Home / Agricultura / Campionii agriculturii, premiaţi la Indagra 2015

Campionii agriculturii, premiaţi la Indagra 2015

Distribuie

111Cei mai performanţi fermieri şi producători agricoli din România au fost premiaţi de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii din România, cu ocazia Târgului Indagra 2015, cel mai mare eveniment din România dedicat agriculturii, organizat în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie de Centrul Expoziţional Romexpo, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Premiile au fost acordate la patru categorii, Cultură mare, Horticultură, Tânăr fermier şi Zootehnie, iar ierarhiile au fost întocmite în funcţie de producţiile înregistrate în campania 2014-2015. Din judeţul Mureş au fost premiaţi Petru Orosan (Ceragrim SRL, categoria Cultură mare), Dumitru Ormenişan (Sucmerom SRL, categoria Horticultură), Valentin Mărginean (PFA, categoria Tânăr fermier) şi Zaharie Oprea (Oprea Avicom SRL, categoria Zootehnie), la eveniment fiind prezenţi doar doi dintre aceştia, respectiv Petru Orosan şi Valentin Mărginean.

Valentin Mărginean, exemplu pentru tineri

Unul dintre cei mai destoinici fermieri tineri din Transilvania este Valentin Mărginean, care gestionează o fermă cu aproximativ 1.100 de hectare de teren în zona municipiului Târnăveni. Născut şi crescut într-o familie de agricultori, Valentin Mărginean a deprins de mic pasiunea pentru agricultură, domeniu în care s-a specializat la un liceu de profil şi apoi la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii Oradea. La 23 de ani, „Copilul” cum era alintat atunci a avut primul contract de arendare, pornind la drum cu 100 de hectare de teren. Acum, Valentin Mărginean are 40 de ani şi se declară onorat şi în acelaşi timp mândru că a fost felicitat personal de ministrul Agriculturii pentru activitatea sa. „E o mare onoare că am ajuns să fiu premiat de ministrul Agriculturii pentru activitatea desfăşurată, sunt onorat că am ajuns la un asemenea nivel. Nu am mai fost niciodată apreciat la aşa un nivel, ceea ce mă face mândru că am reprezentat judeţul Mureş la respectivul eveniment. Doresc să mulţumesc pe această cale întregii echipe şi familii, alături de care am obţinut aceste rezultate frumoase. În ceea ce priveşte producţia din 2015, nu ne putem lăuda cu o superproducţie. La cultura de porumb, în zona Târnăveniului am obţinut o producţie bună, dar cultura din zona Cerghid – Mica a fost afectată parţial de secetă. Am depins de precipitaţii, astfel încât în unele zone am avut producţie bună, iar în altele, nu. Celelalte culturi, de grâu şi de soia, au fost bune şi în acest an, doar porumbul a fost afectat de secetă”, a afirmat Valentin Mărginean.

Ceragrim Ungheni, model de eficienţă

La festivitatea de la Indagro 2015 a participat şi Petru Orosan, inginer şef în cadrul Ceragrim SRL Ungheni, care a primit premiul pe judeţul Mureş la categoria „Cultură mare”. „Am simţit o recunoaştere a activităţii mele de 35 de ani în agricultura mureşeană. Noi cultivăm undeva la 1.600 de hectare de teren agricol, din care 1.400 de hectare de teren arabil. Culturile de bază sunt porumbul boabe 350 de hectare, grâu aproape 300 de hectare, rapiţă 120 de hectare, soia 110 de hectare, floarea soarelui 125 de hectare, şi culturi furajere, lucernă, porumb siloz şi alte culturi pentru furajele necesare animalelor pe care le deţinem la trei ferme zootehnice, două de vaci şi una de suine”, a declarat Petru Orosan. „Sperăm să închidem la porumb boabe stas cu o producţie de 10.000 – 10.500 de kilograme la hectar, peste 6.000 de kilograme la hectar la grâu, 2.500 de kilograme la hectar la soia, 3.200 de kilograme la hectar la floarea soarelui, 55-60.000 de kilograme la hectar la porumb siloz. Activitatea noastră e şi pe zootehnie, unde la vaca de lapte Bălţata românească avem o producţie de 22 de litri/vacă mulsă/zi, cu o grăsime de 42%. Toată producţia de lapte este livrată la Albalact, cu care avem o colaborare destul de bună şi destul de îndelungată, de câţiva ani”, a adăugat inginerul şef al Ceragrim SRL Ungheni.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.