Home / Social / ”Mureș dorurile tale” la a treia ediție

”Mureș dorurile tale” la a treia ediție

Distribuie

DSC_4594

Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin şi Casa  Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin organizează cea de-a treia ediție a Festivalului de interpretare a cântecului popular ” Mureș dorurile tale”. Evenimentul va avea loc în perioada  22-23 octombrie 2015, la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” din Municipiul Reghin. ”Festivalul de interpretare a cântecului popular “Mureş, dorurile tale…”, îşi propune să contribuie la descoperirea şi promovarea tinerilor interpreţi amatori, solişti vocali de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice autentice, având ca scop punerea în valoare a cântecului popular autentic şi a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale judeţului Mureş” a declarat Iuliu Praja, director-manager C.J.C.T.E.A. Mureș

 

Preselecţia a avut loc vineri, 17 iulie, de la ora 1000 la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, str. Spitalului nr.11, în prezenţa juriului festivalului.  În urma preselecției, din 20 de concurenți, juriul a admis 15 care vor merge mai departe în concurs. Bătălia se va da între  Elena Violeta Man, Marin Butilcă, Feliciana Roiban, Adriana Sita, Anton Călin Grama, Maria Câmpean, Georgiana Pușcaș, Adela Săbăduș, Mihaela Cotoi, Roxana Raita, Anca Manoilă, Paul Miclea, Simon Friciu, Andra Crișan și Daiana Suceava. ” Câștigătorii nu vor primi premii în bani, ci câte un microfon. Banii se cheltuie repede, dar poate la acest microfon va cânta și peste 10 ani și își va aduce aminte cu plăcere de momentul în care a debutat” a mai adăugat Iuliu Praja.

Piesă doinită și ritmată

Potrivit informațiilor date de dr. Andras Vajda, șeful secției C.J.C.T.E.A. Mureș, atât la preselecție, cât și la concurs, fiecare concurent  va interpreta două cântece,  unul fără acompaniament orchestral (o doină sau o baladă) şi unul cu acompaniament orchestral (cântec ritmat)  specific zonei pe care o reprezintă. În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică.

Juriul și criterii de pontare

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de orchestra populară a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, dirijata de prof. Ioan Conțiu. Un element important este prezentarea şi descrierea de către concurenţi a costumelor populare pe care le poartă.  Juriul  va fi format din personalităţi marcante ale genului, specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei şi folclorului muzical şi literar românesc, interpreţi ai cântecului popular, prezentatori tv și reprezentanţi ai organizatorilor. Din juriu vor face parte președintele comisiei de jurizare, Ciprian Istrate – interpret consacrat de muzică popular, Maria Borzan – cercetător științific Muzeul Etnografic Reghin, Mihai Teodor Nașca – prezentator T.T.M, Ramona Preja – Conf. Univ. dr. Universitatea de Arte Târgu Mureș, Iuliu Praja – director-manager C.J.C.T.E.A. Mureș. ”Juriul va urmări calitatea vocii şi a interpretării, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, ţinuta scenică, frumuseţea şi autenticitatea costumului popular” a subliniat Ana Naznan, referent cultural.

 Concursul propriu-zis se desfăşoară sub forma unui spectacol cu public în  data de 22 octombrie 2015, de la ora 1700, la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin, ordinea de intrare fiind stabilită de organizatori, ţinându-se seama de reprezentarea zonelor etnografice ale judeţului Mureş. Primirea concurenţilor şi repetiţiile cu orchestra vor avea de la ora 12 00, iar concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs. Festivitatea de premiere şi Gala laureaţilor va avea loc în data de 23 octombrie 2015, de la ora 1700, la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.