Home / Cultură / Biserica din Cipăieni, sfinţită de ÎPS Irineu

Biserica din Cipăieni, sfinţită de ÎPS Irineu

Distribuie

111Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat duminică, 18 octombrie, în mijlocul credincioşilor din parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Cipăieni. Aici, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

Potrivit arhid. Liviu Stanciu, reprezentant al Secretariatului Eparhial şi Cabinetului Arhiepiscopului, izvoarele istorice atestă existenţa în localitatea Cipăieni a unei bisericuţe din lemn, construită în anul 1670 de către credincioşii români de aici. „Actuala biserică a fost edificată în perioada 1924-1927, având formă de navă. A fost construită din cărămidă, cu bolţi de lemn, şarpantă din lemn şi acoperiş de tablă. Locaşul a intrat în renovare generală în anul 2013, executându-se reparaţii la interior şi exterior, acoperiş, turlă etc. A fost înlocuit iconostasul, au fost achiziţionate mobilier nou, s-a executat zugrăvirea exterioară a bisericii şi a fost dotată cu toate cele necesare în vederea sfinţirii. De asemenea, locaşul de rugăciune a fost repictat în tehnica fresco de către pictorul Viorel Nimigeanu din Cluj-Napoca”, a precizat arhid. Liviu Stanciu.

Apreciind buna rânduială, implicarea totală în viaţa parohiei şi hărnicia pe care părintele paroh Valer Moldovan le-a pus în slujba casei şi turmei lui Dumnezeu, ÎPS Irineu i-a acordat rangul bisericesc de iconom. „De asemenea, pentru aportul substanţial adus la restaurarea sfântului locaş de închinare şi la înfrumuseţarea acestuia, binefăcătorii bisericii au primit din partea Arhipăstorului Alba Iuliei Diplome de aleasă cinstire”, a subliniat arhid. Liviu Stanciu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.