Marius Paşcan refuză etnocentrismul Politic
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 135 Vizualizări

Marius Paşcan refuză etnocentrismul

DSC_0701România este recunoscută drept model european în ce priveşte legislaţia minorităţilor etnice. Afirmaţia a fost făcută de către senatorul Marius Paşcan în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, 15 octombrie, referindu-se la prealegerile de duminică, prin care partidele maghiare au ales un candidat unic în persoana lui Soós Zoltán.

 Târgu – Mureş, multicultural mai bogat

În opinia senatorului, interpretările etnocentriste sunt absolut rău-voitoare şi este normal ca şi comunitatea maghiară să îşi desemneze cel mai bun produs politic al ei. La fel de normală este aspiraţia de a se bate cu şanse la fotoliul de primar al municipiului. „Unii privesc chestiunea pozitiv. Alţii spun iar discutăm despre un primar etnic la Târgu-Mureş. Astfel de interpretări sunt rău-voitoare câtă vreme noi admitem că Târgu-Mureşul este un oraş multicultural şi astfel spiritual mai bogat”, a susţinut senatorul mureşean. La fel de normală şi pozitivă este şi competiţia dintre culturi. „Aşa cum românul Ion şi maghiarul Gyuri caută fiecare ca ograda lui să arate mai bine, un gazon mai frumos, la fel este şi o competiţie între culturi. Nu una care trebuie privită negativ. Dacă maghiarii se adună şi desemnează un competitor politician şi îl susţin în solidar, comunitatea şi cultura românească caută şi ea să aibă cel mai bun produs politic care să învingă competitorul. Nu este firesc acest lucru?”, a arătat Paşcan. Acesta a subliniat că este timpul să se uite însângerările şi exagerările trecutului. “Această situaţie a existat după 1990, şi a fost o ruşine pentru oraş. De atunci competiţia continuă, dar sunt competiţii culturale. Între culturi. Fiecare încearcă să prezinte ce are mai valoros”, a accentuat senatorul. În opinia acestuia, municipiul a avut deja ocazia să experimenteze primari ai ambelor etnii. “Comunitatea maghiară i-au avut pe Nagy Gyözö, pe Fodor Imre. Au arătat ce au putut să facă administrativ, iar din 2000 l-au ales pe Dorin Florea. Puneţi în balanţă mandatele acestora şi o să vedeţi care a dat într-adevăr o faţă europeană oraşului şi care are argumente ca să fie ales”, a explicat Marius Paşcan.

Candidatul UDMR este un tânăr de perspectivă, consideră senatorul liberal. “După părerea mea fără experienţă în administraţia publică şi fără prea multă notorietate. Domnul Soos este un tânăr de perspectivă dar care este specialist în vestigii istorice. Scormoneşte pământul căutând relicve. Acesta este domeniul. De a scormoni mai degrabă către trecut decât de a proiecta o viziune către viitorul Târgu-Mureşului. Este consilier de dată recentă. Nu l-am văzut să se facă remarcat prin iniţiative legislative, de acte normative sau să clameze un orizont economic de la tribuna Consiliului Local”, a susţinut în continuare senatorul liberal. Acesta a subliniat că oraşul va trebui să înveţe să nu se mai raporteze la infinit la problemele etnice.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE