Mureșenii au donat sânge pentru victimele incendiului din Club Colectiv Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 129 Vizualizări

Mureșenii au donat sânge pentru victimele incendiului din Club Colectiv

1Peste 100 de mureșeni s-au prezentat, luni, 2 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Mureș, pentru a dona sânge pentru victimele incendiului din Club Colectiv. Oamenii au fost afectați și impresionați de acest caz, motiv pentru care și-au dorit să contribuie și ei la salvarea celor aflați în stare critică în spitalele din București.

„Centrul nostru a organizat și duminică o colectă la sediu și au venit destul de mulți donatori. E adevărat că majoritatea erau cadre medicale, ceea ce e de lăudat, deoarece și în Târgu-Mureș cadrele medicale s-au mobilizat exemplar. Astăzi, avem mult mai mulți donatori decât de obicei. E foarte bine și ne bucurăm de această solidaritate pe care o observăm și în Târgu-Mureș. E bine pentru toți pacienții. Dacă ni se vor cere componente de la București, evident că vom trimite, iar dacă nu vor fi necesare toate componentele prelevate în Târgu-Mureș le vom utiliza pentru pacienții din spitalele noastre. Mulțumim donatorilor care ne ajută și care vin să sprijine terapeutica transfuzională în aceste momente atât de dificile”, a declarat dr. Dana Paula Florea, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu-Mureș.

Centrul mobil de prelevare, la Cluj-Napoca
Potrivit acesteia, în dimineața zilei de luni, s-a deplasat, la Cluj-Napoca, centrul mobil de prelevare, exprimându-și dorința de a dona sânge în jur de 60 de persoane. „Noi avem un centru mobil de prelevare și echipa noastră a plecat de dimineață, la ora 6,00, la Cluj, și se pare că sunt foarte mulți donatori în Cluj, 50 sau 60 de persoane și-au exprimat dorința de a dona. Sângele prelevat va veni la Târgu-Mureș, va fi prelucrat și se va trimite la București sau la spitalele din județul nostru. Au fost pompieri, polițiști și oameni care au simțit nevoia să ajute. De obicei, în această perioadă sunt mai puțini donatori. Astăzi, avem cam dublu sau triplu. Ne așteptăm până la 100. Din păcate, de obicei vin cam 60”, a arătat dr. Dana Paula Florea.

4„M-am pus în situația acelor părinți”
Printre cei care au donat, luni, sânge s-a numărat și viceprimarul UDMR al municipiului Târgu-Mureș, Peti Andras, care a transmis că s-a pus în situația acelor părinți care nu știau dacă copiii lor sunt teferi. „M-a afectat ce s-a întâmplat la București. Am și eu trei copii și nu îmi este indiferent unde se distrează sau unde se vor distra. Eu am încă noroc că sunt mici, dar vor ajunge la vârsta la care și ei vor descoperi lumea. Donez frecvent sânge și a fost, astăzi, un motiv în plus să donez. Am fost șocat de imaginile pe care le-am văzut la televizor și m-am pus, pentru o clipă, în situația părinților care nu știau dacă copiii lor au rămas teferi. Când am văzut lista victimelor circulând pe Facebook, a fost un șoc”, a declarat Peti Andras.

2„Oricare dintre noi am fi putut fi acolo”
O tânără din Deva, colegă de facultate cu una dintre persoanele decedate vineri, a precizat că prima oară a donat sânge pentru un prieten bolnav de leucemie, iar acum e răvășită de cele întâmplate. „Astăzi, am venit pentru tragedia care s-a întâmplat la București. Am fost foarte impresionată de ce s-a întâmplat și mă bucur că numărul donatorilor este atât de mare. Oricare dintre noi ar fi putut fi acolo. Eu sunt din Deva, iar una dintre victime decedate este fosta mea colegă, Maria Vulcu. Sâmbătă dimineață, am aflat de pe Facebook și nu mi-a venit să cred. Era o persoană atât de pozitivă și zâmbitoare, un om extraordinar. În urmă cu câteva luni, m-am întâlnit cu ea. Nu eram prietene, dar îmi era dragă, era o simpatie reciprocă”, a transmis Vanesa Mariș. Un alt tânăr și-a îndemnat prietenii și colegii să doneze sânge, subliniind că s-ar fi putut afla chiar el printre victime. „Această tragedie m-a determinat să vin să donez sânge. Este prima oară când donez. M-a impresionat tragedia și e păcat că s-a întâmplat așa ceva cu atâția oameni nevinovați. Putem fi eu acolo, putea fi oricine. Sper că și prietenii și colegii mei îmi vor urma exemplul și vor veni să doneze sânge. Eu sunt o persoană empatică și m-am gândit că puteam fi și eu acolo”, a transmis tânărul.

5Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori
Pentru a deveni donatori de sânge, mureşenii trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE