Glorie eternă pentru eroii din Petelea Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 373 Vizualizări

Glorie eternă pentru eroii din Petelea

111Eroii din comuna Petelea căzuţi pe câmpurile de luptă din cele două conflagraţii mondiale îşi duc somnul de veci la căpătâiul a două monumente aflate în localităţile Habic, respectiv Petelea.

Monumentul din Habic a fost ridicat în anul 1934, la inițiativa preotului Victor Fărcaș și a directorului școlii Vasile Răvdan. În anul 1971 a fost renovat și au fost trecuți și eroii din cel de-al Doilea Război Mondial

Monumentul din Petelea este amplasat în curtea bisericii ortodoxe din localitate. A fost înălțat la inițiativa Asociației Cultul Eroilor și a Bisericii Ortodoxe din localitate, cu sprijinul locuitorilor din Petelea. Dezvelirea și sfințirea a avut loc în primăvara anului 2000. „La 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial ne aducem aminte cu pioșenie și admirație de eroii noștri căzuți pe tranșeele războiului, de bunicii și străbunicii din Petelea și Habic care s-au jerfit în vremuri de restriște pentru neamul nostru. Trebuie să ne exprimăm recunoștința față de ei de fiecare dată când avem ocazia și să ne readucem aminte de greutățile prin care au trecut eroii și familiile lor, întrucât ei au fost dintre aceia care au pus decisiv umărul la ceea ce suntem noi astăzi”, a declarat Sorin Pompei Pădurean, primarul comunei Petelea.

Comuna este situată pe șoseaua E 15 ce leagă municipiul Târgu-Mureș de orașul Reghin, la vărsarea pârâului Beica în Mureș, pe terasa stângă a râului Mureș. Este atestată documentar în anul 1332. Are în componență două sate: Petelea și Habic. Conform recensământului din 2011, populația totală a comunei este de 2.977 locuitori.

Scrisoare în versuri, din 1915

Într-o scrisoare versificată din 1915, trimisă de pe frontul din Bosnia, Moldovan Neculae din Petelea, scria: „Din Bosnia am ieșit/ Bosnie țară frumoasă/ Cu flori și poame gustosă./ La Trebine am sosit/ Și din tren am scoborât/ Spre cazarmă am pornit/ Și acolo ne-o-nțolit./ Apoi pe toții ne-o dus/ Acolo la munte sus/ Și acol când am ajuns/ Minten la tunuri ne-o pus/ Să le-nvățăm, să le știm/ La Necita să pornim./ Necita șărpi nedurmiți/ Stau sub piatră coperiți/ Și de nu iei sama bine/ Îți pune capu sub tine/ Noi acolo cât am stat/ Drumuri bune am gătat/ Tunuri grele am rădicat/ Pe munte le-am așăzat,/ Tunuri grele de cetate/ Către Necita-ndreptate./ Patru zile noi am stat/ Și din tunuri am pușcat/ Kând semnalu fluiera/ Granatu ni se preda/ Și toți munți răsunau/ De nimic nu auzam./ Apoi tunul bubuia/ Munții să cutrămura/ Văile se răsuna/ Şi Nechita exploda./ Apoi veste mi-a venit/ De la tatăl meu iubit/ Kă măicuța o murit. ”

(Ilie Frandăş, „Petelea-repere în timp”, Casa de editură Mureş, Târgu-Mures, 2012, p.162-163)

112

Eroi amintiţi pe monumentul din Petelea: slt. Moldovan Ioan, Pop Ioan, Bercea Ioan, Bercea Simion, Cozma Ioan, Mera Mihail, Mera Vasile, Nădășan Ioan, Roman Teodor, Lăzurcă Vasile, Moldovan Mihail, Tulbure Simion, Costea Vasile, Ilieș Vasile, Matei Vasile, Matei Nicolae, Bercea Teodor, Crainic Simion, Matei Gheorghe, Mera Ioan, Matei Vasile, Gliga Vasile, Mărcuș Teodor, Bercea Artemie, Otves Martin

Eroi amintiţi pe monumentul din Habic: slt. Moldovan Ioan, Pop Ioan, Bercea Ion, Bercea Simion, Cosma Ioan, Mera Vasile, Mera Mihail, Nădășan Ioan, Roman Toader, Lăzurcă Vasile, Moldovan Milu, Tulbure Simion, Costa Vasile, Ilieș Vasile, Matei Vasile, Matei Nicolae, Bercea Teodor, Crainic Simion, Matei Gheorghe, Mera Ioan, Muntean Vasile, Gliga Vasile, Mărcuș Teodor, Bercea Artenie, Ötvös Martin.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE