FOTO: Clipe de istorie reghineană, cu profesorul Ioan Costea Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 824 Vizualizări

FOTO: Clipe de istorie reghineană, cu profesorul Ioan Costea

DSC_1796Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin a găzduit joi, 15 octombrie lansarea volumui ”Reghin, Clipe de istorie” semnată de istoricul Ioan Costea, aflat la al 15-a carte despre Reghin și istoria sa.

”Cartea a pornit de la două evenimente foarte importante în istoria orașului Reghin care, trebuiau comemorate, respectiv 25 de ani de la revoluție, și 20 de ani de la momentul ridicării Reghinului la rangul de municipiu, precum și de la cea mai acerbă luptă politică între partide din perioada 1990 și până în 2012,  când s-a așezat actualul primar în funcție. Aceste momente, la dorința multora, le-am adunat într-o cărticică, care nu e chiar așa de reprezentativă, dar care acoperă 25 de ani din istoria Reghinului”, ne-a declarat profesorul Ioan Costea, autorul cărții.

Trebuiau făcute niște dosare de revoluționari”

Din paginile cărții semnată Ioan Costea nu lipsesc momentele din decembrie 1989  petrecute la Reghin, cu referiri la momentul 22 decembrie, cu revoluționarii care, ”au fost sau n-au fost” în ziua căderii regimului Ceaușescu. ”Avem la Reghin și revoluționari cu hârtii în bună regulă, pe care nu i-am trecut cu numele în carte, pentru că, dacă ei nu se fac cunoscuți, dacă nu să se bată cu pumnul în piept și cărămida în cap că cine sunt ei, atunci nici eu nu o fac. Parcă le e jenă să spună că sunt revoluționari cu tot felul de avantaje materiale. Unul dintre aceștia, a spus că am falsificat revoluția, deoarece la pagina 32 din carte, am dat acolo un bilețel, în care e trecut Comitetul Poporului Liber Reghin, care de fapt e o ciornă. Acolo sunt trecute cu scris de mână mai multe nume. Acest bilețel l-am primit de la un domn pe nume Cengher, care a fost pe acolo prin balcon, foarte bătăios. L-am întrebat când s-a petrecut treaba asta, la care mi-a răspuns că în jur de ora 14:30-15:00.Eu am scris pe acest bilet 22 decembrie, ora 15:00. Consemnarea asta a supărat. M-am întrebat de unde această supărare. Păi trebuiau făcute niște dosare de revoluționari, și atunci revoluția trebuia să înceapă pe la ora 11:00-12:00, înainte de a fugi Ceaușescu, doar așa suntem noi revoluționari”, a spus Ioan Costea.

Lucruri care până acum au fost evitate”

DSC_1805Printre cei prezenți la lansarea cărții s-au numărat și o parte din personalitățile Reghinului care și-au pus amprenta asupra orașului în ultimii 25 de ani, printre care și Eremia Pop, fost primar al Reghinului între anii 1992-1996. ”Mă bucur că domnul profesor Costea abordează câteva subiecte sensibile care, de multe ori ne stă în caracter să le edităm sau să le ascundem sub preș. Suntem cu toții convinși că de multe ori nu criticăm anumite lucruri urâte. Suntem complici la deplasarea noastră spre un tobogan extrem de păgubos. Profesorul Costea, pentru prima data în Reghin prezintă lucruri care până acum au fost evitate. Ele însele, fapte reprobabile, au fost prezentate dintr-un unghi, încercând să le dăm o lumină favorabilă lucrurilor urâte. Evident că, câteva subiecte din această carte vor face tema unor nemulțumiri ale unor persoane, fiind obișnuiți să lăudăm lumea din jur, în special lumea în funcții. Constat o deșănțare a conduitei morale, prin a lăuda oamenii care sunt la putere. Am participat la multe evenimente, și culmea cum în 20 de ani s-a stricat lumea, sub ochii noștri. De aceea mă bucur că profesorul Costea subliniază în carte niște aspecte despre revolționari. Orice lucru e discutabil, dar ele trebuie spuse și prezentate obiectiv cât se poate”, a spus Eremia Pop.

Carte despre străzile și populația Reghinului

DSC_1810la final profesorul Costea s-a adresat contestatarilor săi spunând : ”pentru unii istoria adevărată este istoria care ne place. Dacă nu e pe gustul nostru , e falsă. De treaba asta am ținut cont. Place, nu place, asta a fost”, nu înainte de a face cunoscut publicul noua sa carte despre Reghin care va apărea anul viitor. ”Mai am în lucru o carte, care sper să o termin anul viitor dacă voi mai trăi. Sunt obligat să trăiesc pentru a scoate această carte, care va fi despre populația și străzile Reghinului, începând de la o populație de 80-100 de locuitori, cât a avut Reghinul la începuturi, până la cei peste 30.000 de locuitori cât are Reghinul astăzi.  Va fi o istorie a străzilor din Reghin , 156 de străzi, cu numele lor în limbile germană, maghiară și română.Vor fi străzile care au o istorie, deoarece au apărut străzi acum 15-20 de ani care nu au nici un fel de istorie, dar sunt și ele consemnate. Această carte va trebui să apară în primăvara anului viitor, înainte de campania electorală”, a menționat Ioan Costea.

[zizigallery id=1802]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE