Home / Sanatate / Cum se îmbină domeniul medical cu cel sportiv

Cum se îmbină domeniul medical cu cel sportiv

Distribuie

1Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, coordonatorul disciplinei Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor și organizatorul primei Conferințe Naționale de Nutriție Sportivă, conf. univ. dr. Monica Tarcea, a declarat, joi, 29 octombrie, în deschiderea manifestării, că domeniul medical se îmbină cu cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piața muncii, și anume nutriție și dietetică, iar specialiștii de medicină sportivă, medicii de familie, medicii specialiști, dieteticienii, sportivii, antrenorii și studenții s-au întrunit la Tîrgu Mureș pentru a arăta importanța conexiunilor dintre cele două domenii.

Centrul medical și universitar din Tîrgu Mureș găzduiește, în perioada 28 – 31 octombrie, prima Conferință de Nutriție Sportivă, o manifestare ce are ca obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor nutriționale de bază oferite sportivilor, reprezentând punctul în care valorile domeniului medical și sportiv se întâlnesc. „Ca organizator al acestei conferințe, alături de colegii mei din Comitetul de Organizare, sunt extrem de bucuroasă că am avut această idee și am reușit să o punem în practică, am reușit să ne întâlnim aici specialiști din mai multe domenii și să ne împărtășim unii altora din experiențele și cunoștințele pe care le avem din domeniul nutriției și sportului, să le punem la un loc, pentru ca la sfârșit să avem un meniu complet. Este extrem de importantă ziua de astăzi pentru că apar foarte multe informații nu întotdeauna bazate pe dovezi sau pe studii legate de o nutriție corectă sau o anumită dietă și în unele cazuri poate fi vorba despre o lipsă de informație. În ambele situații, fie că e vorba de un pacient, fie că e vorba de un sportiv sau de o persoană sănătoasă, meniul și comportamentul alimentar pot duce la îmbolnăviri, la obezitate sau la subalimentație. Sunt fel de fel de probleme care apar clar corelate cu nutriția. Am simțit nevoia de a da aceste informații pe piață”, a declarat conf. univ. dr. Monica Tarcea.

2„Conferința este rezultatul unor studii”
Potrivit acesteia, conferința este rezultatul unor studii, iar aceste studii vor fi incluse și în revista Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, Acta Medica Marisiensis, pentru a fi la îndemâna tuturor. „Conferința de astăzi aduce alături antrenorii, sportivii, dieteticienii și medicii sportivi, medicii de familie, care să primească aceste informații și să le folosească ulterior pentru populație. Ea este rezultatul unor studii. Ne dorim ca această manifestare să devină o tradiție. E gândirea noastră pozitivă, ne dorim să fie, dacă se poate, cel puțin o dată pe an, nu neapărat în Tîrgu Mureș, ci oriunde în țară, dar să continuăm această idee pe care am început-o. Există conferințe similare pe diverse domenii, dar nu merg împreună nutriția cu sportul și ne-am dat seama că asta lipsește. De aceea, avem specialiști de medicină sportivă, medici, medici de familie, medici specialiști, dieteticieni, sportivi, antrenori și studenți, pentru a arăta importanța acestor conexiuni, a acestor punți de legătură între domenii, care sunt extrem de importante. În revista Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, Acta Medica Marisiensis, sunt incluse rezumatele, prezentările, studiile discutate și conferă o valoare suplimentară cititorului. Este o revistă de amploare, iar cititorul și participantul rămân în mână cu informațiile și cu ceea ce s-a discutat. Noi ne-am dorit întotdeauna să avem la orice conferință și acest suport scris”, a afirmat decanul Facultății de Medicină.

3Munca în echipă, esențială
Conf. univ. dr. Monica Tarcea a precizat că munca în echipă este esențială, iar specialiștii trebuie să primească informații corecte pentru a avea rezultate pe măsură. „Susținem importanța echipei de lucru în ceea ce privește o persoană. Medicul, antrenorul de educație fizică, nutriționistul și psihologul trebuie să-și spună punctele de vedere, să primească aceste informații și în mod cert rezultatele vor fi cele mai bune. Nutriția este importantă, iar medicul trebuie să filtreze informații legate de nutriție, deoarece pot fi și informații greșite. Ele se pot filtra prin astfel de conferințe, prin emisiuni, articole, cursuri, cărți, dar și prin întruniri și intervenții la nivel comunitar, în care să fie implicați medicii. Dacă dieteticianul și nutriționistul se acceptă într-o echipă într-un spital, într-un cabinet, într-o discuție la nivel instituțional sau la școală, la un curs pe care îl predăm, în mod cert își va pune amprenta”, a explicat decanul Facultății de Medicină.

4Legea Dieteticianului, o recunoaștere
Cât despre Legea Dieteticianului, ce a fost aprobată recent, conf. univ. dr. Monica Tarcea a spus că după mai mulți ani de muncă se văd rezultate, aprobarea legii fiind o recunoaștere, însă greul abia acum începe. „Suntem de ani de zile alături de această specializare și ne dorim să crească. S-a format sub ochii noștri și ne dorim să crească cât mai mult. Avem, din fericire, și această veste bună dieteticieni. Am muncit foarte mult să obținem aprobarea Legii Dieteticianului, este un prim pas, o confirmare, o recunoaștere, dar munca nu se oprește aici, ci abia acum începe greul, pentru că trebuie să ne prezentăm bine în fața celorlalți, să aibă încredere în pregătirea absolvenților noștri, să ne susțină punctul de vedere și împreună cu această lege care-i recunoaște se poate face și al doilea, și al treilea pas. Se merge treptat și sunt sigură că vom reuși poate chiar mai repede decât credem să sensibilizăm populația și domeniul medical despre importanța nutriției și dietei”, a explicat aceasta.
„Generațiile care vin au o altă perspectivă”
Potrivit organizatorilor, nu vor lipsi mesele rotunde, workshop-urile și prezentările interesante, deoarece astfel de manifestări științifice sunt necesare în contextul inducerii unor rezultate favorabile în activitatea medicală și sportivă. „Sunt foarte bucuroasă să fiu aici din două motive: pentru că văd, în sală, multă lume tânără, cu energie, iar energia din sală ne este transmisă și nouă, dându-ne curaj să continuăm activitatea pe care o avem astăzi pentru prima dată. În al doilea rând, mă uit tot în sală și constat că nu am de cine să mă leg în ceea ce privește dieta. Îmi dau seama că generațiile care vor veni au o altă perspectivă și probabil sunt mai conștiente de rolul pe care îl au dieta și activitatea fizică în viețile lor. Este un indicator important al calității vieții noastre. Vom avea mese rotunde, workshop-uri și prezentări interesante”, a arătat prof. univ. Dana Bădău, unul dintre organizatorii manifestării.

 

De asemenea, verificati

Chirurgie Vasculară de top, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Distribuie Secția Chirurgie Vasculară este relativ nou deschisă, din anul 2018, în cadrul Spitalului Clinic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.