La Galeria filialei mureșene a Uniunii Artiștilor Plastici din România a avut loc marți, 27 octombrie, de la ora 17.00, vernisajul expoziției „Abel- Cavalerul cu mâna la piept” a artistului de origine bistrițeană George Mircea, în prezent lector doctor la Universitatea Națională de Artă din București și profesor colaborator la Facultatea de Istorie.
”Recunoscut pe plan național și internațional prin expoziții de succes cu teme precum Grădinile, Pădurea-Oraș al copacilor sau Altare, cu o primă personală vernisată în 2002 la Târgu Mureș ca și din participarea la expozițiile colective Totem-2010 și Sacrificiu-2014 ale UAP Târgu Mureș, George Mircea face parte din generația tânără de artiști români contemporani ajunsă la deplina maturitate de exprimare ca stil și mesaj” a declarat Radu Florea, redactor Radio România Târgu Mureș.
Activitatea plastică a artistului e recunoscută în țară și peste hotare în marile capitale culturale europene.
” Lucrurile toate trebuie făcute la timpul lor, iar George a avut șansa lucrului făcut la timp. maestru de atelier, Horea Paștină și un maestru spiritual, Dan Hăulică. În mod normal, când privești o expoziție de pictură trebuie să-ți pui o întrebare simplă: e pictură? și să ai un răspuns: da, e pictură. Apoi trebuie să vezi cum se raportează artistul la tema plastică asumată. Tema Abel e o temă culturală la îndemâna oricui, și care, cu inteligența unei scenografii bine gânduite, însumează toate etapele anterioare. Nu e un Abel de poveste, dovada e linia roșie care apare peste tot” a declarat critical de artă Oliv Mircea. În continuare, a enunțat etapele de creație artistului, respectiv „altarele”, „grădinile”, „Abel”, „perioada memoriei verticale a copacilor”, apoi s-a referit la El Greco, cu care George Mircea manifestă afinități tematice în lucrările sale „Abel” – cu „Cavalerul cu mâna la piept” și „Miel odihnindu-se” – cu „Mielul mistic”.
George Mircea este autorul studiilor de specialitate, „Carnavalul de la Veneția” și „Epifanii ale corpului, ultimul Paraschiv” cuprinse în cadrul publicației „Explorări în cadrul artelor vizuale” a Universității Naționale de Arte și teza doctorală „Ordine și carnaval” apărută la editura Paralela 45. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România și membru al Şcolii Române din Roma. Artistul a avut numeroase expoziții personale în țară și peste hotare (Germania, România, Italia), iar lucrările pot fi regăsite în colecții publice precum Primăria Bethonvilliers, din Paris, Accademia di Romania, din Roma, Palazzo Correr, din Venezia. Iubitorii de artă au șansa de a vizita expoziția în următoarele două săptămâni.