Recoltatul sfeclei pe meleagurile Sălcudului Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

Recoltatul sfeclei pe meleagurile Sălcudului

2 (7)Printre cei mai mari cultivatori de sfeclă din județul Mureș se numără  Societatea Agricolă Spicul Sălcud, orașul Iernut, cu o suprafață cultivată cu sfeclă de 114 hectare. ”Pregătirea terenului la sfeclă începe cu un an înainte, se face arătura în vara anului anterior, nivelarea terenului, iar în primăvară se aplică îngrășămintele. În luna martie începem pregătirea patului germinativ, după care urmează semănatul. În decursul anului facem în jur de cinci ierbicidări, plus tratamentele pentru boli, iar în toamnă, în luna octombrie, începem recoltatul. În acest an fabrica de zahăr de la Luduș a pornit prelucrarea sfeclei în data de 8 octombrie. Noi am început recoltatul cu vreo cinci zile mai repede, pentru a pregăti marfă pentru fabrica din Luduș”, ne-a declarat ing. Alin Aurel Sicobean din cadrul Societpății Agricole Spicul Sălcud

Cultură greu de stăpânit

Sfecla de zahăr este una din cele mai delicate culturi, atât în ce privește întreținerea precum și a costurilor, mult peste alte  alte culturi. ”Nu știu să epun exact pentru acest an unde se va ridica suma pentru întreținerea unui hectar de sfeclă. Anul trecut, de la pregătit până la predatul în fabrică, suma a fost de 8.400 de lei pentru un hectar de sfeclă, , un preț foarte mare față de costurile pentru întreținerea celorlalte culturi. Sfecla de zahăr nu este o cultură ușoară, e una foarte greu de stăpânit dacă nu ești în permanență alături de ea”, spus ing. Alin Aurel Sicobean

70-80 de tone la hectar

1 (7)Ploile din ultima vreme a dat un pic peste cap activitatea de recoltat, care a debutat la începutul lunii octombrie, membrii asociației fiind în câmp la culesul sfeclei Din totalul suprafeței de 114 hectare, aproximativ 70 de hectare este recoltată manual de către membrii asociației. Diferența de suprafață până la 114 hectare se recoltează mecanic, cu o combină Holmer, utilaj închiriat prin fabrica de zahăr de la Luduș. ”Am avut și în acest an probleme cauzate de vreme. A venit acest val de ploi care ne-a încurcat cu recoltatul, totodată a încurcat și fabrica din Luduș , pentru că lucrează doar la parametrii minimi, deoarece nu au sfeclă suficientă. Recolta din acest an se anunță a fi bună. Va fi un pic de diferență față de cea de anul trecut, producția medie pe care o estimăm pentru acest an fiind de 70-80 de tone la hectar. Toată producția realizată este preluată de către fabrica de zahăr din Luduș. Avem un contract cu ei, care se face la începutul anului, de regulă iarna. Ne ajută faptul că fabrica e aproape de noi, dacă avem o problemă, ei ne ajută cu ce pot. Problema ar fi scăzămintele, care sunt cam mari. Când predăm sfecla, ne iau o analiză, de acolo se scoate partea minerală, care e destul de mare. Dar ținând cont și de condițiile meteo din acest an, probabil și din această cauză sunt așa de mari aceste scăzăminte, a subliniat ing. Alin Aurel Sicobean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE