Home / Business / SNGN Romgaz SA a finalizat un proiect de peste 57 de milioane de lei

SNGN Romgaz SA a finalizat un proiect de peste 57 de milioane de lei

Distribuie

DSC_1856

Pe o vreme neprietenoasă, de toamnă târzie cu accente iernatice, conducerea Societății Naționale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA, reprezentată prin directorul general Virgil Metea, alături de directorul Sucursalei Mediaș a companiei, Costel Totan, au inaugurat luni, 12 octombrie, Stația de Comprimare Roman (județul Neamț). La evenimentul inaugural a fost prezent și Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Noua stație de comprimare compensează scăderea energiei de zăcământ cauzată de epuizarea formaţiunilor productive şi astfel este realizată o creştere a factorului de recuperare. Totodată, accesul gazelor în Sistemul Naţional de Transport va fi îmbunătățit semnificativ, cu efect pozitiv asupra serviciilor de furnizare şi distribuție a gazelor în zonele aprovizionate din Structura Roman, inclusiv jumătatea nordică a Moldovei.

 

În satul Hârlești, comuna Moldoveni, județul Bacău, sus pe o movilă, de la depărtare și chiar de pe Drumul European 85 de unde o cotim spre satul băcăuan, oricine poate observa o construcție nouă, zugrăvită în alb. Nu este orice fel de construcție, ci noua Stație de Comprimare Roman care a fost finalizată la sfârșitul lunii august și a primit luni, 12 octombrie, botezul oficial.
În prezența ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Andrei Gerea, a directorului general al SNGN Romgaz SA, Virgil Metea, a directorului Sucursalei Mediaș a Romgaz, Costel Totan, a directorilor din celelalte sucursale ale companiei, a colegilor din STTM, SIRCOSS și a altor invitați a avut loc inaugurarea stației de comprimare, o investiție de peste 57 de milioane de lei, mai puțin cu peste 1 milion de lei decât estimarea inițială de peste 58 de milioane de lei. Obiectivul investițional a fost finalizat după aproape doi ani de de când a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de construcție, de amplasare și de montare a echipamentelor.

3
Directorul general al SNGN Romgaz SA a felicitat echipa care a lucrat la acest proiect al companiei, iar după turul în stația de comprimare a explicat importanța acestei investiții care preia gazele naturale de la 70 de sonde din zona Buhuși, Moldoveni, Broșteni, Davideni, Mărgineni, Roman Secuieni.
“Noua facilitate asigură accesul la un volum de 500 milioane mc de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 mc/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării”, a explicat Virgil Metea la eveniment.
Investiția a fost apreciată de către Andrei Gerea, ministrul Energiei, care a lăudat Romgaz că este printre companiile care reușesc să aibă și un profit apreciabil și să facă și investiții.
“Felicitări celor de Romgaz pentru finalizarea acestei investiţii. Este o investiţie importantă pentru această regiune, care va asigura o presiune suplimentară în Sistemul Naţional de Transport. Se lucrează intens pentru îmbunătăţirea capacităţilor noastre. Pe lângă zona de stocare, avem nevoie să creştem presiunea cu care se operează, pentru că, altminteri, vom avea probleme mari în a ne interconecta cu ţările vecine. Prin această staţie se va asigura un plus consistent în zonă şi suntem încrezători că Romgaz îşi va îndeplini şi mai departe toate obligaţiile asumate”, a spus ministrul Andrei Gerea.

 

Proiect finalizat cu succes

1

Datele tehnice despre proiect au fost oferite de către directorul Sucursalei Mediaș a Romgaz, Costel Totan.
Contractul de execuție a lucrărilor, în urma licitației publice, a fost încredințat Asocierii SC Sutech SA Mediaș (liderul asocierii), SC Condmag SA Mediaș si SC Inspet SA Ploiești, iar lucrările au început în 9 septembrie 2013. Stația de comprimare dispune de echipamente foarte moderne – două compresoare Cameron acționate de motoare termice Waukesha, debit de gaze pe fiecare compresor 300.000 mc.
Investiţia a fost iniţiată în baza unui studiu de evaluare a resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare a zăcământului comercial Roman, studiu care a estimat accesul la rezerve suplimentare prin comprimarea gazelor naturale. Concret, succint și pe înțeles, gazele naturale ajung – sunt aspirate, prin două catene colectoare, în stația de comprimare la o presiune de 3 bari și sunt refulate la o presiune de 24 de bari.
Prin finalizarea acestui proiect este compensată scăderea energiei de zăcământ cauzată de epuizarea formaţiunilor productive şi se realizează o creştere a factorului de recuperare. Totodată, se îmbunătăţeşte semnificativ accesul gazelor în Sistemul Naţional de Transport, cu efect pozitiv asupra serviciilor de furnizare şi distribuție a gazelor în zonele aprovizionate din Structura Roman, inclusiv jumătatea nordică a Moldovei.

 

Alte investiții

 

SNGN Romgaz are o serie de proiecte de investiții în derulare. În zona județului nostru, pentru primăvara anului viitor este prognozată finalizarea investiției „Instalaţie de comprimare şi uscare gaze naturale aferente depozitului Sărmăşel”, investiţie în valoare de 237,4 milioane lei (circa 53,6 milioane euro). Executantul lucrărilor este asocierea Condmag Braşov şi Inspet Ploieşti.

Însă sunt studiate și alte oportunități, cum sunt exporturile de gaze naturale care vor fi permise în viitorul apropiat și extinderea activității pe zona de transporturi prin livrarea de gaz petrol lichefiat.
În zona interconectării, Romgaz urmărește proiectul gazoductului AGRI – Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria. “Noi suntem implicaţi în explorarea gazelor din Marea Neagră şi sperăm să avem succes în acest demers. Dacă operaţiunea va avea succes atunci se susţine şi proiectul de transport BRUA, prin care Transgaz va duce gazele de la Marea Neagră înspre vestul ţării”, a mai subliniat Virgil Metea. BRUA, declarat de Uniunea Europeanpă Program de Interes Comun – este proiectul gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria.
Romgaz SA este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Acțiunile companiei deținută, majoritar, de statul român (70 % participație), sunt tranzacționate pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE).
Ligia VORO

Despre stațiile de comprimare

Pe măsură ce cantitatea de gaze din zăcământ se împuţinează, scade şi energia de zăcământ, aşa încât este nevoie de o energie mecanică suplimentară, de suprafaţă, care să faciliteze extracţia, transportul şi distribuţia gazelor naturale. Procedurile tehnologice necesare se realizează cu ajutorul staţiei de comprimare. Aceasta ajută la creşterea debitului sondelor şi la creşterea presiunii de livrare a gazelor dinspre sondă spre Sistemul Naţional de Transport şi, mai departe, spre consumatori. Nu în ultimul rând, staţiile de comprimare determină atingerea unei valori cât mai mari a factorului de recuperare a hidrocarburilor din zăcământ.

 

De asemenea, verificati

Investiție nouă la Kastamonu Reghin

Distribuie SC Kastamonu România SA Reghin și-a propus implementarea în acest an a unui proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.