Ofertă bogată la Expo Agricola Acăţari Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1021 Vizualizări

Ofertă bogată la Expo Agricola Acăţari

2 (4)Ediţia a doua a evenimentului  Expo Agricola Acăţari a reunit timp de două zile munca micilor producători, care şi-au prezentat rodul muncii lor în spaţiul amenajat în incinta Sălii de Sport din comună în zilele de 8 şi 9 octombrie. Am luat la pas standurile expoziţiei, din care nu au lipsit cele cu preparate din carme, legume, pâine de casă, vin, rachiu, dulceţuri, încărcate cu truda micilor producătorilor locali din judeţ.

Mezelurile de Chibed

1 (4)Primul stand care ne-a ieşit în cale a fost cel al SC Agro Prod Com din localitatea Chibed, prezentă cu o produse din carne de porc. „Am venit la Expo Agricola Acăţari cu o gamă diversă de produse din carne , de la cârnaţi de casă afumat, cârnaţi uscat, salam de vară, salam uscat, şuncă, ciolan afumat, cârnaţi subţire de casă, până la muşchi ţigănesc, tobă, caltaboş, sângeretec, toate din carne de porc. Sunt foarte bune aceste produse obţinute după reţete tradiţionale, fapt ce le conferă un gust şi o calitate aparte”, ne-a declarat Dan Enikö, reprezentant SC Agro Prod Com SRL din Chibed.

Ofertă bogată de legume

DSC_1471Am  mers mai departe şi am ajuns la standurile cu legume, printre care şi cel a lui Szöcs Mihaly din localitatea Gălăţeni, comuna Păsăreni. „Am venit la această expoziţie cu 20 de sortimente de legume, pe care le oferim la preţul pieţii. Legumele sunt cultivate de noi pe o suprafaţă de 30 de arii, plus încă două solarii. Producţia o valorificăm la piaţa din cartierul Dâmbu Pietros din Târgu-Mureş, marţi, joi şi sâmbătă suntem prezenţi acolo cu marfa la vânzare. Anul 2015 a adus o producţie bună, doar că am avut ceva probleme cu seceta, plus probleme cauzate de anumite boli. Dar sunt probleme care le găsim în fiecare an, şi sperăm că de acum înainte va fi mai bine, şi aici mă refer la partea de vânzare. Preţurile sunt bune dar avem din păcate lipsă de clienţi. Să sperăm că mentalitatea asta a cumpărătorilor se va schimba, în ce priveşte supermarketurile, deoarece am văzut multă lume care s-au arătat decepţionaţi de calitatea produselor provenite de pe nu ştiu ce continente. Să sperăm că se va ajunge la o cultură mai rafinată a consumatorului, să se aplece şi asupra aspectului calităţii, dar şi ca produsul să fie autohton” a spus Szöcs Mihaly.

10 sortimente de rachiu Csipán

3 (1)Din oferta expoziţiei nu au lipsit producătorii de rachiu şi vin, printre care şi Csipán Pálinka. Prezent cu o gamă de rachiu produse în distileria proprie din localitatea Sânsimion, comuna Neaua. Avem mai multe sortimente de rachiu de fructe, mai exact 10 feluri, din mere, pere, prune, cu afine, cu vişine, piersici. De peste 10 ani facem această activitate, distileria am pornit-o în 2003. Treaba merge foarte bine, avem foarte multe de făcut. Referitor la vânzare, nu putem spune că excelăm, dar nici prost nu merge. În ce priveşte fructele, anul acesta a fost unul foarte bun, fapt pentru care putem spune că avem destul de lucru. Avem desfacere cu produsele noastre în magazine, plus că mai participăm la diferire târguri şi expoziţii”, a precizat Kiss Csanád, reprezentant Csipán Pálinka.

Podgoria Órban printre expozanţi

4În imediata apropiere a standului cu rachiu am dat de standul familiei Órban din Călimăneşti, comuna Bălăuşeri, prezent cu vinurile Riesling Italian şi Pinot Gris produse în podgoria proprie. Am venit aici doar cu vinurile Riesling Italian şi Pinot Gris, mustul încă nu e făcut, acum toată familia e pe câmp şi culeg strugurii. Familia noastră deţine un hectar de vie, iar podgoria datează din vremea cînd socrul meu era mic copil. Putem spune că ceastă activitate se moşteneşte de la o generaţie la alta , și care  continuă frumos şi în prezent. Recolta din acest an a fost afectată de grindină în luna iunie, dar să sperăm că vom mai avea un pic de soare, Rieslingul încă nu e cules, mai are nevoie de un pic de soare pentru a ajunge la maturitate. În rest suntem mulţumiţi de recolta din acest an. Procedeul după care facem vinul este cel tradiţional, nu folosim chimicale, facem vin exact aşa cum au făcut şi străbunicii noştri”, a spus Orbán Ágota-Katalin, reprezentant podgoria Órban din localitatea Călimăneşti, comuna Bălăuşeri.

Pâine de casă de la Bitai Csaba

5Din oferta expoziţiei nu putea lipsi pâinea de casă, Bitai Csaba din comuna Acăţari fiind unul dintre expozanţi. „O prepar exact cum făceau bunicii noştri, din făină, drojdie, apă şi sare, mestecat bine şi apoi băgat în cuptor. Am 56 de ani, fac pâine doar pentru familie, şi eventual pentru conoştinţe. Am venit atât cu pâine albă cât şi cu pâine graham pentru cei bolnavi, dar se poate consuma şi de cei sănătoşi. Are foarte puţină sare, nu conţine făină albă, doar grâul aşa cum e măcinat”, a precizat Bitai Csaba.

Savoarea bio de la Ferma Ecologică Ţopa

6Gemurile, siropurile şi alte produse bio şi-au făcut şi ele simţită prezenţa în cadrul expoziţiei, printre care şi cele produse la Ferma Ecologică Ţopa. ”Am venit cu diferite sortimente de gemuri, dulceţuri, siropuri, ceaiuri, toate făcute de noi în ferma proprie, în sistem ecologic. Din 2009 avem această fermă, şi de atunci am încercat pas cu pas să ne diversificăm. Am făcut-o în paşi lenţi deoarece am ţinut la calitate, nicidecum la cantitate, deoarece nu putem vorbi de cantităţi mari în agricultura ecologică. Pe noi în general ne caută oameni care doresc să consume ceva sănătos. Suntem cunoscuşi dar nu foarte cunoscuţi, cine vrea să găsească ceva sănătos ne caută la ferma din Ţopa şi la magazinul Biocoop din Sibiu. Avem deja o serie de clienţi care ne ştiu produsele, plus clienţi din ţară care au aflat de noi, au gustat produsele noastre şi le îndrăgesc”, ne-a declarat Tincuţa Corina Cismaş, Ferma Ecologică Ţopa, comuna Albeşti.

Relaţie directă cu cumpărătorul

DSC_1506Chiar dacă producţia nu e mare, în schimb clienţii sunt pe măsură, cei interesaţi vin direct la ferma din Ţopa de unde-şi procură delicioasele produse.„În agricultură, în special în agricultura ecologică trebuie să ai răbdare, plus că, cheltuielile sunt foarte mari, şi sunt momente când eşti tentat să dai înapoi. Nu e chiar simplu, să faci agricultură ecologică. Multă lume preferă ambalajul decât conţinutul, dar cine doreşte calitate, e interesat de ce e înăuntru. Sunt clienţi care cunosc aceste aspecte, ştiu ce înseamnă frunza verde de pe etichetă, la fel cum sunt şi oameni care nu înţeleg ce e cu această frunză verde. E multă muncă, trebuie să fi serios, să garantezi pentru produsul pe care îl faci. Noi ce vindem exact asta mâncăm şi noi acasă.  Multe persoane din Târgu-Mureş ne caută la fermă, lucru care ne place, deoarece avem contact direct cu cumpărătorul. Atunci putem să ne corectăm greşelile, care sunt inevitabile, dar care le poţi îndrepta”, a menţionat Tincuţa Corina Cismaş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE