Cariera militară, tentație mare pentru liceenii de la Electromureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 532 Vizualizări

Cariera militară, tentație mare pentru liceenii de la Electromureș

DSC_4616

Zeci de elevi ai Liceului Tehnologic ”Electromureș” s-au strâns curioşi în Sala Festivă încă de la primele ore ale dimineții zilei de 20 octombrie, și au ascultat povești de arme ale militarilor, au urmărit standul expus cu tehnică şi armament militar și și-au demonstrat abilitățile de mânuire a armelor, întorcându-le și pe față și pe dos, pe fiecare la rând, casca şi vesta cântărind aproape 20 de kilograme.
Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate de Garnizoana Târgu Mureş, cu sprijinul autorităţilor publice locale, ce marchează sărbătorirea Zilei Armatei României – 25 Octombrie. Reprezentanţi ai Biroului Informare Recrutare din Centrul Militar Judeţean Mureş, alături de militari din unităţile Garnizoanei Târgu-Mureş, studenţi şi elevi din instituţii militare de învăţământ desfăşoară, în perioada 19-23 octombrie, activităţi informative sub genericul „Ziua Armatei Române în şcoli”, în şase unităţi de învăţământ din municipiul Târgu-Mureş. Este un proiect educaţional care are ca scop formarea unor cunoştinţe şi atitudini pozitive faţă de istoria armatei și, în pofida faptului că Armata nu mai este obligatorie, față de o carieră militară. Armata oferă nenumărate beneficii pe care, la ora actuală, nici o altă profesie nu le-ar putea pune la dispoziţia tinerilor din judeţ.

DSCN1391

” Elevii au urmărit proiecții de filme din activitățile noastre, studenți și elevi de la cele trei Academii Militare au discutat cu elevii și le-au expus o serie de avantaje regăsite în cariera de militar, totodată au putut vedea  armamentul, muniţia şi echipamentele din înzestrarea unităţii  Brigada 6 de Operații Speciale “Mihai Viteazul” a declarat loc.col. Dorel Danciu. Ei sunt elita Armatei Române, vârfurile de lance în ceea ce priveşte teatrele de operaţii, pregătiţi să acţioneze în toate mediile – pe frig, arşiţă, sub apă, în deşert, în junglă sau în munţi. Sunt multiplicatori de forţă, specialişti în războiul neconvenţional, şi reprezintă un atu în primul rând ca și pregătire, mai apoi ca și număr.

Frecventarea unui liceu militar întărește caracterul și responsabilizează, te pune în fața cu nenumărate situații în care fiecare învață să reacționeze correct, te învață tehnici de supravieţuire în sălbăticie.

DSCN1358

Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în armată, cu greu poate fi acumulată într-un alt domeniu. Şi nu este dată doar de provocările trăite în misiunile din ţară şi străinătate, de numeroasele ocazii de a călători, ci de multe alte facilități de care au parte cei care urmează acest drum.

” Obiectivul nostru a fost de a prezenta tinerilor ofertele profesionale şi educaţionale din sistemul militar, am purtat discuții cu ei despre semnificația Zilei Armatei conturând diferite repere istorice, cei prezenți având prilejul de a urmări o proiecție de film a activităților Academiei forțelor aeriene” a declarat loc. col. Cristian Cioba, șef birou informare-recrutare Centrul Militar Județean Mureș.

A intra în Armata Română nu înseamnă doar a-ţi defini personalitatea, a te maturiza, a-ţi întări trupul şi spiritul, nu doar a-ţi face datoria faţă de patrie, ci înseamnă o multitudine de oportunităţi şi posibilităţi pe care ţi le oferă profesia militară.

” Vino, mamă, să mă vezi, vin la unitate…”

Personalul recrutor din cadrul  biroului de informare-recrutare furnizează informaţii detaliate despre oferta profesională a armatei, consiliază și orientează tinerii către acel tip de carieră și specialitate militară ce corespunde cel mai bine aspirațiilor, pregătirii, vârstei și aptitudinilor pe care le au. Tot aici ei primesc informaţii complete despre procesul de recrutare, selecţie şi admitere, întocmirea dosarului de candidat, cum se pot pregăti în cazul în care sunt admiși, ce opţiuni au după absolvire.

Cariera militară îţi oferă posibilitatea să beneficiezi de o serie de avantaje, dintre care cele mai importante sunt educaţie gratuită, calificare profesională, siguranţa locului de muncă, salariu lunar care asigură un trai decent, locuinţă de serviciu sau compensaţie lunară pentru chirie, echipament gratuit şi compensaţie de hrană, posibilitate de afirmare, posibilitatea folosirii facilităţilor de recuperare, sportive şi recreative, asistenţă postcarieră. La finalul evenimentului, însoțiți de Zoltan Selyem, director adjunct al Liceului Tehnologic Electromureș, elevii au ieșit în curtea școlii pentru a vedea în detalii o mașină de teren specifică operațiunilor forțelor speciale.

alder toth

” Cred că, băieții își doresc mai mult decât fetele să ajungă la un liceu militar, este o slujbă bine plătită și, mai ales, creează o atitudine mai dură, oferă disciplină și organizare” ne spune Alder Toth, elev clasa  a XI-a A.

remus prisacariu

” Armata înseamnă patriotism, disciplină, să lupți pentru țara ta. În plus, ai șansa să călătorești foarte mult, în toate colţurile lumii, devii camarad cu alți militari din alte țări și ai o viață plină de adrenalină. Tatăl meu a făcut armata, am ascultat multe din poveștile lui și m-au fascinat de fiecare dată. Acum el e plecat în Anglia” ne spune Remus Prisacariu, elev clasa a XI-a A.

lajos demeny

”Îmi place tehnologia armelor și puterea lor, dar totodată mă și înfioară atunci când mă gândesc că provoacă multă durere în războaie și mulți oameni mor din cauza lor,” ne spune Lajos Demeny, elev.

zsolt bartha

”Armata înseamnă în primul rând apărare și respect, respect pentru țara ta, ca atunci când ridici drapelul și cânți imnul național. Încă nu știu dacă aș fi apt pentru o carieră militară, mai am încă puțin timp să mă gândesc” ne spune Zsolt Bartha, elev în calsa a XII-a F.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE