Ce trebuie să știe spitalele care intră în evaluare pentru acreditare Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 122 Vizualizări

Ce trebuie să știe spitalele care intră în evaluare pentru acreditare

cepoiPreședintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), fostul CONAS, dr. Vasile Cepoi, a anunțat, sâmbătă, 17 octombrie, la Târgu-Mureș, în cadrul ediției a doua a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS 2015), că au fost revizuite standardele de acreditare pentru spitalele care intră, luna aceasta, în evaluare și astfel au fost excluși în jur de 700 de indicatori irelevanți, pe motiv că mulți dintre ei erau discutabili și puteau fi interpretați diferit de doi evaluatori diferiți.

Președintele ANMCS a precizat că în urma unei analize realizate recent s-a constatat un grad mare de neconformitate tocmai din cauza acestor indicați irelevanți. „Aceste standarde pe care noi le-am aplicat până acum au o serie întreagă de deficienţe, încât la ora actuală spitalele care sunt acreditate, cam o sută şi ceva de spitale, au un procentaj de conformitate între 80 şi 95%. Lucru care este greu de crezut, pentru că dacă ne uităm la imaginea pe care o au spitalele la nivel public, şi chiar la nivelul profesioniştilor, nu corespunde cu această măsurătoare pe care noi am făcut-o. O analiză pe care am făcut-o în ultima perioadă ne-a arătat faptul că un număr foarte mare de indicatori pe care noi i-am utilizat în evaluare, până acum, sunt nerelevanţi şi atunci când raportezi neconformităţile la un număr foarte mare de indicatori care nu sunt relevanţi şi care sunt uşor de îndeplinit, măcar formal, atunci sigur că iese un grad mare de neconformitate. Ca urmare, noi am revizuit aceste standarde şi începând cu această serie, din această lună, de spitale care intră în evaluare, aplicăm standardele revizuite, din care am exclus vreo 700 de indicatori nerelevanţi, am revizuit modalitatea de validare a acestor indicatori, pentru că aveam indicatori a căror interpretare era discutabilă, adică acelaşi indicator văzut de doi evaluatori diferiţi putea fi interpretat diferit. Şi atunci am stabilit modalitatea de validare, ca toată lumea să înţeleagă acelaşi lucru, prin acel indicator”, a explicat dr. Vasile Cepoi.

Spitalele, la un numitor comun
Dr. Vasile Cepoi a arătat că se va face o comparaţie între lotul de spitale evaluat până acum şi lotul de spitale care va fi evaluat în continuare, pentru a se vedea dacă vor fi rezultate mai bune, „dacă ne-am îmbunătăţit noi înşine sistemul de evaluare, ca să fie cât mai apropiat de realitate, şi vom folosi aceste rezultate pentru aplicarea celei de-a II-a ediţii a standardelor de acreditare, care va fi aplicată după 7 iunie 2016. Sigur că apare întrebarea dacă schimbând regula în timpului jocului, cum vor fi tratate aceste spitale, unele cu o conformitate mult mai mare şi altele cu o conformitate mai mică, şi atunci va apărea un sentiment de nedreptate. Nu va fi aşa. Vom face următorul lucru: vom aduce spitalele la acelaşi numitor printr-o activitate de reevaluare a spitalelor deja acreditate, în semestrul II al anului 2016. ŞI atunci vom avea toate spitalele la acelaşi nivel, pentru că scopul acestei prime etape de acreditare este acela de a vedea care este nivelul spitalului mediu din România, care sunt problemele cu care se confruntă spitalele din România, care din problemele cu care se confruntă ţin de unitatea medicală şi care dintre ele ţin de decizii la nivel central”, a conchis președintele ANMCS.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE