Mureșenii cinează pe întuneric pentru a-i ajuta pe nevăzători Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 183 Vizualizări

Mureșenii cinează pe întuneric pentru a-i ajuta pe nevăzători

dZiua Internațională a Nevăzătorilor va fi marcată într-un mod inedit, anul acesta, la Târgu-Mureș. Lions Club Târgu-Mureș organizează joi, 15 octombrie, de la ora 18.00, în Dublin Irish Pub, evenimentul „Dialog pe întuneric”, în cadrul căruia mureșenii vor cina pe întuneric, bazându-se doar pe celelalte simțuri și astfel vor experimenta stilul de viață pe care îl duc cei peste 3.000 de nevăzători din județul Mureș.

Cei care doresc să participe la eveniment trebuie să știe că invitația costă 60 de lei, iar cu banii adunați se va implementa o aplicaţie informatică pentru nevăzători. „Dacă sunteți o persoană deschisă, atrasă de experiențe noi, Lions Club Târgu-Mureș vă propune o cină în cadrul căreia nu veți avea ocazia „să mâncați cu ochii”, ci va trebui să vă bazați pe celelalte simțuri. În acest an, Ziua Internațională a Nevăzătorilor va fi marcată într-un mod inedit la Târgu-Mureș. Pentru a veni în sprijinul nevăzătorilor, Lions Club Târgu-Mureș organizează un eveniment, cu scop caritabil, la care târgumureșenii sunt invitați să dialogheze și să cineze pe întuneric, să experimenteze deliberat pe parcursul unei mese ceea ce pentru persoanele nevăzătoare este, fără drept de alegere, un stil de viață. Evenimentul „Dialog pe întuneric” va avea loc pe data de 15 octombrie, de la ora 18.00, la Dublin Irish Pub, din Târgu-Mureș. Participanţii vor comunica prin alte simţuri, neavând posibilitatea de a privi persoana de alături, iar experienţa va deveni una aparte, amplificată de adrenalina necunoscutului, deoarece în timpul cinei se va merge pe mâna chelnerului și a instinctelor. Costul unei invitații este 60 lei. La eveniment, vor fi prezente și patru persoane nevăzătoare, membre ale Asociației Nevăzătorilor, filiala Mureș. Asociația Nevăzătorilor numără 3.319 membri nevăzători, dintre care 1.667 încadrați în gradul I de handicap”, a precizat dr. Dacia Hîncu, președintele Lions Club Târgu-Mureș.

O șansă de a descifra tainele calculatorului pentru nevăzători
Proiectul, finanțat de Fundația Orange, este o aplicaţie informatică pentru nevăzători, concepută într-un mod simplu, astfel încât chiar şi un utilizator care nu a folosit niciodată calculatorul să poată profita de beneficiile acestuia. Aşa cum este uşor de intuit, pentru nevăzători utilizarea calculatorului este mult mai dificilă. Ei folosesc o aplicaţie specială, numită „cititior de ecran”, care citeşte cu voce sintetică sau redă informaţia în Braille pe un afişaj special. Deoarece nevăzătorii nu pot folosi mouse-ul, ei trebuie să înveţe multe zeci de combinaţii de taste. După cum nu oricine poate folosi calculatorul, fie din cauza vârstei, fie din cauza unor deficienţe cognitive, la fel şi printre nevăzători există un procent însemnat de persoane ce nu ştiu să folosească un calculator. BatPro îşi propune să simplifice la minimum complexitatea interacţiunii cu calculatorul: folosind doar patru taste (sus, jos, stânga, dreapta), utilizatorul va parcurge un meniu din care va putea alege diverse aplicaţii. Nevăzătorul va avea acces la o colecţie de mii de cărţi audio, va putea citi ştirile de pe site-urile mai multor ziare, va putea accesa sute de posturi de radio care sunt disponibile pe internet, va putea afla informaţii meteorologice, rezultate sportive etc. Cu ajutorul unui program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, va putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii. Orice persoană sau instituţie care poate dona calculatoare, este invitată să contacteze Clubul Lions pentru a dona.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE