Gunoiul trece din ograda municipiului în cea a Consiliului Județean Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 495 Vizualizări

Gunoiul trece din ograda municipiului în cea a Consiliului Județean

Foto 1_site

Consilierii locali târgumureșeni au aprobat o hotărâre curioasă în ședința extraordinară de vinerea trecută care transferă problema salubrizării municipiului în curtea Consiliului Județean Mureș și a ADI Ecolect.

 

Patru consilieri locali au avut amendamente la proiectul de hotărâre. Prima a venit din partea consilierului local PNL Ervin Molnar care a solicitat eliminarea din proiect a articolului 3. “Nu e în atributul Consiliului Județean să dea aviz pentru modificarea unui articol din contractul de asociere. Era o condiție care va bloca punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Local și acest lucru va amâna totul cu 15 zile sau o lună până va avea loc ședința Consiliului Județean. Părerea mea este că nu va putea Consiliul Județean să dea o asemenea o hotărâre”, a spus acesta.
Apoi, Cristina Ligia Someșan a solicitat amendarea articolului al doilea, solicitând introducerea ca în sarcina Executivului să fie precizate următoarele “se mandatează pentru a decide prelungirea contractului”.
Soós Zoltán a mai completat cele propuse de către consilierul local social-democrat astfel: “Se mandatează executivul Municipiului Tîrgu Mureș pentru a decide găsirea unei soluții în vederea prelungirii contractului”.
La acest moment i-a fost solicitat punctul de vedere al secretarului municipiului, Andrei Mureșan. “Atributul deliberativului este de a identifica soluții, iar cel al Executivului de a le duce la îndeplinire. Dacă dvs. vă doriți să faceți parte din Executiv, veți duce la îndeplinire ceea ce hotărăște Consiliul Local. Momentan aveți această calitate de a face parte din deliberativ, trebuie să dați o soluție pe care Executivul trebuie să o facă. Atâta timp cât formulați, Executivul să găsească soluții, atunci îmi pun și eu întrebarea retorică ce calitate au consilierii locali dacă ei trebuie să voteze? Este exclus ca să substitui găsirea unei soluții din calitatea oficială pe care o ai de Consiliu Local către cea a Executivului. Tocmai pentru asta ați fost chemat aici”, a spus secretarul.
Soós Zoltán i-a replicat: “Eu sunt de acord cu ceea ce ați spus, domnule Mureșan, eu întreb de ce în octombrie ne ocupăm cu problema gunoiului și de ce nu în martie s-a început procedura licitației, astfel că nu ajungeam în situația prelungirii. Eu nu vreau să zic ce soluție să găsească Executivul, nu cunosc legislația așa în detaliu, de aceea am rugat, aceasta este cerința mea”.
Liberala Mariela Corneanu a cerut introducerea unui amendament la articolul al doilea „să se specifice, în mod expres, legea salubrizării privind prelungirea contractelor. Legea permite acest lucru doar în anumite condiții, mai exact dacă Salubriservul îndeplinește, cumulativ, anumite condiții, stipulate, în mod expres, în legea salubrizării, condiții pe care nu eu trebuie să le enumăr aici, avem juriști, atunci mi se pare mai clar, este foarte general, la modul evaziv, în condițiile legii. Avem lege specială, legea salubrizării referitor la prelungirea contractelor”.

 

Votul

 

După aceste discuții s-a trecut la vot. Mai întâi s-a votat varianta inițială din mapă, proiect de hotărâre care a fost respins.
Aleșii au trecut apoi la votul pe fiecare amendament în parte. După aprobarea primului amendament, consilierii au sărit în cor că gata a trecut proiectul de hotărâre. Președintele de ședință a consultat însă secretarul municipiului care a susținut că trebuie votat fiecare amendament în parte și apoi hotărârea în întregime.
Între timp a făcut și viceprimarul Claudiu Maior un amendament care să fie supus votului în cazul în care propunerea lui Ervin Molnar cădea. Amendamentul viza eliminarea din articolul al treilea “Prevederile art. 1 și 2 a prezentei hotărâri vor intra în vigoare, după obținerea avizului (…) ADI Ecolect, prin hotărâre AGA (…)”, a expresiei prin hotărâre AGA.
Ceea ce s-a și întâmplat, amendamentul Molnar a picat la vot. Însă a trecut cel al viceprimarului. Și apoi hotărârea în întregime, cu 17 voturi pentru, fiind absenți trei consilieri ai PSD – Olimpiu Sabău Pop, Lucian Loghin și Octavian Moldovan, și 3 ai UDMR – Tibor Józsa, Karácsony Erdei Etel și Harsanyi Zsolt.
După vot, Cristina Ligia Someșan a fost singurul consilier local care a ținut să își exprime opinia.
“Nu știu dacă mi s-a mai întâmplat să trăiesc un moment așa de dificil în Consiliul Local. Ne gândim, în primul rând, la oraș, ne gândim la cetățeni, dar acum că să zicem că am trecut un hop, nu este de neglijat faptul că în Consiliul Local și în Consiliul Județean, PNL și UDMR în ani au neglijat niște lucruri și am ajuns să luăm decizii de forță majoră. Sperăm cu toții să fie bine pentru cetățeni și orașul acesta. Poate nu ar fi rău să gândim mai din timp și să luăm măsurile mai din timp”, a spus social-democrata.

 

Consiliul Județean, reprezentat la vârf

Foto 2

Executivul Consiliului Județean a fost reprezentat în ședința de Consiliu Local de către cei doi vicepreședinți Ovidiu Dancu și Szabó Árpád, respectiv de secretarul județului, Paul Cosma. Participarea la ședință ne-a fost explicată de către Ovidiu Dancu. “Prezența mea astăzi la ședința Consiliului Municipal a fost datorată faptului că am fost solicitat de președintele Consiliului Județean să reprezint Consiliul Județean, fapt pe care îl și fac în această săptămână, pentru a putea da unele lămuriri, replici sau explicații, dacă vor apărea probleme legate de activitatea Consiliului Județean în ceea ce privește gestionarea depozitului de deșeuri menajere de la Sânpaul”, a precizat Ovidiu Dancu, pentru Zi de Zi.

 

PSD, cu reprezentanți la ședință

Foto 3

Nu doar Consiliul Județean și-a trimis emisarii. Doi reprezentanți ai PSD Mureș – secretarul executiv Dragoș Bardoși și Sergiu Papuc, liderul TSD, au urmărit de la etajul sălii derularea ședinței extraordinare de CL.
Dragoș Bardoși, secretarul executiv al social-democraților mureșeni, a declarat după ședință, explicând votul pentru al singurului consilier participant, Cristina Ligia Someșan, următoarele: “PSD a hotărât, astăzi, în cadrul Biroului Municipal întrunit în ședință extraordinară să le dea mandate consilierilor noștri să voteze pentru prelungirea contractului. Am luat această decizie pentru cetățeni și ca să nu ajungem în situația să rămânem cu gunoaiele în stradă, însă în continuare spunem că Executivul Primăriei Tîrgu Mureș și al Consiliului Județean au gestionat total defectuos problema deșeurilor și trebuie să ne dea anumite răspunsuri vizavi de această situație și de ce s-a ajuns aici”.
Dragoș Bardoși a susținut că prin gestionarea defectuoasă înțelege: “Consiliul Județean a depășit în repetate rânduri termenele fiind nevoit să ceară derogări de la Comisia Europeană, cum probabil va fi cazul și acum, nu a organizat licitațiile pentru operatori în timp util. Primăria Municipiului Tîrgu Mureș avea de construit un drum asumat printr-o hotărâre din 2011 care nici acum nu este construit, drum plus utilități la stația de sortare din Vălureni și iată că așa problema trenează și am ajuns într-un punct critic, în pragul unei crize în care a trebuit să luăm o decizie, desigur, în favoarea cetățenilor”.
PSD are patru consilieri locali, doar unul fiind prezent la ședință după cum am arătat deja. “Au lipsit trei consilieri, unul motivat (n.a. Olimpiu Sabău Pop), ceilalți (n.a. Lucian Loghin și Octavian Moldovan) ne vor da, probabil, explicații de ce au lipsit”.

 

Executivul sceptic

 

Viceprimarul Claudiu Maior nu a fost mulțumit de hotărârea adoptată. “Din păcate, Executivul a primit o hotărâre de consiliu în care așteptăm o altă hotărâre a Consiliului Județean. Sper ca acea hotărâre a Consiliului Județean să vină sau cel puțin un răspuns din partea Consiliului Județean care să ne spună cum văd ei lucrurile, dar acele lucruri să fie trecute pe hârtie, ca apoi, dacă va fi necesar, să revenim cu altă hotărâre a Consiliului Local. Sunt puțin dezamăgit pentru că nu mi se pare normal să fie un troc al partidelor politice curățenia municipiului Tîrgu Mureș, din păcate am ajuns să asistăm la niște lucruri pe care cred că niciunul dintre noi nu și le-a dorit atunci când a ajuns pe listă la vreun partid.
Claudiu Maior le-a mulțumit celor doi consilieri de la PSD care au venit la ședință, unul, de fapt”, a spus acesta.
Viceprimarul a mai susținut că în opinia sa va mai trebui adoptată o hotărâre. “Să nu credeți că s-a terminat aici pentru că, din punctul meu de vedere, va mai trebui scoasă o hotărâre de consiliu, va mai trebui luată o decizie, dar de data asta așteptăm să vedem pentru că toata lumea își îndreaptă de acum ochii către Consiliul Județean, cu care noi avem semnat un contract pe care, din păcate, l-am semnat în 2009, când spuneam cu toții că nu e normal să se facă lucrul ăsta, dar pe atunci președintele Consiliului Județean care era de la UDMR a trimis camarila în Consiliul Local și a trebuit să se voteze și să treacă acea hotărâre. Dacă vă aduceți aminte atunci PSD-ul cu UDMR-ul erau mână în mână și au votat pentru, iar acum ne chinuim să scoatem castanele unor lucruri făcute în 2009”, a spus Maior.
Previziunile viceprimarului sunt destul de sumbre, în cazul în care autoritatea județeană nu dă unde verde. “Dacă acea hotărâre a Consiliului Județean nu va veni, în niciun caz nu va putea fi ridicat gunoiul din Tîrgu Mureș din 1 ianuarie. S-ar putea ca peste o săptămână să primim un aviz favorabil sau un aviz nefavorabil sau o adresă în care să ne spună și punctul lor de vedere. Sper ca într-o săptămână sau 10 zile toți consilierii locali să fie conștienți că aici nu e un lucru politic, nu e o dezbatere politică, e efectiv gunoiul pe care trebuie să îl ridicăm de la târgumureșeni”, a conchis Claudiu Maior.

 

Cum arată hotărârea?

 

Articolul 1 al hotărârii adoptate prevede: “Se aprobă demararea procedurilor de achiziție publică în vederea delegării serviciului public de salubrizare, în condițiile legii și cu respectarea prevederilor Contractului de asociere, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureș nr. 338 din 30 iulie 2009”.
Articolul al doilea va conține după amendarea sa următoarele prevederi: “Până la desemnarea operatorului conform art. 1 a prezentei hotârâri se mandatează executivul Municipiului Tîrgu Mureș pentru a decide găsirea unei soluții în vederea prelungirii contractului nr. 5 din 15.01.2008 de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Tîrgu Mureș, în condițiile legii salubrizării. În perioada de prelungire a contractului se va majora garanția de bună execuție. Cuantumul garanției de bună execuție va fi stabilit de executivul Municipiului Tîrgu Mureș conform prevederilor legale privind expunerea la riscul de neîndeplinire a sarcinilor prevăzute în contract de către prestator”.
Cel de-al al treilea articol prevede: “Prevederile art. 1 și 2 a prezentei hotărâri vor intra în vigoare, după obținerea avizului din partea Consiliului Județean, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Mureș, a ADI Ecolect, respectiv avizul Consiliului Concurenței cu privire la aplicarea art. 11 alin. 3 din Contractul de asociere, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureș nr. 338 din 30 iulie 2009, respective art. 7 alin. 1 din Legea nr. 101 din 25 aprilie 2006 privind serviciul de salubrizare a localităților”.
Ultimul articol precizează cine sunt responsabili de ducerea la îndeplinire a hotărârii, și anume Executivul prin Direcția Economică, Direcția Juridică, Administrația Domeniului Public și prestatorul de servicii.

 

E aplicabilă hotărârea?

 

Noi spunem că nu. Hotărârea a fost luată ca să fie luată, dar ca aplicabilitate este destul de incertă și asta din două motive.
Primul ar fi avizul care va fi solicitat Consiliului Județean. În primul rând, autoritatea județeană nu are nicio calitate de a se exprima dacă deliberativul târgumureșean prelungește sau nu un contract. Adică Legea nr. 215 din 2001, legea administrației publice locale, stabilește clar ce atribuții are fiecare autoritate în parte.
Ca să o scriem pe șleau, Consiliului Județean i s-a pasat un cartof fierbinte, a fost atras într-o capcană, pentru a fi făcut responsabil dacă, din 15 ianuarie anul viitor, târgumureșenii se vor trezi fără servicii de salubrizare.
În al doilea rând, consilierii locali nu pot pasa Executivului să decidă asupra unei problematici în care ei au atribuții legale.
În consecință, opinia noastră este că aleșii au mimat doar rezolvarea unei probleme.

 

Ce spune Consiliul Concurenței?

 

Consilierii locali au mai aprobat că vor cere avizul Consiliului Concurenței referitor la prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor de la salubritate. Până îl vor obține, vă prezentăm un caz similar când Primăria Comunei Poiana Câmpina – judeţul Prahova a solicitat Consiliului Concurenţei exprimarea unui punct de vedere cu privire la posibilitatea de prelungire a contractului de concesiune a serviciului de salubrizare în vigoare, respectiv necesitatea demarării procedurilor de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare până la momentul preluării serviciului de către operatorul desemnat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova” (numită în continuare ADI Prahova).
Consiliul Concurenței, prin semnătura președintelui Bogdan Chirițoiu, a concluzionat următoarele: “Consiliul Concurenţei consideră că, pentru a se preveni distorsionarea mediului concurenţial de pe piaţa serviciilor de salubrizare din Comuna Poiana Câmpina, autorităţile administraţiei publice locale competente trebuie să nu prelungească contractul în vigoare prin care a fost concesionat serviciul public de salubrizare a acestei localităţi. Astfel, este necesară organizarea şi desfăşurarea de către autorităţile administraţiei publice locale din Comuna Poiana Câmpina a unei proceduri concurenţiale de selecţie (în speţă, licitaţie publică deschisă) în vederea delegării serviciului public de salubrizare a acestei localităţi pe durata corespunzătoare intervalului de timp cuprins între expirarea contractului de concesiune în vigoare şi preluarea serviciului de salubrizare a acestei localităţi de către câştigătorul desemnat de ADI Prahova”. Destul de clar, nu?
Punctul de vedere al Consiliului Concurenței poate fi lecturat în întregime aici: http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id9947/2014-12-02_pdv_primaria_poiana_campina_sv_salubrizare.pdf
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE