La secţiunea ovine, cel mai destoinic crescător s-a dovedit a fi Kovacs Sandor din localitatea Maiad, comuna Găleşti, prezent la expoziţia de la Acăţari cu 10 oi, trei berbeci mari şi zece berbecuţi din rasa Ţurcană. „Anul trecut nu am participat din cauza unor boli la animale, dar în acest am am fost invitaţi şi am acceptat cu plăcere. Am în total 800 de oi, 12 vaci şi un cal. Tot ce avem am făcut pe banii mei. De mic copil sunt tot cu animalele, şi acum toată familia se îngrijeşte de animale, plus încă cinci persoane care ne ajută. Am păşune şi mă descurc în această privinţă. Am 103 hectare de păşune ale mele şi alte 50 de hectare concesionate”, a precizat Kovacs Sandor.

Oile, caii şi câinii sunt viaţa mea”

Greutăţile se resfrâng şi asupra sectorului creşterii ovinelor, dar care nu-i sperie pe cei care pun suflet în munca lor. „Greutăţi sunt ca peste tot, baiul că nu prea găseşti oameni care să vină să lucre. Plus că marfa are slabă trecere, caşul, mieii, dar nu ne lăsăm şi mergem înainte. Dorinţa noastră este să fim ajutaţi în ce priveşte vânzarea, să putem vindem la un preţ mai bun.Acum caşul îl vindem cu 18 lei kilogramul. E un preţ convenabil, problema e vara, când are toată lumea, preţul scade la 10-12 lei, în care nu se regăseşte munca ce o faci. Orice s-ar întâmpla nu ne lăsăm de această meserie, nici de oi, nici de vaci. Oile, caii şi câinii au fost şi sunt viaţa mea. Nu mă las de ele indiferent ce s-ar întâmpla”, a spus Kovacs Sandor .

Juci, cea mai premiată vacă din cadrul Expo Agricola Acăţari

DSC_1518În competiţia destinată taurinelor, câştigătorul marelui trofeu a fost Kirizsan Andras din localitatea Gălăţeni, comuna Păsăreni, care a câştigat şi locul 1 la categoria vaci primipare şi la secţiunea cel mai corect uger. „Am venit la această expoziţie cu un o singură vacă pe nume Jutka, Juci cum îi spunem noi, care a primit trei premii, locul 1 la vaci primipare şi la cel mai corect uger şi marele premiu al expoziţiei, valoarea totală a celor trei premii fiind de 900 de lei. Pe 12 decembrie face trei ani ”, a precizat Kirizsan Andras.

Poţi trăi, dar nu te poţi îmbogăţi”

La fel ca în celelalte sectoare ale agriculturii, greutăţile par să nu-i ocolească pe crescătorii de vaci, şi aşa destul de puţini în zonă. „Din păcate numărul crescătorilor din zonă a scăzut deoarece creşterea animalelor a devenit o problemă, preţul laptelui e mic, preţul cărnii a scăzut foarte mult. Eu de exemplu primesc 1 leu pe litru de lapte, ceea ce e destul de puţin. De 15 ani mă ocup cu creşterea animalelor. Nu am avut de ales, am fost plecat în străinătate, nu mi-am găsit un loc de muncă şi aşa am revenit acasă şi m-am apucat de creşterea animalelor. Din această activitate poţi trăi, dar nu te poţi îmbogăţi. Am încercat să facem un proiect în urmă cu patru ani pe Măsura 112, dar din păcate nu am reuşit. Nici măcar să-mi spună „băi prostule, nu ai câştigat” nu s-au sinchisit să o facă. Nu cred că lucrurile vor merge mai bine pe viitor. Nu suntem ajutaţi cum trebuie.  Ar trebui cei în cauză să-i sprijine pe cei care fac agricultură, care fac zootehnie. Lor trebuie să li se dea bani şi nu celor care ţin câţiva ani animale după care le vând. Noi creştem animale de 15 ani şi nu reuşim să accesăm niciun proiect. De aceea trebuie să fim ajutaţi, primăria să întrebe cine are vaci, cine creşte animale, şi aceştia trebuie să primească bani, nu la alţii care nu au avut animale dar culmea că tot primesc bani”, a subliniat Kirizsan Andras.

[zizigallery id=1795]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE