Târgu-Mureş, centru de rezonanţă în domeniul dreptului Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 354 Vizualizări

Târgu-Mureş, centru de rezonanţă în domeniul dreptului

111Consorţiul Universitar Târgu-Mureş, alcătuit din Universitatea „Petru Maior” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, organizează, în perioada 5-6 noiembrie, Conferinţa Internaţională cu tema „Responsabilitate şi răspundere juridică în profesiile reglementate”, manifestare care în acest an bifează cea de-a patra ediţie. Ceremonia de deschidere a conferinţei va avea loc joi, 5 octombrie, la ora 9.00, în Aula Magna Universităţii „Petru Maior”, lucrările vor fi găzduite de sala de conferinţe a Hotelului „Continental”, iar festivitatea de închidere a manifestării se va desfăşura vineri, 6 octombrie, în Sala festivă a Universităţii de Medicină şi Farmacie.

Trei evenimente într-unul singur

Detalii despre structura conferinţei au fost prezentate luni, 2 noiembrie, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinută de prof. dr. Lucian Chiriac, prof. dr. Szabó Zsuzsanna şi Cristina Kassai, membri ai Comitetului de organizare. „De 11 ani încercăm să aducem la Târgu-Mureş oameni valoroşi, care se exprimă în domeniul ştiinţelor juridice, administraţiei publice, urbanismului, mediului şi aşa mai departe. Sub actuala siglă a conferinţei suntem la a patra întâlnire, cu o temă interesantă şi atractivă, şi anume cea care se referă la responsabilitatea şi răspunderea juridică în profesiile reglementate. Ceea ce este important de observat constă în faptul că sunt foarte mulţi participanţi în acest an, este o întâlnire care va îmbina trei lucrări sau trei ansambluri operaţionale a unei munci ştiinţifice. În primul rând, se desfăşoară conferinţa internaţională cu tema amintită mai înainte, în al doilea rând se desfăşoară pentru prima dată la Târgu-Mureş Congresul Asociaţiei Internaţionale a Facultăţilor de Drept Latine şi deja aflată la a doua întâlnire – şedinţa Consiliului Baroului Penal Internaţional. Pentru prima dată în sistemul nostru de organizare a unor astfel de întâlniri, fiind întrun consorţiu cu UMF, la această conferinţă am lucrat împreună cu domniile lor şi avem o secţiune importantă care doreşte să atragă şi medici în aceste dezbateri ale temelor propuse de către noi, şi mă refer la o secţiune numită „Drept medical”, pentru că am considerat că problematica pe care o abordăm în conferinţa noastră internaţională are strictă referinţă şi la problema malpraxisului în domeniul medical”, a punctat prof. dr. Lucian Chiriac, preşedintele Comitetului de organizare.

Parteneri naţionali şi internaţionali

Şi în acest an, conferinţa are o listă impresionantă de parteneri internaţionali şi naţionali, printre care Universitate de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines din Franţa, Universitatea din Miskolc din Ungaria, Universitatea Salento din Lecce, Academia Română prin Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu”, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative şi Institutul pentru Drepturile Omului. „Suntem mai mulţi parteneri care încercăm să dezvoltăm întâlnirea noastră pe tărâmul academic. Tot ceea ce se va întâmpla în aceste zile, dezbateri şi întâlniri culturale, va avea ca sprijin Primăria municipiului Târgu-Mureş, Consiliul Local Târgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi alte instituţii de cultură care vin să ni se alăture în acest peisaj academic”, a arătat prof. dr. Lucian Chiriac.

Doctor Honoris Causa pentru András Torma

În preambului manifestării, miercuri, 4 noiembrie, de la ora 13.00, în Aula Magna Universităţii „Petru Maior” va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor András Torma, rectorul Universităţii din Miskolc. „Vom sărbători cum se cuvine acest eveniment academic”, a promis preşedintele Comitetului de organizare.

Punţi de legătură cu alte centre universitare

Totodată, în cadrul conferinţei va avea loc şi un congres al Asociaţiei Internaţionale a Facultăţilor de Drept Latine. „Şi facultatea noastră face parte ca membru fondator al acestei asociaţii şi ne mândrim cu acest lucru şi fără îndoială desfăşurându-se la noi pentru prima dată va crea o bază şi un nou liant pentru colaborări viitoare cu alte facultăţi de sorginte latină. Va fi o întâlnire care va naşte – şi asta e menirea unei asemenea conferinţe – noi punţi de legătură cu alte centre universitare”, a menţionat prof. dr. Lucian Chiriac. „Prin organizarea unor astfel de evenimente, Târgu-Mureş devine un centru de rezonanţă în acest domeniu al dreptului, al administraţiei, al dreptului medical”, a adăugat preşedintele Comitetului de organizare.

Aproape 100 de lucrări de 17 ţări

Alte aspecte cu privire la conţinutul conferinţei au fost prezentate de prof. dr. Szabó Zsuzsanna, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii “Petru Maior”. „În acest an, avem 17 ţări prezente, Franţa, Italia, Ungaria, Spania, Anglia, Grecia, Bahrein, Republica Moldova, SUA, Serbia, Japonia, Congo, Argentina şi altele. Am primit peste 100 de lucrări, dar după recenzii au fost acceptate spre prezentare sub 100. Lucrările au fost grupate şi vor fi prezentate în sesiuni paralele în domeniul dreptului public, privat, drept medical şi administraţie publică. Pe parcursul întâlnirii vor avea loc şi workshop-uri interesante, unul dintre acestea fiind organizat de Baroul Penal Internaţional”, iar alt workshop va avea ca temă „Malpraxis-ul în viziunea juriştilor şi a medicilor”, a explicat prof. dr. Szabó Zsuzsanna.

Invitaţi de renume mondial

Lucrările şedinţei Consiliului Baroului Penal Internaţional se vor desfăşura vineri, 6 noiembrie, în Aula Magna Universităţii „Petru Maior” şi o vor avea la secretariat pe Cristina Kassai, care a subliniat valoarea invitaţilor care vor fi prezenţi la Târgu-Mureş. „Avem trei evenimente principale, primul este seminarul cu tema „Curtea Penală Internaţională”, iar subiectul seminarului este „Prezent şi viitor”. Acest eveniment este considerat a fi cel mai important, dat fiind prezenţa unor invitaţi de seamă: Herman von Hebel din Olanda – grefierul Curţii Penale Internaţionale, Luis del Castillo Aragon din Spania – preşedintele Baroului Penal Internaţional, Roxanne Helme din Canada – copreşedinte al Baroului Penal Internaţional, David Levy din Franţa – copreşedinte al Baroului Penal Internaţional şi Philippe Currant din Elveţia – secretarul general al Baroului Penal Internaţional”, a arătat Cristina Kassai.

În aceeaşi zi, după masa de prânz va fi organizat workshop-ul cu tema „Baroul Penal Internaţional – rolul acestuia în asigurarea apărării la Curtea Penală Internaţională”, în cadrul căruia participanţii vor purta discuţii libere, iar la finalul zilei va fi organizată şedinţa Consiliului Baroului Penal Internaţional. „Şedinţa se va desfăşura pe parcursul a două ore, iar ceilalţi membri ai Consiliului din întreaga lume care vor dori să voteze în cadrul acestui Consiliu se vor conecta prin videolink”, a conchis secretarul şedinţei Consiliului Baroului Penal Internaţional.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE