Drepturile şi obligaţiile salariaţilor, explicate elevilor Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

Drepturile şi obligaţiile salariaţilor, explicate elevilor

elevi gurghiuCel puţin 31 de şcoli din judeţul Mureş, mii de elevi vor fi informaţi despre cauzele şi consecinţele exploatării prin muncă în cadrul celei mai noi campanii lansate de către Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş. Campania “Fii informat şi nu vei fi exploatat” a fost lansată joi, 22 octombrie, printr-o primă întâlnire cu elevii Colegiului SIlvic din Gurghiu.

Fără munca la negru

O întâlnire care se pare că a fost extrem de necesară pentru elevii anilor terminali, care vor ajunge în curând pe piaţa muncii. “Am avut chiar surpriza să constat că elevii nu au putut să explice ce înseamnă un contract de muncă”, a declarat coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureş al ANITP, comisarul şef de poliţie Cristina Gabriela Zaharia. Elevii au avut astfel ocazia să afle direct de la sursă ce înseamnă un contract de muncă, care sunt drepturile şi obligaţiile salariaţilor şi care sunt posibilităţile legale de intermediere. “Şi nu în ultimul rând să nu accepte niciodată munca la negru, pentru că de acolo porneşte traficul de persoane”, a explicat comisarul şef. Luând în considerare faptul că tinerii claselor terminale din şcolile cuprinse în program sunt specializaţi pe diferite meserii, iar după definitivarea studiilor se vor afla în căutarea unui loc de muncă în domeniul în care au obţinut calificarea, aceştia reprezintă o categorie vulnerabilă de persoane, consideră şefa ANITP. “Dorim să explicăm demersurile concrete pe care vor trebui să le adopte în vederea identificării corecte a unui loc de muncă în ţară sau în străinătate, astfel încât să fie feriţi de racolarea traficanţilor de persoane”, a subliniat comisarul şef Zaharia.

Informarea, întotdeauna cheia

Campania îşi propune astfel să informeze tinerii cu privire la cauzele şi consecinţele exploatării prin muncă, creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor acestei forme de exploatare şi   întărirea capacităţii de autoprotecţie a persoanelor din grupurile vulnerabile. Obiectivele campaniei sunt, pe lângă informarea şi sensibilizarea elevilor cu privire la existenţa traficului de persoane sub forma exploatării prin obligarea la muncă, şi informarea cu privire la legislaţia care reglementează domeniul relaţiilor de muncă. Perioada de implementare este cuprinsă între septembrie 2015 – mai 2016, astfel încât să fie cuprinşi un număr cât mai mare de elevi. Intenţia organizatorilor este a se întâlni cu elevii de la cel puţin 31 de şcoli, aceştia aşteptând cu interes solicitări din partea tuturor şcolilor din judeţ. “Vom prezenta care sunt paşii minimi obligatorii pentru identificarea corectă a unui loc de muncă şi aducerea în atenţie de către inspectorii ITM Mureş, din activitatea specifică, a riscurilor la care se expun in situaţia ignorării acestor paşi”, a explicat şefa ANITP Mureş. Aceasta a ţinut să sublinieze din nou importanţa informaţiei corecte, cea care este cheia către relaţii de muncă lipsite de riscuri şi să atragă atenţia asupra liniei telefonice HELP LINE 0800 – 800 678.

Activităţile vor continua până în vara anului viitor. Următoarele întâlniri cu elevii vor fi la începutul lunii noiembrie, când va fi rândul elevilor de la liceele reghinene şi al celor din comuna Deda să se întâlnească cu reprezentanţii ANITP şi ITM Mureş.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE