Întâmplări hazlii din lumea medicală într-o carte semnată de profesorul Gabriel Gurman Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1130 Vizualizări

Întâmplări hazlii din lumea medicală într-o carte semnată de profesorul Gabriel Gurman

2Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a găzduit, astăzi, 27 octombrie, lansarea cărții „Haz de necaz”, a profesorului universitar doctor Gabriel Gurman, o carte despre care profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș, a spus că deși este o carte de bancuri și snoave, este o carte bine sistematizată, pe capitole și subcapitole, având introducere, material și metodă, rezultate, discuții și concluzii: „Cea mai frumoasă concluzie a cărții este ultimul capitol al cărții, care spune așa: „Colegilor mei cu dragoste, prețuire și multă înțelegere”.

Profesorul Gurman este Doctor Honoris Causa al Universității, iar cartea pe care a lansat-o prezintă întâmplări hazlii din lumea medicală. Mai exact, este vorba despre 500 de bancuri. Potrivit rectorului UMF Tîrgu Mureș, cartea deschide seria cărților apărute la Editura University Press. „Începem evenimentul „Book Fest” cu o lansare de carte, o lansare diferită față de alte lansări la care ați participat. V-ați așteptat ca într-un UMF să ne ocupăm de medicină și facem acest lucru, în primul rând, dar fiecare dintre dumneavoastră știți, direct sau indirect, faptul că foarte mulți medici sunt și oameni de cultură, această formă de manifestare a culturii fiind găsită fie în literatură, în artele plastice, fie în alte moduri. Din acest motiv, noi am gândit ca în cadrul Editurii University Press să creăm o secțiune destinată producțiilor literare realizate de medici, care nu sunt neapărat legate de medicină în sensul științific sau pedagogic. Începem această serie cu o carte pe care o vom lansa astăzi, o carte despre care veți vedea când o veți lua în mână, dar știți mai multe probabil despre autorul cărții. Pentru mulți, profesorul Gurman este cunoscut din zona anestezică și chirurgicală. El este originar din România, dar locuiește de foarte multă vreme în Israel, unde de-a lungul timpului a ocupat poziții importante în zona medicală, dar și în zona administrativă, în zona de management academic. Este un important om de știință în zona de anestezie, dar are un har nemaiîntâlnit, și anume un har de povestitor, care merita a fi pus în evidență”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

1O carte cu bancuri despre medici
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a vorbit despre perioada în care l-a invitat pe prof. Gurman să publice cartea la Editura Universității. „Într-o discuție pe care am avut-o într-un mediu total neprotocolar în urmă cu câteva luni, la Sinaia, îmi povestea despre faptul că scrie o carte. L-am întrebat ce carte și mi-a răspuns că scrie o carte cu bancuri despre medici. L-am întrebat și unde publică cartea, iar la momentul respectiv nu avea un răspuns și, voluntar fiind, l-am întrebat dacă nu dorește să o publice la University Press. Mi-a spus că e de acord. Am urcat în cameră pe la ora 22.00 și primesc pe e-mail manuscrisul cărții. Am stat până dimineața să citesc această carte în manuscris. A fost momentul în care am considerat că merită a face o asemenea acțiune necesară pentru noi, pentru că din când în când trebuie să ne mai și descrețim frunțile”, a povestit rectorul UMF Tîrgu Mureș.

3O carte care nu explică bancurile
Autorul cărții a transmis că este foarte curios cum va fi primită această carte, având în vedere că a fost nevoit să treacă peste niște granițe. El a spus că este o carte specială, care nu explică bancurile, ci atmosfera în care s-a produs gluma. „Am scris cărți de medicină, am scris literatură, iar cartea aceasta a venit ca o necesitate legată de faptul că avansez în vârstă și dacă vrei să te rupi de părțile neplăcute ale vârstei, atunci te întorci asupra umorului și eu am moștenit, probabil, umorul și de la părinții mei. Mama mi-a pus în mână, la vârsta de 5 – 6 ani, glumele lui Ion Pribeagu, cel mare umorist de glume. Legătura mea cu medicina a început în casa tatălui meu, medic, și a mamei mele, farmacistă, iar eu la 16 ani fără trei luni eram student. (…) Pentru mine, cartea e specială. N-am scris niciodată așa și probabil nici n-o să mai scriu. Glumele vin unele după altele. Cartea nu explică bancurile, ci explică atmosfera în care s-a produs gluma. Am împărțit cartea pe capitole și sunt capitole legate de specialități medicale și cine se plictisește de un capitol poate trece la celălalt”, a transmis prof. univ. dr. Gabriel Gurman.

4„Cartea este cuceritoare”
Scriitorul Vasile Dub a arătat că în avalanșa de bancuri vin și bancurile cu umor negru și a transmis că în carte sunt și mici aluzii și înțepături cu privire la medici, avocați și ingineri. „Este foarte greu să prezinți o carte de bancuri a unei personalități medicale. Pentru mine, cartea a fost o mare surpriză, pentru că sunt 500 de bancuri, dar partea care m-a cucerit este că aceste între aceste bancuri sunt intercalate motivațiile și scuzele domnului profesor, de ce acest banc își are locul în această carte. În prefață, autorul spune că medicii au un drept la umor, pentru că ei se află în competiție cu viața umană și cu salvarea vieții umane. Aceste glume îmbracă o multitudine de domenii ale medicinei. Spre exemplu, sunt o mulțime de bancuri despre dentiști. Ideea de bază este că sunt foarte mulți dinți și va fi întotdeauna o meserie de viitor. Spitalul este o altă lume foarte specială, pentru că la un moment dat apare în mijlocul unei suferințe din saloane o explozie de râs. Se pare că în cele mai grele situații oamenii s-au salvat prin calitatea de a putea râde de situația lor. Sunt o mulțime de bancuri pe care domnul profesor le citează”, a precizat Vasile Dub.

5

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!