FOTO: #colectivinmemoriam. Cum au arătat protestele la Tîrgu Mureș. Politic
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

FOTO: #colectivinmemoriam. Cum au arătat protestele la Tîrgu Mureș.

Foto 10

Comemorare și protest la Tîrgu Mureș

Miercuri seara au început și la Tîrgu Mureș protestele. Cei 300-1000 de participanți, depinde de cel moment al serii vorbim, au comemorat cei 32 de oameni decedați în urma incendiului din Clubul Colectiv din București, respectiv au protestat împotriva întregii clase politice, afișând pancarte trilingve pe care scria “Corupția ucide” sau scandând lozinci contra partidelor aflate la guvernare în ultimii 26 de ani.

250-300 de participanți s-au adunat miercuri seara, la Ceasul cu flori, pentru a comemora persoanele decedate în sau în urma incendiului din Clubul Colectiv și pentru a protesta împotriva sistemului politic românesc care a permis, corupt fiind, ca o asemenea tragedie să aibă loc. La început, atmosfera a fost una ciudată, curioasă, grupuri-grupulețe așteptând. La câteva minute după ora 19.00 a fost păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în Clubul Colectiv care a luat foc. De acolo-încolo a fost liber la scandări. În Piața Trandafirilor, apoi în fața Prefecturii sau pe drumul spre cămine și înapoi în Piața Trandafirilor la ceas au răsunat slogane care răsună zilele astea în București și în orașele din România: “Uniți salvăm toată România!”, „Jos clasa politică!”, „Libertate te iubim ori învingem, ori murim”, “Pentru sânge de copii vrem corupții în pușcării”, “Noi nu suntem o nație de sclavi”, “PSD, PNL, aceeași mizerie”, “Toate partidele fură prin rotație”, “Senatori, deputați, în cluburi sunt invitați”, “Se vor uni românii toți și vor scăpa de hoți”, “Eroi în halate, hoți cu cravate”.
De asemenea, oamenii au afișat lozinci pe care scria în limbile română, maghiară și engleză “Corupția ucide” sau, pe altele, doar în română, „Acuzații de corupție să demisioneze imediat” sau „Noi avem puterea”. Nu au lipsit și protestatarii care și-au manifestat dezacordul față de construcția de biserici raportat la numărul de școli sau spitale.
Printre manifestanți am zărit și membrii ai PNL, PSD sau ai Noii Drepte.
Protestul a fost unul pașnic, s-a întins pe durata a aproape trei ore și a fost supravegheat de jandarmi care au mai atenționat câte un manifestant să nu circule pe carosabil.

 

De ce se protestează?

12202218_10206219568462579_240527311_n

La protest au fost prezenți oameni de toate vârstele, cu profesii diverse. Am văzut și mulți părinți însoțiți de copilași care au venit în stradă pentru urmașii lor.
Dar totuși de ce au ieșit târgumureșenii în stradă? Din motive diverse, încă o listă de doleanțe nefiind cristalizată la primul protest și, poate, că e firesc în condițiile în care încă domnește revolta față de cele întâmplate la București și solidaritatea cu familiile victimelor. Însă, așa cum ați putut citi din lozinci și scandări, sistemul politic este sancționat și la Tîrgu Mureș.
Bogdan Iosub, elev, ne-a spus că participă pentru că: “Vrem oameni cinstiți, vrem să vină intelectuali, din stradă, din popor, pe ei trebuie să îi alegem, nu pe hoții ăștia. Câte mai trebuie să se întâmple ca să ne trezim? Ne place țara noastră și nu vrem să o pierdem”.
Raul, de asemenea elev, crede că soluția la problemele din România e strada: “De ce trebuie să moară oameni în țara asta ca să se schimbe ceva? Trebuie să ieșim ca să susținem punctul nostru de vedere și să luptăm pentru ceea ce vrem”.
Domnul Șamșudean cu tâmplele ninse ne spune, printre rânduri, că a fost impresionat de cele întâmplate la București: “Am copil de vârsta dvs. și riscul e foarte mare. Sunt aici pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple, pentru că e mare păcat. Tatăl meu a făcut războiul, eu – Revoluția, fiica mea suferă pentru amândouă evenimente”.
Printre participanți s-a numărat și liderul Asociației 21 Decembrie din Tîrgu Mureș, Hamar Alpár, care ne-a mărturisit că: “Am venit pentru a comemora victimele corupției din București și pentru amărăciunea aceasta pe care o avem de 26 de ani, suntem prostiți, eu zic că trebuie schimbată toată clasa politică. La București se vede că are rost mișcarea stradală și aici ar trebui să plece, unde avem problemele noastre la nivel local. Dacă suntem uniți, eu zic că se poate schimba. Dușmanul nostru este comun, știm foarte bine că și Tîrgu Mureșul este condus de șpagă, fiecare autorizație se dă cu șpagă, posturile cheie sunt ocupate cu șpagă, eu zic că trebuie schimbată totată clasa politică”.
Protestele au continuat și joi seara, când protestatarii și-au dat întâlnire în fața Palatului Administrativ.
La nivel național, președintele României, Klaus Iohannis a acceptat propunerea ca premier interimar până la desemnarea unui nou prim-ministru să fie Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației.
Premierul Victor Ponta și-a depus miercuri înainte de masă mandatul.

 
#colectiv: Revolta e mare, însă acțiunea – redusă

DSC_0225

Pulsul străzii. Protestul târgumureșean, tot mai palid

Să nu uităm. A trecut mai bine de o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv. 27 de persoane și-au pierdut viața atunci, iar alte 16 au decedat în spital din cauza arsurilor, intoxicației cu fum și cu alte substanțe sau a complicațiilor. Alte peste 100 de persoane sunt încă internate și luptă să trăiască. În tot acest răstimp, târgumureșenii au comemorat cu pietate victimele incendiului și au protestat împotriva corupției autorităților și politicienilor care au permis ca această tragedie să fie posibilă. Din piață nu au lipsit polițiștii locali și jandarmii în civil precum și ofițerii din serviciile secrete.

 

DSC_0082

Protestele și adunările comemorative au continuat la Tîrgu Mureș, la sfârșitul săptămânii trecute. Pentru a doua zi în stradă, mai puțini – în jur de 200 de persoane, români și maghiari -, dar mai vocali, mai hotărâți și mai uniți. A apărut și o portavoce. Primul termos cu ceai. Și prima pancartă ce ne-a amintit de versurile celor de la Goodbye to Gravity – The day we give in is the day we die și de cei a căror poveste s-a încheiat în Clubul Colectiv sau puțin după aceea.
În ziua a doua a protestului, târgumureșenii și-au dat întâlnire în două locuri, la Ceasul cu flori și în fața sediului Instituției Prefectului – Palatul Administrativ.
Până la urmă, oamenii s-au strâns la ceas, iar mai târziu au mărșluit spre Prefectură și și-au vărsat oful, scandând împotriva clasei politice, în ambele locuri. Au răsunat lozinci împotriva clasei politice și a Parlamentului, manifestanții fiind mânați și de o dorință de schimbare: “Toate partidele fură prin rotație”, “Senatori, deputați, în cluburi sunt invitați”, “Parlament penal, la tribunal!”, “Jos corupția”, „București nu uita, Mureșu’-i de partea ta!”, „Corupți cu cravate, eroi în halate!”, „Nu vrem sânge de copii, vrem corupții în pușcării!”, „Jos clasa politică!”, „PNL și PSD, aceeași mizerie!”, „Lie, lie, ciocârlie, ați distrus o Românie!”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”, “Vrem spitale, nu catedrale!” și altele.

La fel ca în prima zi, la protest și-au făcut apariția și grupări ultranaționaliste, cum ar fi reprezentanții Noii Drepte sau ai Dacilor liberi. Nu au mai fost în piață însă tinerii liberali, prezenți la manifestări în prima zi a protestului. Tinerii din cele două grupări au afișat pancarte și au strigat lozinci cu mesaje precum: “Uniți salvăm întreaga Românie!”, „România, România, România!”, „O dorință sinceră, România liberă!”, „Săriți cu toții și strigați tare că România nu e de vânzare!”.

 

DSC_0246

La fel ca în prima zi au fost la protest, deopotrivă, tineri și vârstnici, părinți însoțiți de copii.
O femeie a venit cu soțul și cu cei doi copii. “Am ieșit pentru ceea ce s-a întâmplat în București, dar și pentru altele. Pentru ceea ce se întâmplă în țara asta, noi muncim pentru salarii de mizerie, pentru a ne crește copiii aceștia, care nu o să aibă niciun viitor. Am două fete mai mari care au terminat școala și au plecat în altă țară, deci eu am copii care merg în altă țară ca să trăiască bine, nu aici în România. Mi-aș dori să fiu lângă copiii mei. Dar cu politicienii aceștia nu cred că se poate”, ne-a spus Kadoly Timea.

DSC_0240
George Cheteleș e un tânăr care are vechime la proteste și care a fost profund marcat de cele întâmplate la București. “M-am scârbit de toată clasa politică și am venit aici ca să dau tot de ei, dar am dat și de niște studenți din același film cu mine, am venit să fiu solidar, am venit să mai aprind o lumânare, am venit să văd dacă mai ard lumânările, mâine se face o săptămână de când s-a întâmpat și oamenii încă nu realizează că lucrurile se vor întâmpla în continuare dacă nu vom schimba ceva, am venit pentru că eu chiar cred în spiritul civic și în mișcările de stradă, am fost și la salvarea Roșiei Montane și la ieșirile la vot, eu cred în societatea civilă și în spiritul civic, este singura șansă pe care o avem și nu politica, și nu politicienii”, ne-a declarat acesta.
Nu au lipsit, din piață, liceenii de a XII-a. “Eu unul am ieșit în stradă pentru că vreau să demonstrez că această generație e încă capabilă de o schimbare și e în stare să facă ceva pentru a se remarca. Nu suntem deloc angrenați de idei politice, cu totul departe de așa ceva, dar trebuie să demonstrăm o dată pentru totdeauna că tineretul e capabil de schimbare și că e capabil de a lupta și a munci pentru această țară. Schimbarea trebuie să o facem la mai multe nivele. În primul rând de mentalitate, trebuie să înțelegem că schimbarea vine de la fiecare din noi și apoi ca organizare și ca stil de viață. Țara trebuie să se schimbe într-atâtea domenii că e greu să încep să explic acum”, ne-a mărturisit Dan, elev.

 

Ziua a treia. Comemorare la 7 zile

Foto 9

Vineri seara s-au împlinit șapte zile de la tragedia din Bucureşti. 150 de târgumureşeni – reprezentanții Noii Drepte, ai Dacilor liberi au fost, din nou, prezenți – au comemorat, împreună, cele 32 de persoane (n.a. bilanțul morților la ora aceea) ce au decedat în/în urma incendiului din Clubul Colectiv. Au păstrat un moment de reculegere, s-a spus un Tatăl Nostru în română şi în maghiară şi participanţii au fost rugaţi din respect şi în memoria celor plecaţi dintre noi să nu scandeze. Unii dintre cei prezenți au strigat totuși “Jos corupția!”.
Zeci de lumânări au fost aprinse pentru a le lumina drumul celor dispăruţi. Câţiva participanţi au construit din candele RIP-Rest in Peace.
Odihnească-se în pace! Însănătoşire şi putere celor care luptă încă pentru vieţilor lor!

 

#ripcolectiv

DSC_0008_1

Protestele au murit la Tîrgu Mureș. Duminică seara, grupuri răzlețe de tineri sau părinți însoți de copii au mai ajuns la Ceasul cu flori pentru a aprinde o lumânare în memoria celor care au decedat în incendiul de la Clubul Colectiv sau în zilele ce au urmat. Numărul deceselor a ajuns la 47, luni seara.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • „nationalistii” sunt iubitori de biserica ortodoxa dar in acelasi timp modele de xenofobie si ura viscerala la adresa multora..

    Nu sunteti altceva decat niste rugine umane. Daca va declarati religiosi, aratati un pic de compasiune la adresa umanitatii. Specia umana include si musulmani si crestini si budisti si evrei si… etc

    Adevarul esta ca la felul cum se manifesta patronul BOR, mult prea coruptul Daniel, nu ne putem astepta la prea multe de la niste oameni cu scoala si inteligenta putina !

  • ”Naționaliști în marea lor majoritate independenți”?! ce prostii vorbești? orice protest s-a organizat în Mureș în ultimii ani, hop și gășculița voastră penibilă de pseudo-naționaliști, care clar nu au nicio legătură cu cartea de istorie, ci doar cu informațiile auzite de la prieteni legate de istoria româniei și de naționalism.
    Ia organizați și voi un protest! ia ieșiți voi primii în stradă! ia nu mai veniți cu aceleași eterne lozinci penibile indiferent de motivul pentru care se protestează! Nu cunoașteți motivul protestului? nu aveți nicio legătură cu vreuna din cauzele care au scos pe toată lumea din case? atunci stați acasă! că pentru ceea ce se presupune că protestați voi, ați putea ieși în fiecare zi! dar nu o faceți! în schimb vă aciuați pe lângă orice manifestație unde v-ar putea auzi lumea. Și ajungeți întotdeauna să fiți dați de-o parte de jandarmi la cererea celor care au un motiv clar și întemeiat să fie acolo!

  • Nu ne putem astepta la mai mult de la niste „nationalisti” care nu cunosc limba romana ! Au iesit si ei sa faca scandal

  • Da, am observat si eu cu indignare faptul ca un grup de tineri protestatari, o parte dintre ei fiindu-mi cunoscuti, au incercat sa deturneze sensul real al protestelor cu lozinci aflate la limita extremismului, gen „Jos BOR!”. Inteleg ca probabil exista prea multe biserici in Romania si ca viitoarea catedrala din Bucuresti e inutila si costisitoare, dar de aceasta data nu vad o legatura dintre asta si motivul protestelor. Mi-ar fi rusine in locu lor! Nu cred ca nationalistii ar fi reactionat daca nu erau provocati gratuit…

  • Borisuca, de ce nu-ti iei medicamentele ? E pacat sa-ti versi naduful si sa-ti refulezi frustrarile in halul asta.

    Draga „nationalistule”, se pare ca ai cam lipsit de la orele de limba romana. Te citez:

    „Noi me dezicem de impostori…. … si care a facut…”

    Sa-ti explic: pluralul „impostori” e in dezacord cu singularul „a facut”

    ” a stricat „prostetul””… Bravo nationalistule !

    Apoi, propozitiile necesita un predicat: „Oricat ati incerca sa aruncati cu noroi in nationalisti”.
    Asta apropos de vorbit „stricat”.

    Eu nu am nimic special cu nationalistii dar as prefera ca acestia sa fie ceva mai educati. Voi, din pacate sunteti o gasculita de caractere cu corigente la limba romana si carora nu va este rusine sa violati continuu limba romana.

  • Andrei Gereb prin jalnica lui prestatie a stricat prostetul. Toata lumea se saturase de el si de gasca lui de hipsteri infecti cu fustite(putini si prosti de altfel). Acesta a incercat sa denigreze nationalistii ( in marea lor majoritate independenti ) prin tot felul de acuze false. Acesta a plictisit lumea la portavoce prin lozincile sale penibile. Mai mult de atat vorbea foarte stricat limba romana. Noi ne dezicem de impostori de genul care se pozeaza cu tradatori de tara (Petre Roman) si care a facut campanie electorala unei corupte care a votat legi anti-nationale (monica macovei)

    Vrem sa va aducem la cunostinta ca nationalistii nu au venit impotriva maghiarilor sau vreunei alte etnii la acest protest. Nationalistii au venit sa traga un semnal de alarma si acestia au fost singurii care au luat atitudine cu adevarat. 1000 de tineri au ales sa urmeze nationalistii spre prefectura si spre camine.

      • Nu confundam pe nimeni. Oricat ati incerca sa aruncati cu noroi in nationalisti. Lumea a ales sa ii urmeze si asta spune multe.
        Nu am uitat nici de Alpar Hamar un alt agitator platit care in a 2-a zi a stat langa gasca de hipsteri frustrati (platiti si ei binenteles) care sufera pe internet. Daca nu erau nationalistii in prima zi sa ia atitudine protestul ar fi fost acaparat de partide.

        • Eu, personal, nu arunc cu noroi în nimeni. Însă dvs. o faceți. Remarcam doar că Andrei Gereb nu putea să vorbească stricat românește, de aceea v-am răspuns că ați confundat persoanele.

          În rest, cine a fost plătit și cine nu sau alte asemenea, vă recomand să dovediți când afirmați ceva pentru că altfel e pe principiul „o spus un om, o spus o muiere”, adică are valoare zero.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE