UDMR a repetat boicotul din primăvară Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 178 Vizualizări

UDMR a repetat boicotul din primăvară

Foto 1_site

Ședința ordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș nu a mai avut loc

Consilierii locali UDMR au solicitat joi, înainte de începerea ședinței ordinare, demisia de onoare a directorului executiv al Poliției Locale Tîrgu Mureș, Valentin Bretfelean, sau revocarea sa din funcție de către primarul Dorin Florea pentru discursul său de la Forumul Civic al Românilor din județele Harghita și Covasna. Directorul s-a apărat susținând că nu a participat la o întrunire politică și că va respecta și aplica în continuare legea. Ședința de Consiliu Local nu a mai avut loc deoarece UDMR a boicotat-o din cauza neaplicării unor hotărâri, iar consilierii locali rămași, deși aveau cvorum de prezență – 12 aleși au rămas în sală, au decis amânarea sa. Probabil, Consiliul Local se va întruni, din nou, marțea viitoare în ședință extraordinară.

Directorul executiv al Direcției Poliției Locale a fost, din nou, ținta consilierilor locali UDMR. Acestuia i s-a cerut demisia de onoare sau revocarea sa din funcție de către primarul Dorin Florea pentru discursul avut la Forumul Civic al Românilor din județele Harghita și Covasna, desfășurat la Tîrgu Mureș, la sfârșitul săptămânii trecute. Cererea a fost făcută de către viceprimarul Peti Andrei.
“Din păcate, iarăși se încing spiritele în Tîrgu Mureș, se fac declarații nepotrivite și care aduc un prejudiciu imaginii Tîrgu Mureșului și a comunității locale din Tîrgu Mureș, împotriva căreia noi, toți consilierii, noi, toți cei 23 de consilieri, Primăria Tîrgu Mureș am luptat cu îndârjire în anii trecuți. Din păcate, după ce pe 30 aprilie am decis o soluție extremă, democratică spun eu, să boicotăm o ședință a Consiliului Local pe motivul că de 15 ani trenează problematica amplasării indicatoarelor bilingve, iată că s-a întâmplat un nou episod în povestea asta, din păcate, un angajat al Primăriei, având și calitatea de polițist local, desigur, având în vedere și toate obligațiile legale pe care le comportă această funcție, foarte foarte importantă și datorită unei organizații neguvernamentale care, numai în paranteză spun, este compusă, majoritar sau exclusiv de târgumureșeni de etnie română, am considerat nepotrivit manifestarea colegului nostru, directorul Direcției Poliției Locale. Din păcate, prin această manifestare, a adus atingere nu numai imaginii Primăriei Tîrgu Mureș și a Consiliului Local dar a încălcat flagrant și jurământul depus de funcționarul public”, a dat citire viceprimarul petiției încheiate cu solicitarea de demisie sau revocare.
În apărarea directorului au vorbit mai mulți consilieri.

“Privesc și eu cu surprindere cum o lansare de carte de sâmbătă (n.a. 24 octombrie), pe care a prezidat-o un cetățean din Tîrgu Mureș pe nume Bretfelean, poate fi un eveniment politic la următoarea ședință de Consiliu Local. Dacă s-ar fi discutat doctrine politice, despre strategii electorale poate aș fi înțeles că ar fi evident că s-ar fi discutat la următoarea ședință de Consiliu Local, în ce condiții politicile publice ale autorului ar fi într-o direcție sau alta. Eu am fost de față la evenimentul de sâmbătă, a fost organizat de un grup de ONG-uri din județele Harghita și Covasna, mare parte parte dintre participanți a fost din județele vecine și încă prietene, am urmărit cu atenție discursurile celor invitați la întâlnirea de sâmbătă. (…) Domnul Bretfelean, după ce a prezentat cele două cărți, ca un veritabil funcționar public, în temeiul jurământului pe care l-a făcut țării și legislației a spus că într-adevăr și dânsul încearcă în municipiul Tîrgu Mureș, din poziția pe care o are, alta decât autor de cărți, de a promova respectarea legii și de a sancționa persoanele care încalcă legea, în general orice fel de lege. Probabil, acesta a fost exemplul pe care l-a dat. Eu cred că e un lucru bun să se aplice legea și cred că orice funcționar public își respectă jurământul dacă aplică legea”, a spus social-democratul Olimpiu Sabău-Pop.
De asemenea, Lucian Gujan a solicitat să fie ascultat și “acuzatul”.
“Eu cred că pe noi ar trebui să ne intereseze mai mult conduita dânsului ca și director al Poliției Locale, dacă nu și-ar face meseria sau alte chestii. Acum, eu nu știu dacă și declarația aceea, după părerea mea chiar domnul Bretfelean ar putea să ne lămurească cel mai bine, dar eu zic că ați fost ușor evaziv, ați dat exemple de ce trebuie să facă sau ce îndatoriri are vizavi de lege, dar mai puțin de fapta de care este acuzat, fapta în ghilimele. Eu cred că ar trebui să îl ascultăm și pe dânsul și să nu ne grăbim chiar așa cu cerutul”, a spus liberalul.
Viceprimarul Claudiu Maior a considerat nepotrivită desemnarea colegului său Peti pentru a solicita demisia lui Valentin Bretfelean. “Îmi pare rău că l-ați pus pe Peti în situația ingrată de a citi lucrul ăla, pentru că tot Peti, cu două zile înainte, dă un comunicat în care îl laudă pe Bretfelean și spune cât de bine merge instituția”, a spus Maior.
În final a fost ascultat și directorul Poliției Locale care a explicat participarea sa la forum. “Nu am participat la nicio adunare politică, nu am avut opinii politice, nu am vorbit de partide, de candidați, de nimic. Sunt și eu cetățean al Tîrgu Mureșului, am și eu voie, conform articolului 30 din Constituție, să mă exprim ca cetățean liber al acestei țări. Dacă am avut o opinie, poate, nefericit exprimată, îmi cer scuze, dar în continuare, în calitare de șef al Poliției Locale voi aplica legea”, a declarat Valentin Bretfelean.
La sfârșitul ședinței care nu a mai avut loc, primarul Dorin Florea a anunțat că a luat câteva măsuri împotriva șefului Poliției Locale. “Să știți că eu l-am certat înaintea dvs. și a doua zi i-am acceptat scuzele. (…) Nu avea ce să caute acolo. (…) Am luat alaltăieri o decizie, am avut o discuție de peste o oră cu dânsul vizavi de faptul că nu trebuia să se implice în acel simpozion. Ca persoană fizică te duci peste tot, dar nu prezinți opinii care pot crea astfel de controverse, mai ales când aduci o jignire sau un mod de interpretare, să zicem tendențios, unei părți a populației. (…) Am dispus o serie de măsuri prin care nu mai are voie să participe cu discurs sau cu poziție vizavi de treaba asta. Dacă vrea, niciun fel de problemă, renunță la funcția de șef al Poliției Locale și atunci poate să fie liber din punct de vedere al expresiilor. Doi, își cere scuze în fața Consiliului Local și are o discuție cu președintele UDMR, domnul Brassai, pe tema asta”, a precizat primarul.

 

Indicatoarele bilingve, alt măr al discordiei

 

O altă nemulțumire a viceprimarului Peti Andrei și a colegilor săi consilieri din UDMR a fost legată de licitația privind indicatoarele bilingve cu denumirile străzilor din municipiu, motiv pentru care au depus o solicitare Administrației Domeniului Public, Direcției Economice – Serviciului Concesionări, Închirieri, Vânzări și Respectarea Disciplinei Contractuale să precizeze legislația în temeiul căreia a fost demarată procedura de licitație.
“Pe data de 8 va fi licitația, să dea Domnul să se prezinte la licitație, se pare că au cumpărat caietele de sarcini trei firme, mă bucur și sper să nu o fie o problemă, iar, dacă în 8 se adjudecă, exact ce ați hotărât, în maxim 15 zile s-a rezolvat problema. Nu știu de ce mai batem apa în piuă cu lucrul acesta care s-a rezolvat deja?”, a replicat viceprimarul Maior la această nemulțumire.
Vă reamintim că, potrivit caietului de sarcini, vor fi confecționate și montate câteva mii de tăblițe, din care 1715 indicatoare bilingve de străzi în Tîrgu Mureș.

 

Nemulțumiți de neaplicarea hotărârilor

Foto 2_site

Consilierii locali UDMR au anunțat încă înaintea începerii ședinței ordinare intenția de boicot a acesteia pentru neincluderea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind organizarea unui referendum referitor la poluarea din Tîrgu Mureș. Proiectul nu a primit viza de legalitate deoarece nu a fost clar ceea ce se solicita.
“Nu este numai cazul Azomureș. Sunt materiale de 3 ani care nu s-au pus în aplicare. Aceasta este o nemulțumire din partea noastră, nu înseamnă că în viitor nu vrem să participăm, este un semnal pe care dorim să îl tragem, să trecem și noi la muncă și, evident, inițiativele noastre să fie luate în serios, dacă s-a votat o hotărâre de consiliu înseamnă că trebuie să treacă mai departe, nu să stea trei-patru ani și să nu fie executată”, a afirmat consilierul local UDMR Soós Zoltán.
Secretarul municipiului, Andrei Mureșan le-a reamintit aleșilor locali ce îndatoriri au, potrivit art. 51 din Legea administrației publice locale.
“Consilierul local exercită autoritate de stat, în slujba autorității locale. Deci, domnilor consilieri, nu este un moft, dumneavoastră aveți atribuții de serviciu să participați la deliberativ și să luați decizii cu pentru, împotrivă sau abținere”, a spus Mureșan.
Soos Zoltan i-a răspuns că e de acord, dar că nu poate să facă muncă responsabilă dacă deciziile nu sunt și aplicate.
Acestea fiind zise, consilierii locali UDMR prezenți – au lipsit Gombos Csaba, Józsa Tibor și Karácsony Erdei Etel – și-au decuplat aparatele de vot și au părăsit sala de ședințe.
Consilierii rămași – cei 12 – au hotărât amânarea ședinței. Probabil va fi convocată o nouă ședință, extraordinară, pentru marțea viitoare, timp în care vor mai avea loc discuții în comisiile de specialitate sau între grupurile politice din CL.
Prin boicotarea ședinței, UDMR a amânat și validarea noului consilier local al formațiunii, pe Hints Miklos (foto dreapta), care a participat la ședință degeaba. Acesta ocupă locul al 19-lea pe lista de supleanți a UDMR, persoanele de pe poziția 17 și 18 refuzând funcția. Hints Miklos ar urma să fie validat în locul demisionarului Harsányi Zsolt, care a avut cel mai scurt mandat, din luna august a acestui an până în octombrie.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE