Home / Administratie / De la suspecți la inculpați în dosarul ASA

De la suspecți la inculpați în dosarul ASA

Distribuie

 

DSC_0014_site

Consilierii locali au avut sarcina ingrată de a decide în ședința extraordinară de săptămâna trecută dacă se constituie parte civilă în procesul penal instrumentat de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș în care mare parte au calitatea de suspecți. Până la finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre nu a mai semănat cu cel aflat în mapele consilierilor.

 

Pe adresa Municipiului Tîrgu Mureș a ajuns în 15 septembrie a.c. o adresă de la Serviciul Teritorial Anticorupție Tîrgu Mureș prin care Consiliului Local i se solicita să decidă dacă se constituie parte civilă sau nu în dosarul privind alocarea sumei de 7,5 milioane de lei Asociației Sportive Fotbal Club Municipal, în prezent Asociația Sportivă ASA 2013, în care procurorii anticorupție au constatat un prejudiciu de 7,053 de milioane de lei, în fapt suma achitată clubului ilegal. Ilegal, spun procurorii, pentru că, în iulie 2013, atunci când a fost aprobată finanțarea și contractul de asociere, FC Municipal înregistra obligații restante la bugetul statului.
În ședința din 24 septembrie, adresa nu a fost pusă în discuția aleșilor locali, aceasta apărând în mapele acestora atașată la un proiect de hotărâre în regim de urgență doar la ședința extraordinară din 15 octombrie, înainte cu o zi de a expira termenul până la care Consiliul Local (CL) era cam elegant să răspundă, potrivit legii.
Proiectul de hotărâre supus în dezbaterea plenului CL conținea la articolul 1, alineatul 1 faptul că Municipiul Tîrgu Mureș și Consiliul Local se constituie parte civilă în dosarul nr. 103/P/2013 al DNA, pentru suma de 7,053 de milioane de lei, iar la alineatul al doilea faptul că, dacă tranzacția judiciară, de care se vorbește în articolul al doilea și este atașată în anexa la proiect, nu este executată integral până la data decăderii din dreptul părții vătămate – Municipiul Tîrgu Mureș, prin Consiliul Local, de a se constitui parte civilă.
Obiectul tranzacției între Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal și Municipiul Tîrgu Mureș și CL urmărea recuperarea prejudiciului stabilit de procurori până la începerea cercetării judecătorești.
Proiectul de hotărâre inițiat de liberalul Ervin Molnar a stârnit o lungă dezbatere, consilierii locali aflându-se în dilema dacă pot vota sau nu un asemenea document în condițiile în care unii sunt inculpați, iar alții suspecți.
Vocea unei părți a consilierilor a fost avocatul Karácsony Erdei Etel care a și depus o adresă sintetizată apoi în declarația următoare: „Eu cred că în calitate de suspect în dosarul care face obiectul acestui proiect de hotărâre nu am interes și nu pot vota”.
Au mai avut intervenții și alți consilieri care au vrut să știe dacă votul pe marginea unui asemenea proiect de hotărâre echivalează cu o recunoaștere că s-a produs un prejudiciu.
Lămuriri a adus secretarul municipiului, Andrei Mureșan care a susținut că: „Abstract, dacă judecăm, ni s-a adus la cunoștință că este un eventual prejudiciu reținut în sarcina celor acuzați și ni s-a adus în vedere faptul dacă ne constituim sau nu parte civilă. Acum nu văd rațiunea pentru care, dacă ni se aduce la cunoștință o faptă de natură penală care a avut ca urmare săvârșirea unui prejudiciu care ar fi lipsa de interes să îmi exprim intenția de a-l recupera dacă acel prejudiciu în final este stabilit de către instanță”.
Acesta a mai arătat că în cazul în care instanța stabilește că s-a produs un prejudiciu, iar CL nu se constituie parte civilă, oricum va trebui să se îndrepte împotriva celor care au produs prejudiciul într-un proces civil, doar că vor fi mai mari costurile.
Până la urmă, din proiectul de hotărâre a fost eliminat articolul 1, a rămas articolul doi, dar a fost eliminat cuvântul judiciară, și la articolul al treilea Executivul a fost împuternicit să caute o casă de avocatură conform legii, plătită cu o sumă care să nu depășească suma de 7.000 de lei, casă care să revină în maxim 20 de zile cu o propunere de tranzacție și cu un punct de vedere dacă CL să se constituie parte civilă. Tranzacția urmează să fie prezentată în câteva zile într-o nouă ședință extraordinară.

 

Cine sunt inculpații?

 

În dosarul 103/P/2013, DNA a informat CL Tîrgu Mureș că a pus în mișcare în 14 septembrie acțiunea penală împotriva a opt persoane și a Asociației Sportive Fotbal Club Municipal.
Primarul Dorin Florea și directorul economic al Primăriei Tîrgu Mureș au calitatea de inculpați în dosar pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu. Primarului i se impută aplicarea ștampilei pe expunerea de motive care a stat la baza proiectului de hotărâre privind alocarea de bani FC Municipal, aplicarea ștampilei pe contractul de asociere semnat de Kiss Imola și vizat de consilierul jurist Virgil Măceșanu.
Kiss Imola este inculpată pentru că a avizat expunerea de motive fără să verifice dacă asociația sportivă îndeplinea condițiile legale de acordare a finanțării și pentru că a semnat și încheiat contractul de asociere.
Consilierii locali Claudiu Maior, Benedek Istvan și Ionuț Fărcaș, ca reprezentanți ai CL în Consiliul Director al FC Municipal, sunt inculpați pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu pentru că au înlesnit și ajutat la săvârșirea faptelor de către inculpații Dorin Florea și Kiss Imola, și anume prin faptul că au votat acordarea finanțării. În plus, în culpa lui Claudiu Maior, procurorii au reținut că acesta a avizat favorabil ca secretar al Comisiei de Buget – finanțe expunerea de motive și că a semnat proiectul de hotărâre ca președinte de ședință.
Complici la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu sunt considerați în dosar juristul Virgil Măceșanu care a întocmit expunerea de motive și a acordat viza juridică pe contractul de asociere, fostul secretar al municipiului Maria Cioban care a contrasemnat hotărâre prin care s-au alocat banii și Bako Attila, directorul executiv al Direcției Activități Social-Culturale și Patrimoniale din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, pentru că a semnat expunerea de motive.
În dosar mai este inculpat Ioan Nucu Man, pentru complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Acestuia, ca fost președinte al clubului, i s-au reținut faptele de a omite să îi informeze pe primar și directorul economic că asociația sportivă înregistra la data de 25 iulie 2013 obligații restante către bugetul de stat în cuantum de 3,57 de milioane de lei, de a depune o documentație incompletă de solicitare a finanțării, precum și de a semna contractul de asociere.
În ceea ce privește presupusa deturnare de fonduri, Ioan Nucu Man ar fi plătit ilegal 551 de mii de lei către bugetul consolidat al statului și alți 600.000 de lei dintr-un credit contractat la Banca Transilvania.
Asociația sportivă are conturile proprite și blocate de acum câteva luni, acțiunea de ridicare a propririi fiind respinsă la Curtea de Apel Tîrgu Mureș.
De asemenea, ceilalți consilieri locali cercetați în acest dosar au, în continuare, calitatea de suspecți.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

0 comentarii

  1. Cum sa mai creada cineva ca nu s-a stiut, din moment ce toata lumea era in cunostinta de cauza in privinta proprietarului clubului de fotbal?! cine este asa de redus mental sa-si inchipuie ca au fost trasi pe sfoara consilierii de Nucu..X, marioneta lui Maior si a lui Florea?
    Au crezut ca va fi vesnica domnia lor?-ca sunt invincibili si ca pot incalca la infinit legea, pe banii comunitatii?
    daca DA, atunci toti au fost marionete ale caror sfori au fost trase nedibaci de primar si de viceprimar,creierele lor fiind de mult spalate.Votati cu ei!!!Ce echipa?!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.