8% din şcoli, neautorizate de pompieri Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

8% din şcoli, neautorizate de pompieri

Scolile muresene in siguranta Doar 8 procente dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Mureş, din totalul celor 671 de unităţi şcolare nu sunt autorizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş. Afirmaţia a fost făcută luni, 9 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă de către col. Dorin Oltean, şeful ISU „Horea” Mureş, ca urmare a recentei declaraţii făcute de către prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu, conform căruia o mare parte din şcolile din România nu corespund cerinţelor în această privinţă.

 Condiţiile legii nu se negociază

Din datele prezentate, a reieşit că cel puţin în ce priveşte şcolile, statisticile mureşene nu sunt îngrijorătoare. 56 dintre acestea au avize de funcţionare dar nu au şi autorizaţii. Asta şi deoarece, conform legii 307 din 2006 au nevoie de astfel de autorizaţii doar unităţile construite sau reabilitate după intrarea în vigoare a acestei legi. Majoritatea şcolilor din judeţ fiind construite înainte de această perioadă iar legea nefiind aplicată retroactiv, acestea nu au nevoie de autorizaţii din partea ISU.

Aceasta nu înseamnă însă că aceste şcoli nu corespund din punctul de vedere al apărării în situaţii de urgenţă, au subliniat atât şeful IŞJ Mureş, Ştefan Someşan, cât şi şeful ISU, col. Dorin Oltean. „Suntem singurul judeţ care a făcut împreună cu cei de la EON şi IŞJ respectiv de la primării controale la toate şcolile din judeţ până la ultima sobă, un efort extraordinar pentru colegii de la prevenire. Şi asta înaintea evenimentelor tragice de la Bucureşti. Noi nu negociem anumite condiţii ale legii. Nu sunt cerinţele ISU, sunt cerinţe ale actelor normative în vigoare şi care trebuiesc respectate ad litteram. Dacă legiuitorul ne spune că au nevoie de anumite documente noi nu putem face rabat”, a subliniat col. Dorin Oltean. Ştefan Someşan a specificat că 5 dintre unităţile pe care le are în subordine sunt în curs de autorizare şi până atunci au avize temporare, iar alte 7 urmează să demareze documentaţia.

horatiu lobont Lucrările în curs, avize temporare

La fel de tranşantă este şi părerea prefectului Lucian Goga care a subliniat că sunt şi vor fi aplicate şi în continuare toate măsurile prevăzute de lege. O parte a şcolilor care încă nu sunt conforme cerinţelor în materie de prevenire a situaţiilor de urgenţă se află în Târgu-Mureş. „Pe raza oraşului sunt 54 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, licee, gimnazii şi grădiniţe. Absolut toate şcolile deţin autorizaţii de funcţionare din partea ISU, mai puţin cele care sunt cu lucrări de reabilitare integrală în derulare. Acestea implică autorizări temporare”, a explicat Horaţiu Lobonţ, şeful direcţiei Şcoli din Primărie.

Acestea sunt Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”, Grădiniţa nr. 16, internatul Liceului de Artă, un corp al Colegiului „Traian Săvulescu”, precum şi Grădiniţa „Paradisul copilăriei”, aflată în incinta Liceului Tehnologic „Electromureş”. Mansardarea Colegiului „Papiu” se va finaliza în luna decembrie, urmând ca în luna ianuarie să primească şi autorizaţia, până atunci funcţionând cu o autorizaţie temporară, a specificat Lobonţ. „Tot ce s-a lucrat până acum este conform normelor şi cerinţelor ISU. Orice lucrare, reabilitare, se face pe baza unui proiect avizat. La grădiniţa nr. 16 suntem cu documentaţia în curs de finalizare pentru obţinerea autorizaţiei, deocamdată avem avize pentru faza de lucrare, care corespunde tuturor normelor. La internatul Liceului de Artă de pe strada Mărăşti lucrările se vor finaliza în luna decembrie iar la finalul lucrărilor, pe baza procesului verbal de recepţie a lucrărilor, se vor depune documentaţiile. O situaţie avem la Grădiniţa „Paradisul copilăriei”, unde în urma controalelor ni s-a recomandat montarea a 2 uşi pentru evacuare în caz de urgenţă”, a arătat şeful direcţiei responsabile. Acesta a declarat că luni, 9 noiembrie, a dat o dispoziţie pentru montarea celor 2 uşi.

 Periodic, exerciţii de evacuare

Din punctul de vedere al responsabililor pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, unităţile de învăţământ din judeţ se prezintă bine. „Fără nici o legătură cu recentul caz tragic de la „Colectiv”, în luna iulie am trimis adrese către toate şcolile să fie în ordine cu toate avizele deci şi cu documentele ISU. Chiar cu 2 zile înainte de incendiul de la Bucureşti am trimis o adresă către şcoli să fie verificate toate aerotermele, sobele de teracotă, panourile de electricitate, iar administratorii au răspuns pozitiv acestei cereri”, a arătat Lobonţ. Pe de altă parte, reprezentanţii ISU efectuează semestrial exerciţii de evacuare în situaţii de urgenţă, în baza unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi primăriile. „În practică mizăm şi pe responsabilitatea tuturor, a cadrelor didactice, a administratorilor, pentru a preveni orice fel de situaţii”, a încheiat Horaţiu Lobonţ.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE