Home / Administratie / Dan Maşca, scrisoare către Dorin Florea pe tema plăcuţelor bilingve

Dan Maşca, scrisoare către Dorin Florea pe tema plăcuţelor bilingve

111Conducerea Partidului Oamenilor Liberi (POL) a remis vineri, 30 octombrie, o scrisoare deschisă către conducerea Primăriei municipiului Târgu-Mureş, în atenţia primarului Dorin Florea, în care solicit respectarea prevederilor din actele normative care reglementează montarea plăcuţelor bilingve cu numele străzilor din Târgu-Mureş.

Redăm integral documentul în rândurile care urmează, cu menţiunea că aşteptăm şi un punct de vedere al Primăriei municipiului Târgu-Mureş vis a vis de acest subiect.

“Am luat notă de dezbaterea publică apărută în jurul demersului inițiat de Primărie de a schimba plăcuțele cu numele străzilor din Târgu-Mureș. Partidul Oamenilor Liberi (POL) salută intenția declarativă a dumneavoastră și a celorlalți reprezentanți ai municipalității de a adopta un format bilingv al acestor însemne.

În același timp, nu putem să nu observăm că nicăieri în documentația aferentă licitației publice de achiziție a acestor tăblițe nu apare un model al acestora, în care numele de străzi substantive comune să fie traduse în limba maghiară.

Vă reamintim că legislația românească în domeniu și tratatele internaționale ratificate de România creează cadrul legal pentru ca Primăria pe care o reprezentați să instaleze la Târgu-Mureș plăcuțe cu numele străzilor realmente bilingve. Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare ratificată de România prin Legea nr. 282/2007, Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale ratificată de România prin Legea 33/1995 și Legea 215/2001 privind administrația publică locală sunt acte normative care dau dreptul minorității maghiare de la Târgu-Mureș, care reprezintă peste 40% din populația orașului, să aibă aceste plăcuțe inscripționate în limba maternă.

Pe lângă argumentația juridică pe care o putem detalia, nu putem să nu observăm contrariați că există numeroase exemple de bună practică în acest domeniu, cel mai aproape la limita administrativă a orașului (comuna Sângeorgiu de Mureș). De asemenea, ni se pare inadmisibil ca normativele amintite să nu fie aplicate și la Târgu-Mureș, ca o minimă formă de bun-simț în abordarea doleanțelor unei comunități care se apropie în prezent de jumătate din populația orașului, dar care în trecut a reprezentat majoritatea populației. Ținem să vă amintim de asemenea că populația maghiară este reprezentată de oameni cu aceleași drepturi ca și populația românească, care plătesc aceleași taxe și impozite și care contribuie astfel în egală măsură la dezvoltarea orașului.

Găsim inexplicabilă în acest context atitudinea refractară a administrației publice locale din Târgu-Mureș, oraș care, din nefericire, a cunoscut în istoria recentă conflicte interetnice și numeroase episoade în care minoritatea maghiară a avut de luptat pentru obținerea unor drepturi minimale necesare păstrării identității.

Partidul Oamenilor Liberi consideră că una din cele mai importante bogății ale comunității târgumureșene o reprezintă diversitatea culturală, etnică și religioasă, pe care suntem datori să o păstrăm. Solicităm respectarea prevederilor din actele normative amintite și, în măsura în care acestea sau alte acte normative nu interzic, îmbunătățirea abordării problemelor ce țin de drepturile minorităților la Târgu-Mureș. Evident, asta presupune în opinia noastră și instalarea unor plăcuțe stradale realmente bilingve, cu numele străzilor substantive comune traduse și în limba maghiară și români.

 

Vă mulțumim anticipat!

Cu respect,

 

Dan Mașca

președinte POL”

 

7 comentarii

 1. Ha Theo, de ce nu te uiti tu cand mergi data viitoare sa aduci Marfa ?

 2. Ma judeteanu vezi ca leatu so saturat de judeteni si municipali si o iesit in strada

 3. Maşca Dan este un reclamangiu şi un procesoman notoriu.
  Acum şi-a făcut şi un partid de “trei nuiele”, ca să se legitimeze în tâmpeniile pe care le debitează.
  Îi recomand distinsului să comande el plăcuţele după placul lui şi să le monteze ( poate se va găsi cineva să-i “îndrepte spatele”)

 4. Dacă ne arătaţi şi plăcuţe bilingve din Ungaria unde scrie româneşte sau din Franţa unde scrie ungureşte ( maghiareşte !??????????

 5. Rromanes primu’ ca si eu, si domnul Fratean suntem oameni, nu ?

 6. de ce sa nu fie in cinci limbi daca e sa fim corecti

  ROMANA

  MAGHIARA

  RROMANES

  GERMANA ENGLEZA si asa impacam pe toata lumea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Întâlnire între primarul Sighișoarei și antrenorii CSM Sighișoara

Primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a anunțat miercuri, 25 noiembrie, pe rețeaua de socializare Facebook, …