Ce se mai întâmplă cu proiectele județului? Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 169 Vizualizări

Ce se mai întâmplă cu proiectele județului?

Foto 2

Consiliul Județean se duelează în instanță cu două firme în două proiecte cu finanțare europeană. Situația s-ar putea schimba în viitor prin amendarea legislației în domeniu, prin obligarea firmelor cărora li se resping contestațiile privind licitațiile publice la plata unei cauțiuni de 2 % din valoarea contractului.

 

Anularea licitației pentru delegarea gestiunii depozitului regional de la Sânpaul, operarea fiind o parte din proiectul cu finanțare europeană “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Mureș”, se dispută încă instanță. Licitația a fost organizată în luna noiembrie 2014, fiind depuse doar două oferte.
“Comisia de evaluare a ofertelor a hotărât anularea procedurii de atribuire încă din luna februarie 2015 pentru că nu erau întrunite condițiile impuse de Legea 51/2006, în sensul inexistenței a cel puțin trei operatori economici care îndeplinesc cerințele de calificare cu privire la procedură. A fost depusă o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care a suspendat judecarea acestei contestații până la soluționarea contestației într-un alt litigiu, în care contestatorul nu era parte”, a explicat Paul Cosma, secretarul județului situația.
Apoi, CNSC a considerat că nu este competent să soluționeze contestația, astfel că și-a declinat competența de soluționare în favoarea Tribunalului Municipiului București. Instanța bucureșteană și-a declinat, de asemenea, competența în favoarea CNSC, considerând că nu este competentă. În consecință, Curtea de Apel București a soluționat un conflict negativ de competență între Tribunalul Bucuerești și CNSC și a stabilit că CNSC este abilitat să soluționeze în primă instanță contestația. CNSC a respins contestația operatorului economic care a înaintat plângere împotriva deciziei consiliului, procesul aflându-se pe rolul Curții de Apel Tîrgu Mureș. „La data de 21 octombrie a fost primul termen la Curtea de Apel Tîrgu Mureș în soluționarea plângerii depuse de contestator împotriva CNSC. Contestatorul a solicitat strămutarea judecății, formulând o cerere la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen este pe 6 noiembrie, a recuzat unul din judecătorii care alcătuiesc completul. Dosarul de la CNSC din momentul depunerii contestației și până la primul termen de judecată nu ajunsese la Curtea de Apel Tîrgu Mureș, pentru aceste motive, Curtea a stabilit al doilea termen de judecată la data de 4 noiembrie necunoscându-se la acel moment că termenul de judecată pentru judecarea cererii de strămutare este 6 noiembrie”, a precizat Paul Cosma.
În aceste condiții, cel mai probabil, completul de judecată de la Curtea de Apel Tîrgu Mureș va suspenda judecata până ce se va pronunța instanța supremă.
Între timp se amână sine die finalizarea proiectului european care va mai presupune contractarea operatorului regional, precum și a operatorilor care vor colecta și vor transporta deșeurile de pe raza județului către stațiile de transfer.
Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş” are o valoare de 45 de milioane de euro.

 

Evacuare amânată

Foto 1

Tot din cauza proceselor este suspendat un alt proiect european, și anume cel privind realizarea „Parcului pentru sporturi cu motor” de la Cerghid, orașul Ungheni.
“Suntem în instanță cu adjudecatarul licitației pentru construcția lucrărilor, avem o procedură de asigurare a dovezilor începută încă de anul trecut și nefinalizată, chiar ieri (n.a. marți, 27 octombrie) am primit ultimul raport de expertiză topografică în acel dosar. Avem două litigii care vizează evacuarea operatorului economic în urma rezilierii contractului, niciunul dintre acestea nu este finalizat nici măcar în primă instanță. Tot plecând de la subterfugii procedurale găsite de parte pentru tergiversarea judecății cu celeritate, din păcate nu am reușit în acest moment evacuarea operatorului de pe amplasament”, a explicat secretarul județului.
În acest proiect a fost inițiată reproiectarea restului de lucrări care urmează să fie executate, activitate pentru care va fi contractată, prin licitație publică, o altă companie.
Proiectul ar trebui finalizat în luna decembrie a anului viitor, însă, dată fiind situația actuală, este imposibilă finalizarea sa la termen, fapt ce ar însemna, probabil, ca parcul să fie terminat din fondurile județului și/sau guvernamentale.
“Sunt în discuții soluții, cu certitudine în măsura în care autoritatea publică dorește să finalizeze această investiție și va trebui să suporte din bugetul propriu contravaloarea lucrărilor rămase, în opinia mea se impune ajustarea contractului de finanțare nerambursabilă printr-un act adițional, sens în care am și făcut o solicitare la Ministerul Dezvoltării Regionale”, a declarat Paul Cosma.
Proiectul „Parc Auto pentru Sporturi cu Motor” este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 și are o valoare totală de 58.136.243,07 lei cu TVA.

 

Cauțiuni uriașe

 

Autoritățile publice locale s-ar putea să primească un ajutor nesperat pentru viitoarele licitații. Mai precis, Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege privind modificarea Legii achizițiilor publice prin care să descurajeze contestatarii. Astfel, una din propuneri se referă la plata unei cauțiuni de 2 % din valoarea contractului dacă un participant la licitaţie depune contestaţie şi aceasta va fi respinsă. De asemenea, intențiile guvernamentale sunt de a modifica și prevederile privitoare la termenele de judecare a unei contestații, în sensul reducerii acestora.
Și chiar a unui proces, potrivit unui amendament anunțat miercuri, într-o conferință de presă, de către președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre. Acesta a discutat cu o parte din parlamentarii mureșeni pentru ca aceștia să susțină la nivelul Legislativului un amendament privind durata proceselor referitoare la licitații. “Un proces în România ce ține de fonduri publice să se termine într-o sută de zile. (…) Dorim ca acest amendament să fie bine susținut la dezbaterea în plen. Am înțeles că Guvernul a trimis în regim de urgență această propunere de act normativ și noi venim cu acest amendament de consistență. Nu dorim să influențăm soluția judecătorilor, ci durata în care aceștia aduc o soluție definitivă pe masa autorităților contractante și în anumite cazuri pe cea a României (…) Avocații știu cum să nu ne judecăm pe fond un an – doi”, a spus președintele, referindu-se atât la proiectele județene de investiții cât și la proiectele de autostrăzi, spre exemplu, blocate de contestații.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE