Locul deşeurilor nu este în casă. Ecotic conştientizează Social
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 117 Vizualizări

Locul deşeurilor nu este în casă. Ecotic conştientizează

DSC_0068Județul Mureș este printre codași pe țară în privinţa colectării deșeurilor electrice și electronice, deosebit de toxice pentru mediu. Doar câteva sute de grame pe cap de locuitor din acest tip de deșeuri sunt colectate anual la nivelul județului. Afirmația aparține lui Dănuț Ștefănescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, în contextul stabilirii în Târgu – Mureș, pentru câteva zile, a Caravanei Ecotic.

Expoziție mobilă de deșeuri electrice și electronice

Caravana este organizată de către Asociația Ecotic care și-a propus, în cadrul unui proiect național, să conștientizeze populația asupra pericolului reprezentat de această categorie de deșeuri. “Din păcate la noi aceste deșeuri nu sunt colectate în totalitate. Sperăm ca prin această caravană să fie înființate mai multe puncte în care acestea să fie preluate, deși la noi încă este o tradiție în a ține obiectele stricate în casă, în speranța că vor mai putea fi folosite”, a explicat Dănuț Ștefănescu. Acesta susține dealtfel că această tendință este destul de răspândită în toată țara, în comparaţie cu țările vestice, unde există deja o cultură în acest sens.

Ce se poate face pentru a crea o astfel de cultură și în județul Mureș? “În primul rând atunci când cumpărăm un obiect electric, electronic de uz casnic, să predăm unul vechi în schimbul celui nou, cum dealtfel sunt obligate toate magazinele de profil. Aceste materiale, deșeuri, sunt colectate de către firme specializate, sunt demontate, tratate, reciclate pe categorii și sunt predate la unități care pot valorifica aceste componente, în special la export”, a explicat directorul Agenției pentru Protecția Mediului. Asociația Ecotic vorbește în numele a peste 400 de producători și distribuitori de aparate electrice și electronice. “Caravana este cel mai important proiect al Asociației noastre. Este de fapt o expoziție mobilă de deșeuri electrice și electronice, al cărui public target este în special format din copii”, a precizat reprezentantul Asociației, Constantin Ghene.

Vizite în peste 200 de școli

Proiectul a început în vara anului trecut, orașul nostru fiind al 20-lea vizitat, fiind deasemeni vizitate nu mai puțin de 200 de școli. “Avem și o tombolă, un fel de imbold pentru persoanele care ne vizitează. Pentru orice fel de deșeu electric sau electronic, un bec economic sau neon, vom da bonuri nonvalorice, care vor participa la o tombolă. Câte deșeuri, atâtea șanse la câștig”, a subliniat Ghene. Scopul nu este cel de a colecta cantități imense de deșeuri, a precizat însă reprezentantul Ecotic. “Scopul nostru este de a avea cât mai multe vizite. Ideea principală a proiectului nostru este cel de a informa și a conștientiza populaţia despre pericolele reprezentate de aceste deșeuri”, a arătat Constantin Ghene.

Caravana a poposit deja la gimnaziile “Serafim Duicu” și “Al. Ioan Cuza” din municipiu. După perioada 23 – 26 octombrie, timp în care Caravana poate fi vizitată de târgumureșeni în piața Victoriei, marți, 27 octombrie, va fi rândul celor de la Colegiul “Unirea”. Vizitele vor continua cu Liceul cu Program Sportiv, Gimnaziul “Nicolae Bălcescu”, ultima vizită fiind cea de vineri, la Școala Generală nr. 7.

În opinia organizatorilor, România este aproximativ pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care copiii sunt îndemnați să perceapă la modul cel mai corect această problemă. Aceștia vor beneficia de un tur virtual al Caravanei, de unde speranța organizatorilor este că vor pleca mulțumiți și cu o mulțime de informații utile.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE