FOTO: “INCREDIBIL.IUBESC” cu Silvan Stâncel la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

FOTO: “INCREDIBIL.IUBESC” cu Silvan Stâncel la Reghin

DSC_2232Prima ediție ”Acustic Live Festival” de la Reghin a debutat vineri, 23 octombrie în Clubul Dogma, cu o seară de povești despre muzică, artă și poezie. Meritul principal al prezenței poeziei la avut chiar organizatorul festivalului Silvan Stâncel, care și-a lansat volumul său de debut “INCREDIBIL.IUBESC” apărut în acest an la editura LIBRIS Editorial.

Reporter : Cum s-a născut acest ”INCREDIBIL.IUBESC” ?

Silvan Stâncel : Această carte nu a pornit dintr-o programare mentală, a pornit pur și simplu dintr-un sentiment, dintr-o necesitate organică oarecum. Anul trecut dacă m-ați fi întrebat dacă Silvan va publica o carte, cu siguramță răspunsul era nu. Însă, undeva prin iulie-august, eram între turnee prin țară, am simțit că am niște gânduri care nu-mi dădeau pace. Am început să le scriu într-o formă electronică, și am început să le trimit prietenilor și cunoștințelor, care au avut niște reacții mai mult decât încurajatoare. Ajuns acasă la Alba Iulia am început să le public online, și reacțiile au fost atât de încurajatoare și mi-am zis că ceva nu e în regulă, ori cu mine, ori cu cei care au citit poeziile, ori cu internetul. În septembrie anul trecut am primit întrebarea : Silvan, când le publici ? Am luat-o ca pe o glumă, apoi a venit altă persoană care mi-a pus aceeași întrebare, și iar am luat-o ca pe o glumă. Când am început să primesc mereau aceeași întrebare, s-a născut în mentalul meu ideea publicării acestor poezii. Cireașa de pe tort a fost momentul în care editura LIBRIS Editorial m-a contactat și mi-a cerut acceptul pentru publicarea acestor poezii. Evident că am acceptat, aveam de ales între a lăsa cartea în calculator sau de a o pune la dispoziția publicului. Astfel s-a ajuns la punctul în care am pregătit manuscrisul, editura cu foarte mare profesionalism s-a mobilizat și a tipărit această carte.

Rep.: Cartea se bucură de aprecierea a trei personalități ale culturii romăne.

S. S.: Până să se ajungă la tipăritură, am simțit că trebuie să supun poeziile criticii de specialitate, să-mi asum eventualele șuturile în fund. Simțeam că era nevoie de testul câtorva voci importante, Așa s-a ajuns la Nicu Alifantis, Aurel Pantea și Doru Munteanu. Nu știu de ce, așa am simțit, i-am contactat și le-am spus dacă îmi fac onorea să citească manuscrisul, dacă consideră că e demn de atenția lor, dacă ar fi ceva de spus din partea domniilor lor despre aceste poezii, atunci aș fi extrem de onorat. Îmi amintesc că i-am trimis manuscrisul lui Nicu Alifantis și în aceea noapte mi-a și trimis aprecierea critică. La fel s-a întâmplat și cu Doru Munteanu și Aurel Pantea. Cu Aurel Pantea am avut și plăcerea de a merge la o emisiune unde a vorbit mai mult despre această carte.

Rep.: De ce acest titlu :INCREDIBIL.IUBESC ?

S. S.: El nu reprezintă două propoziții. E un singur cuvânt, nou în limba română din punctul meu de vedere, deoarece după punct nu e un spațiu, conform ortografiei în vigoare. E Incredibil. Apoi imediat Iubesc, un cuvânt compus, extrem de actual pentru societatea noastră, pentru modul nostru de a gândi.

Rep.: Ce urmează pentru scriitorul Silvan Stâncel ?

S. S.: Mă gândeam, cu zîmbetul pe buze la un volum care să se intituleze Incredibil.Urăsc. Lasând gluma la o parte, am început să pun în pagină un al doilea volum, care habar nu am când va fi gata. Nu știu dacă acest volum va mai beneficia de alte voci frumoase precum primul. Pentru mine cuvântele lui Nicu Alifantis, al scriitorului Aurel Pantea și a lui Doru Munteanu sunt mai mult decât suficiente și onorante. Însă, eu nu mai pot să controlez locul în care ajunge acest volum și modul de raportare. Evident că mi-aș dori ca această carte să fie citită de cât mai multă lume. La ora actuală cartea este invitată să fie lansată la cel mai mare tărg de carte spaniolă din lume de la Guadalajara. Cartea a fost deja tradusă în limba spaniolă de către editură LIBRIS, în perspectiva participării la acest târg.

Rep.: În 1970 se ajunge la Guadalajara cu ajutorul fotbalului. Iată că se poate și cu ajutorul poeziei

S. S.: Da, se poate ajunge la Guadalajara și cu poezie, secretul este să o scri, și să o simți. Așa s-au întâmplat lucrurile și în cazul “INCREDIBIL.IUBESC. Din februarie 2015 până în luna octombrie a acestui an, cartea a avut un traseu mult mai accelerat decât aș fi preconizat. Cartea e în curs de traducere și în limba germană, doresc să o traduc și în engleză, apoi să scot o ediție bilingvă, cel puțin spaniolă-engleză.

[zizigallery id=1810]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE