Home / Editorial / De ce Sofalvi, Péter sau Simon ar putea câștiga Primăria Târgu-Mureș

De ce Sofalvi, Péter sau Simon ar putea câștiga Primăria Târgu-Mureș

Distribuie

editorialAm asistat la exercițiul de vot democratic organizat de UDMR Târgu-Mureș pentru desemnarea candidatului Uniunii la scaunul de edil șef al municipiului reședință de județ. Cu alte cuvinte și mult mai simplu şi frust spus – omul ce se va bate la Primăria Târgu-Mureș în iunie 2016 cu Dorin Florea este Soós Zoltán, consilier local UDMR, arheolog de profesie, directorul Muzeului.

Nu o să insist aici asupra campaniei din prealegeri, nici asupra cutumei deja că Soós ar fi doar pe postul de simplu înaintaș din atletismul politicii și că Peti András va fi, de fapt, alesul din primăvară al noii Uniuni în epoca Brassai – Kelemen Hunor, nici nu o să mă închin la sondaje.

O să emit o ipoteză de lucru – jurnalistică. Cred că cele mai mari șanse să devină primar de Târgu-Mureș desemnat în alegeri de UDMR le-ar avea în această ordine: Sofalvi Szabolcs, Péter Ferenc, Simon István.

Primarul de Sovata are o experiență vastă în administrație și a știut cu banii orașului, ai țării de la bugetul național pe proiecte și un tip de lobby și, mai ales, pe bani europeni să facă din stațiunea cu același nume o bijuterie balneoclimaterică. Incontestabil meritul îi aparține prin muncă – seriozitate – profesionalism. În ciuda bătăliei serviciilor – când românești – când ungare – când estice, cu toate tipurile de privatizări și retrocedări, a reușit să fie respectat și recunoscut de cei din Uniune, dar și de colegii din administrație din județ și din țară. Cu un plus de eleganță și, poate, dorință nu chiar de scaun comod de deputat, ci de președinte la CJ sau primar de Târgu-Mureș. Da. Péter Ferenc.

Primarul comunei Sânpaul face de rușine toate poveștile de comunicare despre investiții și mediu de afaceri purtate la hotelurile de 4 stele la diverse conferințe scremute ale neputinței administrației locale din Târgu-Mureș de a aduce orice fel de investitori în reședința de județ. Să o cauți cu lumânarea și cu toți finanțiștii și nu găsești defel – fonduri ca la Sânpaul – de la preaderare la aderare și fonduri europene și GAL-uri și fabrici și companii stăine, pe toate componentele – sociale – că-i comună grea, de infrastructură, și, mai ales, o normalitate a investițiilor și a implementării și dezvoltării lor. Ademenirea fondurilor nu e o vrajă politicianistă de la tribună a obișnuinței mințirii poporului și nu e vecinătatea cu Parcul Industrial unica sursă de bunăstare a Sânpaulului. Dimpotrivă. Da. Simon István.

Primarul surpriză de la Sângeorgiu de Mureș, cea mai numeroasă și determinant urbană comună, ar fi cel mai indicat dacă ar fi liderul din umbră al Uniunii, Balogh József. Știu că la început de drum a avut multe de descurcat dintre firele tenebroaselor afaceri lăsate spre penal de răposatul Vizi. Personalul era de trei ori sub normă. Proiecte ioc depuse pe undeva. Și uite că purtătorul de vorbe de la Aquaserv, multă vreme sub imperiul managerial Dárában – Brejan, a început să tacă și să facă. Culmea, democratic, își întreabă cetățenii comunei, pe cei ce l-au ales, pe cei care nu l-au votat, dar și pe cei mai puțin alfabetizați care sunt prioritățile simple, vizibile, clare, urgente pe care și le doresc. Și așa cheltuiește banii – nu puțini – ce-i drept, pe care-i gestionează. Dar a adus și din marele buget național și de la fondurile UE. Scoala e model dată de toți. Grădiniță nou-nouță inaugurează mâine – zice comunicatul. Gospodar recunoscut de toți, maghiari, români, țigani. Și a rămas modest și tăcut. Și faptele se văd. Sofalvi Szabolcs.

Și atuul lui Sofalvi Sabolcs este unul clasic pentru votul perpetuu etnic de la Târgu-Mureș. Are trei copii cu o româncă.

Dacă tot votează etnic, oamenii nu mai vor miniștri, deputați sau senatori, vor oameni ca și ei, dar care au făcut ceva pentru comunitățile lor în viața asta… Soós Zoltán mai are mult timp de demonstrat că știe – face – și poate să merite această șansă.

Vom continua exercițiul…

P.S. Despre candidatura lui Dorin Florea – lucrurile s-au clarificat la Râmnicu Vâlcea zilele trecute. Dacă PNL Gorghiu – Blaga îl lasă să candideze pe Gutău la Primăria Râmnicu Vâlcea după două condamnări, Dorin Florea, inculpat de DNA, va fi acceptat de liberali pentru încă o turnantă. Și dacă, maximum, liberalii nu l-ar lăsa… Oricum are deja de sâmbătă din nou o variantă de rezervă – Mișcarea Populară unde președinte e Traian Băsescu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

Distribuie Undeva prin luna iulie am primit un telefon de la Costi Dumitru, profesor şi …

0 comentarii

  1. Sa vedem daca e adevarata cifra de 120…

  2. Luam, daca suntem maturi, lectii si de la copiii nostri…

  3. Ar fi cazul sa votam cu capul ! Votul etnic e ridicol. Ce s-a facut la Sovata e minunat si o tactica similara in Tg-Mures nu poate conduce decat la dezvoltare !

    Luam lectii de la UDMR !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.