Prezentul şi viitorul dreptului penal internaţional la UPM Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 232 Vizualizări

Prezentul şi viitorul dreptului penal internaţional la UPM

DSC_0226Invitaţi de prestigiu de pe mai multe continente. Eveniment organizat de regulă doar în marile capitale ale Europei. Oportunitate deosebită deosebită pentru studenţii Universităţii „Petru Maior” (UPM) din Târgu- Mureş şi un eveniment de mare prestigiu pentru învăţământul academic mureşean. O descriere foarte succintă a evenimentului găzduit de Aula Magna a UPM vineri, 6 noiembrie. Seminarul „Curtea Penală Internaţională – Prezent şi Viitor” a întrunit cele mai de seamă personalităţi din domeniul dreptului penal internaţional la o serie de dezbateri şi ateliere de lucru.

Invitaţi de renume mondial

Lucrările şedinţei Consiliului Baroului Penal Internaţional au avut-o la secretariat pe Cristina M. Kassai, care a subliniat valoarea invitaţilor care vor fi prezenţi la Târgu-Mureş. „Avem trei evenimente principale, primul este seminarul cu tema „Curtea Penală Internaţională”, iar subiectul seminarului este „Prezent şi viitor”. Acest eveniment este considerat a fi cel mai important, dată fiind prezenţa unor invitaţi de seamă: Herman von Hebel din Olanda, grefierul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Luis del Castillo Aragon din Spania este preşedintele Baroului Penal Internaţional, Roxanne Helme din Canada, copreşedinte al Baroului Penal Internaţional, David Levy din Franţa este la rândul său copreşedinte al Baroului Penal Internaţional, Philippe Currant din Elveţia, în prezent secretarul general al Baroului Penal Internaţional, precum şi pe trezorierul Baroului Penal Internaţional, Joaquin Pelegrin”, a arătat Cristina Kassai.

DSC_0227 Despre întărirea profesiei legale

Prestigiosul eveniment a fost organizat în paralel cu conferinţa internaţională „Responsabilitate în profesiile liberale”, ale cărei lucrări s-au desfăşurat pe parcursul a mai multor zile. Alături de invitaţii din prezidiu introduşi de organizatoarea Cristina Kassai, prezentări au susţinut şi alţi membri ai Baroului Penal Internaţional (BPI). Membră a BPI, Eulalia Pascual Lagunas a vorbit despre reprezentarea victimelor în faţa CPI, precum şi despre dificultăţile ridicate de dovedirea violenţelor sexuale petrecute în timpul conflictelor, cunoscută fiind dificultatea cu care astfel de probe pot fi obţinute.

Coordonatoarea pentru America de Sud a BPI – CPI, Erika Torregrossa, a dezbătut problematica crimelor internaţionale din jurisdicţia CPI. „Curţii Penale Internaţionale îi lipseşte un barou puternic. Cu cât profesia legală este mai puternică, cu atât actul de justiţie va fi mai corect”, s-ar putea rezuma în câteva cuvinte prezentarea Roxannei Helme din Canada, copreşedintă a BPI pe lângă CPI, intitulată „O curte fără barou, o chitară fără corzi”. Prezentările au fost urmate de schimburi de păreri, continuate şi pe parcursul atelierelor de lucru.

Seminarul îmbogăţit cu momente culturale

Atelier de lucru cu denumirea „Rolul BPI – CPI în întărirea apărării la Curtea Penală Internaţională”, respectiv şedinţa Consiliului BPI- CPI au completat agenda Seminarului. „La şedinţă au putut participa, conectaţi prin videolink, şi un mare număr de invitaţi de renume internaţional, dintre cei care nu au putut participa direct”, a explicat Cristina M. Kassai. Organizatorii au ţinut cont de faptul că majoritatea invitaţilor s-au aflat la prima vizită în România. „Am încercat să combinăm vizita cu scurte evenimente culturale. Am dorit să putem prezenta câteva lucruri despre partea culturală, frumoasă, a României. Programul este scurt dar încercăm să le îmbinăm”, a subliniat organizatoarea.

În opinia acesteia, evenimentul este de maximă importanţă. „În primul rând datorită personalităţilor care au călcat treptele universităţii „Petru Maior”. Astfel de întâlniri se organizează în marile capitale ale Europei, ultima fiind cea din Barcelona”, a explicat Kassai. Aceasta a ţinut să evidenţieze meritul prof. dr. Dragoş Chilea, membru al BPI şi al prof. dr. Lucian Chiriac de la Universitatea gazdă care împreună au reuşit să combine acest eveniment cu conferinţa. „Un mare prestigiu pentru UPM dar şi o mândrie pentru studenţii de la Drept. Este foarte greu, aproape imposibil pentru studenţi să facă o vizită la Curtea Penală Internaţională, iar de data aceasta CPI şi BPI au venit la studenţii târgumureşeni”, a încheiat organizatoarea. Participanţii au fost cu toţii de acord că asemenea întâlniri, conferinţe, sunt punţi de legătură cu alte centre universitare. Pe parcursul celor trei zile au fost prezentate peste 100 de lucrări de către participanţi din 17 ţări, Franţa, Italia, Ungaria, Spania, Anglia, Grecia, Bahrein, Republica Moldova, SUA, Serbia, Japonia, Congo, Argentina şi altele.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE