Vom avea Legea votului prin corespondență? Politic
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Vom avea Legea votului prin corespondență?

pascan vot corespondentaNoul proiect al legii votului prin corespondenţă a intrat în linie dreaptă în procedurile parlamentare. Biroul Permanent al Senatului României a decis ca, după amendamentele discutate în Comisia de Cod Electoral, proiectul să intre pentru votare în plenul Senatului, după care procedurile se vor repeta în cadrul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Afirmațiile provin de la senatorul liberal Marius Pașcan care a explicat că se estimează că Legea votului prin corespondență va fi votată până la începutul lunii noiembrie.

Marius Paşcan, abţinere

Senatorul a precizat că proiectul legislativ privind votul prin corespondență, înaintat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), corespunde în mare parte cu proiectul realizat și depus de către parlamentarii liberali în luna martie a acestui an. „Noi am declanșat greva japoneză pe această temă întrucât proiectul legislativ privind votul prin corespondenţă asumat de PNL a fost depus în parlamentul României în luna martie a acestui an. Din fericire proiectul nostru a fost preluat de către AEP și reproduce în proporție de 90 la sută proiectul nostru”, a declarat Pașcan. „Vom veni cu propuneri care să fie acceptate ca amendamente, ca să intre și celelalte 10 procente care nu reproduc proiectul nostru inițial, vom căuta să le susținem argumentat, dar dacă nu, bine că e, cu certitudine vom vota pentru proiectul legislativ”, a susținut senatorul mureșean. Acesta a ținut să se delimiteze de unele acuzații conform cărora ar fi votat împotriva proiectului de lege. „Inclusiv eu am fost taxat că am votat împotriva legii votului prin corespondență. Realitatea este că într-adevăr în comisia unde au intrat 3 sau 4 proiecte privind votul prin corespondență inițiate de terți eu personal am dat vot de abținere dar colegii din comisie majoritar au votat pentru respingere”, a declarat Pașcan.

Respingere datorată regulamentului intern

Respingerea se datorează însă regulamentului intern, a arătat senatorul. „Noi am stabilit prin regulament intern că respingem toate proiectele până când Comisia de cod electoral va ajunge la o formulă unică și la un proiect unic, unificând propunerile tuturor. Astfel proiectul autorității electorale permanente este al tuturor”, a evidențiat senatorul.

Pentru ca Legea să poată produce efecte juridice la următoarele alegeri parlamentare, este nevoie ca aceasta să fie promulgată la începutul lunii noiembrie. Asta pentru că primele alegeri la care diaspora poate vota prin corespondenţă vor fi cele parlamentare, programate pentru toamna anului viitor. Legea votului prin corespondență a fost vehement cerută de către reprezentanții românilor din diaspora, în urma dificultăților întâmpinate la precedentele alegeri prezidențiale. Inițiativa legislativă privind votul prin corespondență poate fi consultată pe agenda electronică a Parlamentului.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE