Secretele unui sistem sanitar județean bine organizat Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 212 Vizualizări

Secretele unui sistem sanitar județean bine organizat

c1A doua ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS) se desfășoară, la Târgu-Mureș, în perioada 14 – 17 octombrie. Evenimentul, organizat sub egida ISPOR România, Camera Deputaților – Comisia pentru Sănătate și Familie, Societatea Română de Farmacoeconomie și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, a debutat, miercuri, cu un curs de biostatistică aplicată în farmacoeconomie, susţinut de profesorul Vako Zoltan de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, și un curs privind administrarea şi monitorizarea activităţii spitalelor aflate în subordinea autorităţilor publice locale.

Președintele CNFMS 2015, dr. Lorenzovici László, a pus pe tapet aspecte legate de descentralizare sau centralizare: avantaje și dezavantaje și a explicat de ce sistemul sanitar românesc este parțial descentralizat din punct de vedere al regulilor de finanțare. „Cursul este pentru proprietari de spitale, dar și pentru autorități locale care au în subordine spitale. Obiectivul lor este comun: spitalul să meargă mai bine și populația să fie mai mulțumită. Sistemul de finanțare din România are multe bube principiale. Eu nu obișnuiesc să deschid subiectul subfinanțării. Dacă economia poate să pună atâția bani pe masa sistemului sanitar, dacă populația atât de dispusă să plătească impozite și așa au decis politicienii, aceștia sunt banii disponibili și din ei trebuie să ne descurcăm. Treaba noastră e să vedem ce se poate face din banii existenți. Sistemul nostru sanitar este parțial descentralizat din punct de vedere al regulilor de finanțare. Ce înțelegem prin asta? Contractarea se face la nivel local, adică spitalele contractează cu casele locale. Totuși, regulile sunt stabilite central. Acest lucru este o contradicție. Dacă banii îi dăm local, de ce regulile sunt stabilite central? Acest lucru necesită multă coordonare, care nu există. Din acest motiv, resursele alocate multor județe nu se pupă cu ce ar fi nevoie conform regulilor aprobate de Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate, care semnează Contractul cadru. Când alocă banii în județe nu se mai pupă suma alocată cu regula stabilită tot de ei. Ori centralizăm tot, ori descentralizăm tot. Din acest motiv, sunt foarte mari diferențe între județe. Când specialiștii din străinătate se uită la sistemul nostru sanitar nu le vină să creadă ce povestim despre organizare”, a precizat dr. Lorenzovici László.

c2„Prin dialog se ajunge la soluțiile optime”
Președintele CNFMS 2015 a subliniat rolul important pe care îl au președinții de case de sănătate județene, care trebuie să considere furnizorii din județ parteneri, nu inamici. Potrivit acestuia, există multe județe în care cele două părți duc un război continuu de pe urma căruia suferă pacientul. El a transmis că doar prin dialog se poate ajunge la soluții optime. „Abilitatea caselor județene face diferența în județ. În județe unde președintele și conducerea casei fac lobby, înțeleg sistemul, consideră furnizorii din județ parteneri și nu inamici, acolo lucrurile funcționează mai bine. În alte județe, casele și furnizorii se războiesc, mai ales cu furnizorii publici. Acolo, lucrurile merg din rău în mai rău. Prima recomandare este ca autoritățile locale care au influență asupra persoanelor care ajung la casele de asigurări să fie foarte atente atunci când vine vorba de persoanele pe care le sprijină. Acesta este unul dintre marile secrete ale unui sistem sanitar județean bine organizat și funcțional, unde se ajunge la soluțiile optime prin dialog, nu prin confruntare”, a explicat dr. Lorenzovici László.

Alte subiecte ale cursului de miercuri au vizat unificarea și reorganizarea spitalelor: argumente demografice și economice, monitorizarea profesionistă a spitalelor aflate în subordinea autorităților locale, strategia de dezvoltare a spitalelor aflate în subordinea autorităților locale, dar și soluții pentru atragerea și păstrarea medicilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE