Home / Administratie / Șapte companii reclamă poluarea de la groapa de gunoi

Șapte companii reclamă poluarea de la groapa de gunoi

Distribuie

DSC_0010_site

Nu mai puțin de șapte companii din grupul de firme controlat de familia Lucia și Mircea Mureșan au depus reclamații la Garda de Mediu Mureș sesizând poluarea provocată de groapa de gunoi de la Cristești, unde Salubriserv SA a depozitat în ultimii ani o parte din deșeurile menajere colectate din municipiu.

 

Reclamațiile au fost înaintate Gărzii de Mediu Mureș de către reprezentanții companiilor Aliat Auto, Aliat Centru de Caroserii, Aliat Motors, Land Rover, Drumuri și Poduri Mureș, Muri Benz Oil, Andezit Stânceni. Administratorul Drumuri și Poduri Mureș, Lucia Florea Mureșan, a reclamat, spre exemplu, că: “De peste 3 luni de zile, în zona în care ne desfășurăm activitatea, și anume ieșirea din Tîrgu Mureș spre Cristești, ne confruntăm cu o situație, pe cât de gravă pe atât de neplăcută, datorită poluării cauzate de groapa de gunoi aflată în apropiere; zi de zi aerul devine tot mai greu de respirat, mirosul este atât de puternic încât am ajuns să evităm ieșirea din clădiri, aerisirea acestora, chiar oprirea sistemului de climatizare întrucât prin sistemul de funcționare al acestuia introducea mirosul neplăcut în încinte, și mai mult decât atât prezența șobolanilor”.
Reprezentantul firmei a mai susținut că groapa de gunoi nu este doar un poluator, ci și o posibilă sursă de infecție, boli, o amenințare la adresa sănătății noastre, și mai mult le generează un prejudiciu de imagine, clienții ocolind zona și frecventând-o doar în caz de nevoie.
Aceleași probleme sunt semnalate și în celelalte șase reclamații remise de către reprezentanții companiilor din grup.
Administratorii celor șapte companii au solicitat Gărzii să ia măsurile care se impun în această situație.
Garda de Mediu Mureș a înaintat, în 15 octombrie, reclamațiile Primăriei Tîrgu Mureș și Direcției de Sănătate Publică în vederea soluționării acestora în termenul legal de 30 de zile. Acestea au fost multplicate și remise, de asemenea, și consilierilor locali.
Primăria Tîrgu Mureș și Salubriserv SA au încasat mai multe amenzi începând din 2012 pentru depozitarea ilegală a deșeurilor menajere pe platforma provizorie de pe strada Hotarului din Tîrgu Mureș, amenzile fiind însă contestate în instanță, iar procesele sunt pe rol. La penultimul control al Gărzii de Mediu, efectuat în perioada 1-4 septembrie 2015, municipalitatea a fost sancționată cu 60.000 de lei și i s-a pus în vedere să curețe platforma până în 4 octombrie. Ceea ce nu s-a întâmplat, motiv pentru care comisarii de mediu au revenit și au mai aplicat săptămâna trecută o nouă amendă, în cuantum de 50.000 de lei de această dată. Reprezentanții municipalității au anunțat că vor contesta și aceste sancțiuni.

Unul dintre motivele invocate de către administrația publică locală pentru neîndeplinirea măsurilor a fost faptul că aleșii locali nu au aprobat banii pentru ecologizarea platformei și transportul deșeurilor la un alt depozit autorizat. Într-adevăr, consilierii locali au respins în 24 septembrie proiectul de hotărâre privind aprobarea alocării unui milion de lei, sumă de bani ce ar fi necesară pentru transportul deșeurilor menajere la depozitul ecologic de la Odorheiu Secuiesc în vederea ecologizării platformei. În 15 octombrie, aleșii locali au votat acordarea sumei de 710.000 de lei firmei care va fi contractată în urma licitației publice pentru aceste servicii de salubritate. În aceste condiții, perioada până la ecologizarea efectivă a gropii de gunoi se va prelungi cu câteva luni.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Continuăm întâlnirile cu târgumureșenii!

Distribuie Îi invităm pe locuitorii din Aleea Carpați la un dialog cu domnul primar Soós …

0 comentarii

  1. Interesant. Domnii Muresan care au facut aceste reclamatii, oare s-au uitat in curtea din spatele lor unde combinatul polueaza de sute de ori mai mult? si nu doar din punct de vedere olfactiv(mirosul de gunoi pute, asa e, nimeni nu contesta, dar e elemental pentru oricine cu minime cunostinte medicale ca nu poate constitui o sursa de infectii), pe cand combinatul polueaza chimic – adica si pute, dar, mai ales e nociv sanatatii. Oare domnii muresan, proprietarii aliat, au uitat sa spuna ca toate masinile lor, care sunt lasate in aer liber mai mult de o saptamana acolo, se aleg cu vopseaua atat de corodata incat necesita revopsire capitala. Oare e din cauza mirosului de la groapa de gunoi sau din cauza celor „90 de procente apa” pe care le emana combinatul. Oare domnii de muresan au raportat ca in anumite momente ale zilei cand toata strada si zona respectiva se umble de o ceata toxica de la combinat, toti angajatii lor fug ingroziti pe unde pot?
    Iata ce frumos functioneaza sistemul. Ti-e frica sa te iei de „ala mare”(combinatul), dar in rest esti viteaz mare. Penibil
    Ps: nu tin apararea gropii de gunoi, si nici intr-un caz a primariei, dimpotriva. Dar, poate cei dintre voi care au mai iesit in afara au observat mirosul de gunoi sa zicem de pe strazile Parisului. Sau ale Manhattanului(ultimul e renumit pentru mirosul persistent de gunoi). Eu am fost in ambele si pot sa confirm acest lucru. Si mai pot sa confirm ca in niciunul ditre aceste locuri nu am simtit miros de azotati, si ce mizerii mai emana combinatul. Concluzia ar fi ca si alti oameni, discutabil mai inteligenti ca noi(prin discutabl a se intelege in mod sigur mai inteligenti) au ajuns la concluzia ca mirosul de gunoi, dsi neplacut este exact ata: un miros de gunoi. Pe cand chimicalele emanate in aer sunt mult mai rele. Sunt curios cand domnul muresan sau angajatii lui vor dezvolta insuficienta respiratorie sau cancer(doamne fereste) sau alte boli, acestea vor si de la mirosul de gunoi, sau de la mirosul de combinat.
    Sper sa-mi fi expus problema suficient de logic in asa fel incat pana si domnul muresan, mare patron al aliatului sa fi inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.