Modulul de Management Sanitar a deschis a treia zi a CNFMS 2015 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 309 Vizualizări

Modulul de Management Sanitar a deschis a treia zi a CNFMS 2015

1A treia zi a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS 2015) a fost rezervată Modulului de Management Sanitar, iar ziua de vineri, 16 octombrie, a debutat cu o festivitate de deschidere a prezentărilor, la care au luat parte specialiști, directori de spitale, manageri și oficialități locale, care au pus pe tapet aspecte legate de sistemul sanitar din România, un domeniu de interes major pentru toată lumea.

A fost ziua în care s-a discutat despre salariile din sistemul sanitar, migrația medicilor, resursa umană, indicatorii stării de sănătate din România în context european, propuneri legislative pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România, efectul introducerii cardului de sănătate asupra serviciilor spitalicești, dar și despre analiza cheltuielilor cu resursele umane în spitalele din România. Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și unul dintre organizatorii CNFMS 2015, dr. Florin Buicu, a precizat că își dorește ca la conferința din anul 2016 să fie prezentate atât problemele din sistem, dar mai ales soluțiile găsite. „Dacă la Modulul de Farmacoeconomie am lansat câteva teme de dezbatere în urma cărora să putem împreună să găsim soluții, iată astăzi și mâine (n.r. – vineri și sâmbătă), în decursul a două zile, vom încerca, de asemenea, să lansăm provocări către dumneavoastră și împreună să găsim soluții. Spuneam că îmi doresc ca la conferința care va avea loc anul viitor să punem să spunem problemele identificate ale sistemului de sănătate, să prezentăm soluțiile și să putem bifa, la anul, măsurile luate și rezolvarea acestor probleme. Identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor nu este posibilă și nu va fi posibilă fără experți și dați-mi voie să mulțumesc Școlii Naționale de Sănătate Publică, Biroului OMS pentru România, să mulțumesc doamnei Consilier de Stat, Diana Păun, de la Administrația Prezidențială, să mulțumesc prietenilor apropiați de Târgu-Mureș, chiar dacă vin din alte centre universitare. Vreau să-i mulțumesc și domnului profesor Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Casei de Asigurări, pentru că numai împreună cu expertiză, cu propuneri care vin partea actorilor din sistem, cu colaborarea pe care trebuie să o avem cu asociații ale pacienților să găsim cele mai bune soluții”, a transmis dr. Florin Buicu.

3Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, conf. dr. Monica Tarcea, a transmis salutul călduros al Universității, iar conferenţiar doctor Diana Păun, Consilier de Stat în Departamentul Sănătate Publică în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a României, a transmis un mesaj de felicitare adresat experților din domeniu și participanților la manifestare, dar mai ales organizatorilor, care au avut inițiativa lansării unui dialog de amploare într-un domeniu de interes major pentru sistemul sanitar din România.

4Trei aspecte importante
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a punctat trei aspecte: eficientizarea activității unităților sanitare ce țin de unitățile administrativ – teritoriale, ignorareaa capitalului românesc pe piața medico – farmaceutică din România și asistența în domeniul farmaceutic. „Primul dintre ele este legat de faptul că, din păcate, administrația publică din România, chiar dacă are o responsabilitate în ceea ce privește viața medicală în general, asistența de specialitate, este lipsită de pârghii pentru a interveni ca administrator în ceea ce înseamnă asistența medicală la nivel prespitalicesc și spitalicesc. Trebuie făcut primul pas în oferirea pârghiei pentru eficientizarea activității unităților sanitare ce țin de unitățile administrativ – teritoriale. Al doilea lucru este legat de faptul că începem din ce în ce mai mult să ignorăm capitalul românesc pe această piață medico – farmaceutică din România. (…) Al treilea lucru este faptul că, din păcate, există o discuție veche de vreo 10 ani între ceea ce înseamnă, de fapt, asistența în domeniul farmaceutic. Lanțurile de farmacii insistă că nu trebuie să existe o asistență de specialiate, iar farmacistul tinde să își conserve și pregătirea profesională, și capitalul românesc”, a transmis președintele Consiliului Județean Mureș.

5Istoria Târgu-Mureșului în domeniul medicinei
Primarul municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea, a vorbit despre istoria pe care o are municipiul în domeniul medicinei, și anume cei 70 de ani pe care UMF Târgu-Mureș îi sărbătorește în acest an, o Universitate care a dat elite ale medicinei românești. „Toată viziunea orașului se înscrie în dezvoltarea centrelor de cercetare a medicinei din Târgu-Mureș, a Spitalului Regional, deci tot ce înseamnă actual și perspectivă în reforma sanitară. Este primul oraș care a înființat un pol de competitivitate pentru acest domeniu, în informatică și cercetare medicală, am reușit să facem pași importanți prin unirea universităților, crearea Consorțiului și aderarea la acest pol al importantelor universități, a regiunii 7 Centru”, a precizat Dorin Florea.
Și din partea prefectului județului Mureș, Lucian Goga, a venit un mesaj de felicitare pentru manifestare, acesta transmițând că este o onoare, pentru municipiul Târgu-Mureș, să găzduiască ediția a doua conferinței, care vine în continuarea discuțiilor începute la Cotroceni.

6

7

8

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE