Propunere pentru CAS: plata medicului de familie pe rezultat Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 104 Vizualizări

Propunere pentru CAS: plata medicului de familie pe rezultat

cepoiPreședintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), fostul CONAS, dr. Vasile Cepoi, a arătat, în cadrul Conferinței de Farmacoeconomie și Management Sanitar, ce a avut loc la Târgu-Mureș, în perioada 14 – 17 octombrie, că medicii de familie trebuie să revină la medicina omului sănătos, iar Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să plătească medicul pe rezultat. Concret, dacă un medic de familie a descoperit un cancer în stadiu tratabil, să primească o sumă motivantă ca să îl descopere şi pe al doilea.

Cepoi a subliniat că medicul de familie care scrie o trimitere și dă o reţetă nu mai este medic de familie. Principala lui activitate ar trebui să fie medicina omului sănătos. „Obiectivul pe care îl propun eu prin standardele pentru medicii de familie este acela de a reveni la medicina omului sănătos, care ar trebui să fie principala activitate a medicului de familie. Cunoaşterea expunerii pacienţilor la factori de risc, monitorizarea acestor factori de risc asupra organismului şi apariţia primelor semne biologice care arată că a apărut boala să fie văzute din timp, să se acţioneze asupra factorului de progresie, să se prevină apariţia bolii şi aşa mai departe. Aceasta este componenta principală care s-a pierdut, asta trebuie să facă medicul de familie. Medicul de familie care scrie o trimitere, dă o reţetă nu mai este medic de familie. Prin aceste standarde asta urmărim să facă medicul de familie”, a arătat dr. Vasile Cepoi.

„În politica de sănătate trebuie să merg pe rezultat”
Potrivit acestuia, cancerele de sân, de col uterin, de colon, de prostată şi de piele pot fi depistate la timp, iar aici intervine medicul de familie. Interesul lui trebuie motivat în acest sens. „Se discută despre faptul că noi iradiem doar 14% dintre pacienţii cu cancer. Dacă astăzi, cu crenguţa fermecată am face să avem centre de radioterapie suficiente să-i iradiem pe toţi, tot nu am obţine niciun rezultat. Pentru că peste 60% dintre pacienţii care ajung la medic sunt deja în faze depăşite, deci vorbim despre paliaţie, nu vorbim despre tratament. Dacă nu vom face ceva ca medicul de familie să depisteze cazurile cu risc de apariţie a unor cancere, măcar pentru cele 5 care sunt depistabile din vreme – de sân, de col uterin, de colon, de prostată şi de piele, care pot fi depistate la timp. Casa de Asigurări va trebui să îşi schimbe politica, CAS trebuie să plătească pe serviciu, pe rezultat. Ai descoperit un cancer din cele cinci care pot fi descoperite în stadiul tratabil, îţi dau o sumă motivantă ca să îl descoperi şi pe al doilea. Nici măcar programele de screening nu vor rezolva această problemă. Dacă interesul medicului de familie nu va fi motivat în acest sens, nu va fi determinat să acţioneze în acest sens, atunci nu vom obţine rezultate. În politica de sănătate trebuie să merg pe rezultat”, a precizat acesta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • CUM SE SCHIMBA CEVA CUM APARE SI CEPOI SALVATORUL ,MARELE CENTRU DIN IASI NU E FUNCTIONAL PENTRU CA NU ARE PACIENTI -INSTITUTUL ONCOLOGIC IASI IA SA NE MAI LASE IN PACE SALAMANDRA ASTA

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE