Ludușenii, respect de Ziua Armatei Române Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

Ludușenii, respect de Ziua Armatei Române

DSC_0363

Ca în fiecare an, manifestările dedicate Zilei Armatei Române de la Luduș au fost de o înaltă ţinută, duminică, 25 octombrie. Coroane de flori au fost depuse în memoria celor care au căzut pe câmpurile de luptă, iar la 92 de ani, un veteran de război, a făcut un gest emoționant de recunoștință.

Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor, din cartierul ,,Dacia’ și a fost onorat cu prezența de către edilul orașului, Cristian Moldovan, comisarul șef Nicolae Cotta, comandantul Poliției Luduș, Bogdan Pușcaș, comandantul Jandarmeriei Luduș, cucernicii părinți ortodocși din Luduș, consilieri locali și numeroși ludușeni. După intonarea Imnului de stat al României, ,,Deșteaptă-te, române!’’, serviciul divin de Te Deum și de pomenire a militarilor români căzuți la datorie pentru dezrobirea pământului sfânt al Transilvaniei de sub ocupația germano-ungară, în toamna anului 1944, a fost oficiat de părintele protopop greco-catolic Octavian Russu, împreună cu preoții parohi greco-catolici, Sorin Russu, din Luduș, Petru Eugen Mărcuș, din Sânger, Aurel Dan, din parohiile Grindeni și Cipăieni- Sânger, Ioan Simonca, din Zau de Câmpie.

DSC_0376

Despre semnificația și locul zilei de 25 octombrie 1944 în istoria contemporană a României a vorbit colonelul (r) Sever Popovici, președintele subfilialelor ludușene ale ANVR și ANCMRR. La eveniment a participat și Iacob Baghiu, veteran de război în vârstă de 92 de ani,care și-a amintit evenimentele marcante din urmă cu decenii, a înconjurat Monumentul, s-a oprit în fața fiecăruia dintre cele patru plăci memoriale și a citit numele celor cincizeci și trei de camarazi ai săi ludușeni căzuți la datorie, pentru țară și neam, între 22 iunie 1941 și 12 mai 1945.

Coroane ale recunoștinței au fost depuse din partea delegațiilor reprezentând Asociația Națională a Veteranilor de Război, Primăria orașului Luduș, Ministerul Afacerilor Interne (Poliția Națională și Jandarmeria), Spitalul Orășenesc ,,Dr. Valer Russu’’, Centrul Neuropsihiatric Luduș, unitățile de învățământ din oraș, organizațiilor locale ale PSD, UNPR, UDMR și PNL. Ceremonialul religios de la Luduș s-a încheiat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria eroilor români. În dimineața aceleiași zile, de 25 octombrie, o delegație, în frunte cu primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a participat la Oarba de Mureș, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei României.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE